Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logoHobotnica – idealna namirnica za domišljate gurmane

Nekada smatrana siromašnim ulovom za sirotinjske objede, hobotnica je danas sve rjeđe viđena i time sve skuplja delikatesa. Hobotnica je najveći glavonožac Jadrana, živi na stjenovitim obalama, na pjeskovitom i kamenitom dnu. Hrani se rakovima, ribama i školjkama, a može narasti i do tri metra duljine i doseći težinu do 15 kilograma. Nekada svakidašnja namirnica Mediterana, spravljana je u nebrojenim receptima koji su ostali sačuvani kao jasan trag gastronomske povijesti.

Njezina svestrana primjena u kulinarstvu, pruža mogućnost za najrazličitije stilove kuhanja. Hobotnica se može pripremati na salatu, u peki, na grillu, dimljena, kao brudet ili pirjati s različitim povrćem. Iako njezin izgled možda nije svima privlačan za kušanje, mi vam svakako preporučujemo da uvrstite hobotnicu na vaše jelovnike.

Čišćenje hobotnice

Bilo da ste ju sami ulovili ili kupili svježu na ribarnici, hobotnicu se prije svake pripreme treba očistiti. Hobotnica ima osam jednakih krakova s dvorednim prianjaljkama. U sredini prianjaljka  je čeljust koja se često uspoređuje s kljunom papige. U tjelesnim naborima smjestila se i vrećica s crnilom, kojeg hobotnica ispušta kada se osjeća ugroženom. Upravo zbog tog crnila, hobotnicu, sipe i lignje u Dalmaciji često nazivaju mrčilo.

Svježu hobotnicu ćete prepoznati po mirisu mora, sluzavoj koži i jasno prepoznatljivoj boji. Pri pripremi hobotnice, ženka je poznata po ukusnijem mesu, a mužjaci i ženke razlikuju se po broju prianjaljki, mužjaci ih nemaju na svim krakovima i puno su veće. Nakon uspješne kupovine hobotnicu je najbolje odmah očistiti. Vrećasti dio tijela okrenete i izvadite utrobu, bez da oštetite krakove, zatim nožićem odstranite oči i izvadite zubiće iz krakova. 

Priprema hobotnice

Kako bi se hobotnica smekšala prije pripreme dobru ju držati u slatkoj vodi 12 sati ili zamrznuti te pripremati idući dan. Veće hobotnice se kuhaju za salate i brudete, a manje su idealne za grill. Jela koja se spravljaju od hobotnice također nema potrebe soliti ili je dovoljno sasvim malo soli, s obzirom na to da ona u procesu kuhanju ispušta slanoću.

Prilikom kuhanja hobotnice za salatu, hobotnica se stavlja u lonac zajedno s korjenastim povrćem, lovorovim listom, češnjakom i limunom. Kada se hobotnica skuha i nareže, može se servirati na salatu s plodovima mora, grahom, bobom, lećom ili krumpirom. Ovisno o izboru dodatnih namirnica za salatu, priprema se i preljev za salatu koji može biti jednostavno maslinovo ulje s limunom ili acetom balsamicom, a može se i začiniti chilli paprikom, peršinom ili dodatkom nekog drugog začinskog bilja poput dimljene paprike, timijana ili kadulje.

Uz hobotnicu kao prilog, uznajčešće serviran krumpir, odlično se slaže palenta, slanutak, bob ili bijeli grah.

Prilikom kuhanja brudeta u koji ide umak od rajčice, pripreme peke ili hobotnice u pećnici ispod folije, neizostavan dodatak je bijelo vino.

Povezani članci

Related

Ulje crnog kima

U davna vremena, lijekovi nisu postojali, pa se zdravlje tražilo na alternativne načine – konkretnije, kroz biljke. Jedna od biljaka koju ne treba zanemariti svakako je Crni kim. Znali su to još davno stari Egipćani, a i civilizacije prije njih, no blagodati Crnog...

read more

Sjećate li se svojih prvih burgera?

Pitanje za srednju i stariju generaciju: Sjećate li se svojih prvih (ham)burgera? Ja ih se jako dobro sjećam . U Zagrebu su početkom 90-ih bile dvije kultne radnje koje su nudile hamburgere: Ham-ham i Hamby. Veliko pecivo, umak kečap-majoneza-vrhnje, luk, zelena...

read more

Carp – from smoke to open fire

When you have a close look at culinary tales of continental Croatia, you’ll see that the carp has earned the reputation of being a fish fit for royalty. This freshwater fish is the staple food of holiday menus, family get-togethers or when you just get the urge to...

read more
Show Buttons
Hide Buttons