Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logoTikvice kao gastro užitak – od ploda do cvijeta

Svestrane tikvice jedan su od glavnih aduta ljeta. Slažu se sa svime, odlične su i same, a najbolje su kad su svježe. Vrhunac sezone ovih jednostavnih plodova je od lipnja do kolovoza.

Tikvice su povrće koje se zasigurno nalazi visoko na listi omiljenih ljetnih plodova mnogih. Dolaze iz porodice bundeva, a u sezoni, od lipnja do kolovoza, svježe tikvice različitih oblika mogu se pronaći na tržnicama i menijima restorana.

Ovaj svestrani plod najčešće dolazi u žutoj i zelenoj boji i bezbroj veličina. One manje uvijek će biti ukusnije i tekstura takvih tikvica bit će daleko manje vlaknasta nego što je to slučaj kod većih, mesnatijih tikvica.

Osim fantastičnog okusa, tikvice su i odličan antioksidans, dobar izvor vitamina C te beta karotena. Da su odlične za ljeto govori i činjenica da jedna šalica tikvica sadrži tek 30 kalorija. Upravo zato, sjajan su dodatak osvježavajućim ljetnim salatama, a od njih se priprema i odličan carpaccio.

Važno je znati kako je prije same pripreme iz tikvica potrebno odstraniti višak vode, a to se postiže soljenjem koje zatim iz njih izvlači gorčinu i čini ih upravo savršenima za pripremu najrazličitijih gastronomskih specijaliteta.

Da su tikvice uistinu svestran plod govori i činjenica da trpe baš svaku vrstu obrade. Najčešće se pripremaju na grillu ili pak se prže obučene u omotač od jaja i krušnih mrvica. Mogu se puniti, odličan su dodatak juhama i varivima dok pirjane tikvice s korjenastim povrćem čine fantastičan prilog ribljim i mesnim jelima.

Osim samog ploda tikvice, nezamjenjivu ulogu u gastronomiji igra i cvijet tikvice. Kratkog roka, ova se delikatna delicija najčešće umače u gustu smjesu od jaja, mlijeka i začina, a zatim se punjena ili prazna, tek nekoliko sekundi prži u dubokom ulju.

Jednostavnost pripreme svrstava tikvice u kategoriju plodova koji se s guštom pripremaju kako na kontinentu, tako i na moru. Velik broj restorana koristi ih za pripremu omiljenih specijaliteta koji bez dodatka ovog duguljastog zelenog ploda ne bi bili potpuni. Tako ih dubrovačka Nautika spaja s tunom te na svom meniju nude file tune s hrskavom koricom od kapara i ružmarina uz spaghette od tikvica i kremu od češnjaka. Konoba Ma:Toni u Splitu poslužuje ih u nešto drugačijem izdanju, sotirane uz srednje pečen tuna steak, krumpir i zeleni mungo grah.

U Restaurant & Wine Baru Dubravkin put u Zagrebu tikvice se sljubljuju s telećim kareom, crnim trubama, smrčcima i cherry rajčicama, a u Le Bistrou Esplanade pak nepce možete zadovoljiti neobičnim spojem mladih cvjetova tikvice punjenim kozjom skutom, velouté umakom od tikvica i prženom kvinojom.

Na sjeveru Hrvatske, u varaždinskom Verglecu, tikvice su zasigurno jedna od najvećih ljetnih inspiracija. Koriste ih u čak tri sezonska jela od kojih posebno izdvajamo rolice od tikvica s kozjim sirom, tartufatom i začinskim biljem na posteljici od grčke salate i finu krem juhu od tikvica. Voditeljica restorana Verglec, Darinka Petak, otkrila nam je kako su tikvice jedna od omiljenih namirnica restorana Verglec upravo zbog jednostavnosti pripreme, a najbolje su kada se tek na kratko tretiraju na grillu. Takve ih koriste i u svojim rolicama što jelu daje jednu sasvim posebnu notu svježine i novih okusa. Također, u Verglecu tikvice vole spajati s različitim sirevima, a navode kako se odlično sljubljuju i s piletinom. Na svoj su meni zato uvrstili i pirjanu piletinu s tikvicama i žutim rižotom. Za ljubitelje laganih ljetnih delicija, Verglec je ovim odabirom menija sebi zasigurno osigurao titulu jedne od glavnih gastronomskih postaja u zemlji.

Povezani članci

Related

Ulje crnog kima

U davna vremena, lijekovi nisu postojali, pa se zdravlje tražilo na alternativne načine – konkretnije, kroz biljke. Jedna od biljaka koju ne treba zanemariti svakako je Crni kim. Znali su to još davno stari Egipćani, a i civilizacije prije njih, no blagodati Crnog...

read more

Sjećate li se svojih prvih burgera?

Pitanje za srednju i stariju generaciju: Sjećate li se svojih prvih (ham)burgera? Ja ih se jako dobro sjećam . U Zagrebu su početkom 90-ih bile dvije kultne radnje koje su nudile hamburgere: Ham-ham i Hamby. Veliko pecivo, umak kečap-majoneza-vrhnje, luk, zelena...

read more

Carp – from smoke to open fire

When you have a close look at culinary tales of continental Croatia, you’ll see that the carp has earned the reputation of being a fish fit for royalty. This freshwater fish is the staple food of holiday menus, family get-togethers or when you just get the urge to...

read more
Show Buttons
Hide Buttons