Tikvice kao gastro užitak – od ploda do cvijeta

Svestrane tikvice jedan su od glavnih aduta ljeta. Slažu se sa svime, odlične su i same, a najbolje su kad su svježe. Vrhunac sezone ovih jednostavnih plodova je od lipnja do kolovoza.

Autor fotografije: Shutterstock

Tikvice su povrće koje se zasigurno nalazi visoko na listi omiljenih ljetnih plodova mnogih. Dolaze iz porodice bundeva, a u sezoni, od lipnja do kolovoza, svježe tikvice različitih oblika mogu se pronaći na tržnicama i menijima restorana.

Ovaj svestrani plod najčešće dolazi u žutoj i zelenoj boji i bezbroj veličina. One manje uvijek će biti ukusnije i tekstura takvih tikvica bit će daleko manje vlaknasta nego što je to slučaj kod većih, mesnatijih tikvica.

Osim fantastičnog okusa, tikvice su i odličan antioksidans, dobar izvor vitamina C te beta karotena. Da su odlične za ljeto govori i činjenica da jedna šalica tikvica sadrži tek 30 kalorija. Upravo zato, sjajan su dodatak osvježavajućim ljetnim salatama, a od njih se priprema i odličan carpaccio.

Važno je znati kako je prije same pripreme iz tikvica potrebno odstraniti višak vode, a to se postiže soljenjem koje zatim iz njih izvlači gorčinu i čini ih upravo savršenima za pripremu najrazličitijih gastronomskih specijaliteta.

Da su tikvice uistinu svestran plod govori i činjenica da trpe baš svaku vrstu obrade. Najčešće se pripremaju na grillu ili pak se prže obučene u omotač od jaja i krušnih mrvica. Mogu se puniti, odličan su dodatak juhama i varivima dok pirjane tikvice s korjenastim povrćem čine fantastičan prilog ribljim i mesnim jelima.

Osim samog ploda tikvice, nezamjenjivu ulogu u gastronomiji igra i cvijet tikvice. Kratkog roka, ova se delikatna delicija najčešće umače u gustu smjesu od jaja, mlijeka i začina, a zatim se punjena ili prazna, tek nekoliko sekundi prži u dubokom ulju.

Jednostavnost pripreme svrstava tikvice u kategoriju plodova koji se s guštom pripremaju kako na kontinentu, tako i na moru. Velik broj restorana koristi ih za pripremu omiljenih specijaliteta koji bez dodatka ovog duguljastog zelenog ploda ne bi bili potpuni. Tako ih dubrovačka Nautika spaja s tunom te na svom meniju nude file tune s hrskavom koricom od kapara i ružmarina uz spaghette od tikvica i kremu od češnjaka. Konoba Ma:Toni u Splitu poslužuje ih u nešto drugačijem izdanju, sotirane uz srednje pečen tuna steak, krumpir i zeleni mungo grah.

U Restaurant & Wine Baru Dubravkin put u Zagrebu tikvice se sljubljuju s telećim kareom, crnim trubama, smrčcima i cherry rajčicama, a u Le Bistrou Esplanade pak nepce možete zadovoljiti neobičnim spojem mladih cvjetova tikvice punjenim kozjom skutom, velouté umakom od tikvica i prženom kvinojom.

Na sjeveru Hrvatske, u varaždinskom Verglecu, tikvice su zasigurno jedna od najvećih ljetnih inspiracija. Koriste ih u čak tri sezonska jela od kojih posebno izdvajamo rolice od tikvica s kozjim sirom, tartufatom i začinskim biljem na posteljici od grčke salate i finu krem juhu od tikvica. Voditeljica restorana Verglec, Darinka Petak, otkrila nam je kako su tikvice jedna od omiljenih namirnica restorana Verglec upravo zbog jednostavnosti pripreme, a najbolje su kada se tek na kratko tretiraju na grillu. Takve ih koriste i u svojim rolicama što jelu daje jednu sasvim posebnu notu svježine i novih okusa. Također, u Verglecu tikvice vole spajati s različitim sirevima, a navode kako se odlično sljubljuju i s piletinom. Na svoj su meni zato uvrstili i pirjanu piletinu s tikvicama i žutim rižotom. Za ljubitelje laganih ljetnih delicija, Verglec je ovim odabirom menija sebi zasigurno osigurao titulu jedne od glavnih gastronomskih postaja u zemlji.

Komentari