Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logo



Mahunarke

Od lipnja do rujna vrijeme je mahunarki ili grahorica. U njih spadaju grah, grašak, slanutak, bob, leća, soja, pa rogač te kikiriki, ali i ukrasne biljke poput akacije i mimoze. Izvor su zdravlja jer obiluju proteinima, vitaminima, vlaknima i drugim čovjeku korisnim sastojcima. Osim toga, pružaju iznimne gastronomske užitke, a mogu se pripremati kao glavno jelo, prilog, jestivi ukras na tanjuru…

Bob je izvorno mediteranska, dakle i hrvatska grahorica i nutritivno najkvalitetnija. Ima i poseban okus, slađi i bogatiji nego srodne biljke, a samo zbog ljudske lijenosti nije i najpopularniji među njima. Poprilično se teško guli nakon što se izvadi ih mahune, no i tome se može doskočiti, ako ga se kratko prokuh, pa zalije hladnom vodom. Tad se lakše skida bijela ovojnica koja je također jestiva, no mnogima je bob ukusniji bez nje.

Prodaju ga svježeg, sušenog, smrznutog ili konzerviranog, no najukusniji je, naravno, mladi bob. Pristaje svim mesnim jelima, posebno teletini, poslužuje se u salatama i s tjesteninama, a izvrsne su njegove kombinacije sa šparogama i rukolom.

Većina ostalih grahorica u naše krajeve došla je s drugih kontinenata, ali odlično su se udomaćile i kod nas.

Sve najpopularnije možemo iskoristiti u krepkom bezmesnom jelu koje na sjevernom Jadranu zovu maneštra. Grahoricama se često dodaju kukuruz i ječam, a kuha se u govedskoj juhi i za ljetnih dana to je ukusan glavni obrok. Mladi grah sam može dati prekrasnu juhu bez zaprške s puno povrća, mladi grašak na gusto, ili pire od graška odličan su prilog pečenoj piletini, od leće se s mladom blitvom i mrkvom vrlo brzo priprema odlično ljetno varivo, a usitnjeni mladi slanutak može dati osvježavajući namaz s mrkvom, celerom, mladim lukom te maslinovim uljem i finim senfom. Pjenice od grahorica izvrsne su posteljice za posluživanje fileta najkvalitetnijih riba.

Širom svijeta ima ih čak 19.500 vrsta. 

Povezani članci

Related

Hrana koja je otkrivena sasvim slučajno

Čitajući ovaj naslov, možda ćete reći – pa većina hrane je otkrivena sasvim slučajno. I vjerojatno ste u pravu. A to se pogotovo odnosi na tradicionalnu kuhinju, gdje su sastojci često bili ograničeni i gdje su se recepti formirali oko dostupnih namirnica. No hrane iz...

read more

Uloga Sous vide kuhanja u modernoj gastronomiji

Sous vide – Korak po korak do savršenih jela Sous vide, što na francuskom znači “u vakuumu”, predstavlja revolucionarnu tehniku kuhanja koja omogućuje postizanje savršeno pripremljenih jela svaki put. Ova metoda kuhanja na niskoj temperaturi unutar vakuumiranih...

read more
Show Buttons
Hide Buttons