Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logo



Mahunarke

Od lipnja do rujna vrijeme je mahunarki ili grahorica. U njih spadaju grah, grašak, slanutak, bob, leća, soja, pa rogač te kikiriki, ali i ukrasne biljke poput akacije i mimoze. Izvor su zdravlja jer obiluju proteinima, vitaminima, vlaknima i drugim čovjeku korisnim sastojcima. Osim toga, pružaju iznimne gastronomske užitke, a mogu se pripremati kao glavno jelo, prilog, jestivi ukras na tanjuru…

Bob je izvorno mediteranska, dakle i hrvatska grahorica i nutritivno najkvalitetnija. Ima i poseban okus, slađi i bogatiji nego srodne biljke, a samo zbog ljudske lijenosti nije i najpopularniji među njima. Poprilično se teško guli nakon što se izvadi ih mahune, no i tome se može doskočiti, ako ga se kratko prokuh, pa zalije hladnom vodom. Tad se lakše skida bijela ovojnica koja je također jestiva, no mnogima je bob ukusniji bez nje.

Prodaju ga svježeg, sušenog, smrznutog ili konzerviranog, no najukusniji je, naravno, mladi bob. Pristaje svim mesnim jelima, posebno teletini, poslužuje se u salatama i s tjesteninama, a izvrsne su njegove kombinacije sa šparogama i rukolom.

Većina ostalih grahorica u naše krajeve došla je s drugih kontinenata, ali odlično su se udomaćile i kod nas.

Sve najpopularnije možemo iskoristiti u krepkom bezmesnom jelu koje na sjevernom Jadranu zovu maneštra. Grahoricama se često dodaju kukuruz i ječam, a kuha se u govedskoj juhi i za ljetnih dana to je ukusan glavni obrok. Mladi grah sam može dati prekrasnu juhu bez zaprške s puno povrća, mladi grašak na gusto, ili pire od graška odličan su prilog pečenoj piletini, od leće se s mladom blitvom i mrkvom vrlo brzo priprema odlično ljetno varivo, a usitnjeni mladi slanutak može dati osvježavajući namaz s mrkvom, celerom, mladim lukom te maslinovim uljem i finim senfom. Pjenice od grahorica izvrsne su posteljice za posluživanje fileta najkvalitetnijih riba.

Širom svijeta ima ih čak 19.500 vrsta. 

Povezani članci

Related

Carp – from smoke to open fire

When you have a close look at culinary tales of continental Croatia, you’ll see that the carp has earned the reputation of being a fish fit for royalty. This freshwater fish is the staple food of holiday menus, family get-togethers or when you just get the urge to...

read more

Poriluk – zelenje koje osvaja sve ukuse

Uz druge brojne vrste luka, poput crvenog luka ili češnjaka koji su prisutni tijekom cijele godine, poriluk se svojim slatkim, nešto profinjenijim okusom kao i nutritivnim vrijednostima, može slobodno smatrati jednom od najzahvalnijih zelenih zimskih namirnica. U...

read more