Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logo



Matovilac i radič

Najtraženije namirnice na tržnicama u hladnijim mjesecima i jedno od malobrojnog povrća kojemu upravo hladni zimski dani odgovaraju za rast u vrtu su razne sorte zelenih salata, matovilac i radič. Kako su svježe namirnice zimi rijetkost, salate su odlična riznica vitamina te ostalih nutritivnih vrijednosti iz prirode. Zelena salata, matovilac obiluju vitaminima C, B i E, a kalij, kalciji i željezo samo su jedan dio nutritivnog sastava.

Zahvaljujući blagonaklonom djelovanju na zdravlje, salata se vrlo brzo rasprostranila i danas tako imamo oko 117 različitih sorti salata. Uz tradicionalne stare lokalne sorte, neke od njih proizvod su uzgoja. Iako se salate okusno razlikuju, neke su blažih neke gorčih okusa, svima im je zajednička osvježavajuća i okrjepljujuća uloga u jelima.

Raznovrsnost boja i okusa salata potaknule su inspiraciju kuhara kojima je salata poslužila kao idealna namirnica za uparivanje i kreiranje jedinstvenih delicija. Salata može biti poslužena kao cjeloviti obrok. Uz bazu od zelene salate često se spajaju orašasti plodovi poput oraha, pistacija ili prženih badema. Zelenoj salati odlično odgovaraju voćni okusi poput citrusa, šipka, različitih sorti jabuka i krušaka, a u posljednje su vrijeme glavni trend recepti s avokadom.

Uz odgovarajuće salate možete pripremiti i različite vrste mesa. Matovilac koji je okusom slađi najčešće se uparuje s prženim komadima bijelog mesa, a često se kombinira i s poširanim jajetom. Zelene salate s obzirom na šaroliki izbor okusa bez greške se sljubljuju s mesom ili ribom po želji. Gorči okus radiča zahtjeva ravnopravnog partnera na tanjuru, tako će na primjer doći do potpunog izražaja uz dobar biftek.

Nepresušni izvor ideja, promaknuo je salatu u sastavni dio gotovo svih jelovnika. Izborila se za ravnopravno mjesto u sekciji predjela, ali i glavnih jela. U hotelu Korana Srakovčić preporučamo pomno osmišljeni izbor predjela, posebice vrganje s prepeličjim jajima na podlozi od matovilca i rikole.

Ako ste se u Zagrebu u potrazi za laganim klasičnim obrokom sa zelenom salatom, savjetujemo da posjetite bistro Lari & Penati. Ne propustite njihovu ponudu glavnih jela, s naglaskom na pohanoj piletini s japanskim krušnim mrvicama, krumpirom i zelenom salatom. U blizini Kamenitih vrata smjestio se restoran Trilogija u kojemu uz zavidnu vinsku kartu imate prilike uživati u ukusnom predjelu: škripavac sa žara (kravlji sir), tartufatu, tostirani kruh i salatu od radiča.

Povezani članci

Related

Carp – from smoke to open fire

When you have a close look at culinary tales of continental Croatia, you’ll see that the carp has earned the reputation of being a fish fit for royalty. This freshwater fish is the staple food of holiday menus, family get-togethers or when you just get the urge to...

read more

Poriluk – zelenje koje osvaja sve ukuse

Uz druge brojne vrste luka, poput crvenog luka ili češnjaka koji su prisutni tijekom cijele godine, poriluk se svojim slatkim, nešto profinjenijim okusom kao i nutritivnim vrijednostima, može slobodno smatrati jednom od najzahvalnijih zelenih zimskih namirnica. U...

read more