Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logo



Sočne poslastice od bresaka za vrhunac ljeta

Sigurno jedne od najpopularnijih ljetnih voćki kojemu rijetko tko može odoljeti upravo su breskve. Dok se u njima najčešće uživa u svježem obliku, jednako će vas razveseliti u ljetnim salatama ili slasticama koje se često nalaze na jelovnicima brojnih hrvatskih restorana.

Iako se uzgaja u cijeloj Hrvatskoj, najuspješniji uzgajivači ipak su oni koji pripadaju mediteranskom krugu, tako da se najbolje breskve mogu kušati u Istri i na jugu, u plodnoj neretvanskoj dolini.

Breskve su na ovim područjima uzgajali još Rimljani, a danas su poznate brojne sorte koje se razlikuju okusom, bojom i oblikom. Slatkim aromatičnim okusom, ovo doista traženo koštuničavo voće često se koristi za pripreme džemova, pekmeza, sokova, kompota, a može se i zalediti te tako očuvati sve do zime.

Sezona bresaka počinje krajem proljeća i završava krajem ljeta, stoga treba iskoristiti blagodati sezone i uvesti ih što više na jelovnike upravo sada kada su najukusnije. Osim što su korisne za zdravlje, punoćom okusa izvanredno će nadopuniti i brojna slana jela, a atraktivnom narančasto-crvenom bojom ili ponekad žutom odličan su izbor za stilski zanimljiva posluživanja, s porukom “uživajmo u neponovljivom ljetu”. Breskve se poslužuju i u slanim salatama s raznim vrstama sira, grilane se poslužuju u salati sa začinima poput mente ili ružmarina. Lagana mesna jela kao što su patka, piletina ili jela od raka mogu se marinirati s breskvama ili jednostavno skuhati ili zapeći u pećnici. Slatka nota bresaka ostavit će pamtljiv okus jelima. Za večernje ljetne zabave uz lagana pjenušava vina savršeno odgovaraju breskve s roštilja umotane u pršut.

U malom istarskome mjestašcu Brtonigli, u obiteljskoj konobi Morgan, pripremaju jela upravo od lokalnih namirnica, kojima Istra doista obiluje. Vlasnica restorana Ana Morgan otkrila nam je što pripremaju u njihovu restoranu od domaćih bresaka.

  • Pripremamo klasični fois grais koji poslužujemo s umakom od bresaka. Umak pripremamo s medom i muškatom. Od slastica pripremamo krostatu ili torticu kojoj je baza prhko tijesto, na koje zatim nanosimo malo marmalade i svježe breskve u komadu. Često pripremamo i cheesecake s breskvama na vrhu koje zgusnemo želatinom – opisuje Ana.

Slastice i razni deserti od bresaka osvajaju aromom i sočnim okusima. Tartovi i pite od ovoga slasnog voća s notom vanilije i mente savršen su ljetni kolač. Breskve su ukusne i flambirane te ih tako pripremljene možete poslužiti uz jednostavan sladoled od vanilije, a uz brzo pripremljene palačinke poslužene s karameliziranim breskvama predstavljaju savršen ljetni doručak. Ako ste u potrazi za pravim osvježenjem, breskve se također mogu izblendatii zamrznuti s jogurtom ili ih možete poslužiti kao domaći sorbet. U Mošćeničkoj Dragi, u restoranu Johnson, također pripremaju osvježavajuće deserte od bresaka, a o njihovim slasticama razgovarali smo s voditeljem restorana Draganom Jurdanom.

  • U restoranu Johnson pripremamo sladoled od bresaka koji je nešto između sladoleda i sorbeta. U sladoled stavljamo čiste breskve, nema konzervansa, čak ne dodajemo ni šećer, tako da je sladoled vrlo osvježavajući i ima okus čiste breskve – ističe Dragan.

Na jugu Hrvatske, u mjestu Vid pokraj Metkovića, u restoranu Đuđa i Mate obitelj Taslak priprema starinske obiteljske specijalitete tipične za ovo područje. Recept njihove ljetne delicije, sezonske torte ili kolača od bresaka, otkrila nam je kuharica Marija Taslak.

  • Najprije izmijesimo klasični biskvit u koji umjesto mlijeka stavimo jogurt. Biskvit se nakratko peče, a kad ga izvadimo, na vrh poslažemo tanke kriške oguljenih bresaka. Pospemo cimetom i šećerom te stavimo ponovno peći. Kada je kolač gotov, pustimo da se ohladi te ga poslužimo s tankim kriškama bresaka ili pospemo šećerom u prahu – prenosi nam Marija.

Povezani članci

Related

Vrhunski vodič za svaku kuhinju

Investiranje u osnovni set kuhinjskih pomagala je ključ za uspjeh u kuhinji. Kvalitetni noževi, daske za rezanje, lonci i tave, te mikseri i blenderi olakšat će vam pripremu hrane i poboljšati vaše kulinarske vještine. Neka vaša kuhinja postane mjesto gdje nastaju...

read more

Hrana koja je otkrivena sasvim slučajno

Čitajući ovaj naslov, možda ćete reći – pa većina hrane je otkrivena sasvim slučajno. I vjerojatno ste u pravu. A to se pogotovo odnosi na tradicionalnu kuhinju, gdje su sastojci često bili ograničeni i gdje su se recepti formirali oko dostupnih namirnica. No hrane iz...

read more

Uloga Sous vide kuhanja u modernoj gastronomiji

Sous vide – Korak po korak do savršenih jela Sous vide, što na francuskom znači “u vakuumu”, predstavlja revolucionarnu tehniku kuhanja koja omogućuje postizanje savršeno pripremljenih jela svaki put. Ova metoda kuhanja na niskoj temperaturi unutar vakuumiranih...

read more
Show Buttons
Hide Buttons