Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logo



Jagode – najpopularnije proljetno voće

Gastronomske čari proljeća svakako podrazumijevaju košaricu s jagodama, bilo iz uzgoja ili svježe ubrane iz vrta ili šume, a vesele im se sve generacije. Šarmantnim oblikom, prepoznatljivom crvenom bojom i slatkasto-osvježavajućim okusom vraćaju nas u djetinjstvo, ali i nadahnjuju u isprobavanju novih recepata. Bilo svježe poslužene ili kao dio nekog jela, dekorativne mogućnosti jagoda neograničene su, a upravo jednostavnost prirode na tanjuru sigurna je pozivnica za svakoga gosta.

Prema botaničkoj klasifikaciji, jagode pripadaju porodici ruža. Njihove kulinarske blagodati spominju se u literarnim djelima antike, a bile su čest motiv slikara, posebice renesanse. Uz kulinarske vrijednosti jagoda se koristila i kao lijek, čime je sve više nalazila primjenu u svakodnevnoj prehrani. Kultiviranjem su se s vremenom dobile brojne sorte, od kojih neke dobivaju plodove sve do početka jeseni. Šumske jagode narastu puno više i imaju sitan plod koji je vrlo osjetljiv te ga je dobro što prije pripremiti, dok su jagode iz uzgoja puno  niže i imaju veći plod. Međutim, slatkoću i miris šumskih, divljih jagoda nemoguće je pronaći kod jagoda iz uzgoja, pa ako ste u prilici pripremiti mješavinu jednih i drugih, sigurni smo da ćete sve oduševiti punoćom okusa vaših delicija.

Od salata do slastica

Jednostavnost pripreme ovih proljetnica ohrabrit će i kuhare početnike. Iako nam je prva asocijacija na jagode desert, primjena jagoda u kulinarstvu zapravo je vrlo raznolika. S obzirom na to da su jagode vrlo vodenaste i osvježavajuće, odličan su izbor za tople ili hladne salate, posebice ako se pripremaju sa zelenom salatom, baby povrćem poput blitve i špinata, s orašastim plodovima, a odlično će se slagati s ribom, škampima i mesom. Dimljeni losos, zelena salata i svježe jagode, oprane i narezane sa slanim kravljim sirom, maslinovim uljem i acetom balsamicom, oborit će vas s nogu. Za ljubitelje mesnih delicija, umjesto lososa, u istu salatu možete narezati pohanu piletinu ili onu s roštilja.

Jagode su odlična namirnica za zdrav doručak, bilo da se pripremaju u voćnoj salati, uz žitarice ili na pecivu s namazom od svježeg sira.

Također se mogu pripremati i s junetinom ili divljači tako što će se peći s njima u pećnici kao dio marinade ili se mogu skuhane poslužiti kao prilog uz komad mesa ili gulaš. U desertima se savršeno uparuju s bijelom ili mliječnom čokoladom, a od začina im odgovaraju menta, bosiljak i vanilija.  Jagode nadopunjuju aromu pjenušavim vinima te ih se može servirati u čaše s vinom. Aperitiv s jagodama, ne samo što će nadopuniti okus vina, nego će i razveseliti goste svojom dekorativnošću.

Ako želite kušati specijalitete od jagoda predlažemo da posjetite neke od restorana kontinentalne Hrvatske jer osim što nude izvanredna domaća jela, također čuvaju kulinarsku tradiciju i u pravilu poslužuju svježe namirnice iz vlastite ili iz proizvodnje lokalnih OPG-ova. U srcu Moslavine smjestio se upravo jedan takav restoran. U obiteljskom restoranu August, uz oživljavanje starih lokalnih recepata, nude i vino iz vlastite proizvodnje, a proljetni jelovnik upravo su nadopunili slasticom od jagoda. Svakako vam preporučujemo da za desert probate kremu od vrhnja s domaćim jagodama mariniranim u medu i metvici.

U jednom od najstarijih zagrebačkih restorana, restoranu Vinodol, također su spremno dočekali proljeće nezaobilaznim desertom – crostatom od sira i jagoda.

Obitelj Jurdana iz Mošćeničke Drage u svom restoranu Johnson priprema tortu od jagoda, za koju smo sigurni da je za prste polizati.

Povezani članci

Related

Hrana koja je otkrivena sasvim slučajno

Čitajući ovaj naslov, možda ćete reći – pa većina hrane je otkrivena sasvim slučajno. I vjerojatno ste u pravu. A to se pogotovo odnosi na tradicionalnu kuhinju, gdje su sastojci često bili ograničeni i gdje su se recepti formirali oko dostupnih namirnica. No hrane iz...

read more

Uloga Sous vide kuhanja u modernoj gastronomiji

Sous vide – Korak po korak do savršenih jela Sous vide, što na francuskom znači “u vakuumu”, predstavlja revolucionarnu tehniku kuhanja koja omogućuje postizanje savršeno pripremljenih jela svaki put. Ova metoda kuhanja na niskoj temperaturi unutar vakuumiranih...

read more
Show Buttons
Hide Buttons