Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logoKamenice – hit u restoranskom svijetu

Sezonu kamenica otvaramo na najfiniji način – uz malostonski festival kamenica i najsvježije okuse Jadranskog mora. Ove delikatne školjke najveći gušt pružaju kada su svježe, prepune su hranjivih tvari, a uza sve to, kao izvanrednu deliciju cijene ih chefovi iz cijelog svijeta.

Idealna prilika za vrhunske užitke uz svježe kamenice je tradicionalni festival Dani kamenica u Malom Stonu. Na ovom ukusnom događaju, koji se održao18. ožujkakroz degustacije i bogat zabavni program posjetitelji su mogli okusiti najfinije od domaćeg mora. Osim guštanja u hrani u restoranima koji su pripremili jelovnike vrijedne divljenja, festival je donio i nastupe različitih lokalnih izvođača.

Autentično guštanje

Kamenice se još pripremaju i u juhama, rižotima, njihovo se delikatno meso čak i poha, a mogu se i kratko zapeći u pećnici. Nije im potrebna duga termička obrada, štoviše, nekoliko minuta na vatri učinit će i više nego dovoljno. Vole se s rajčicom, pršutom, dobrim sirevima, ma svim delicijama Mediterana u kojima tako rado guštamo.

Najljepše se uživa u svježim primjercima ove izuzetno cijenjene školjke. Tek izvađene iz mora, kamenice se srču zajedno sa slankastim morskim sokovima da bi se zatim guštalo u samoj esenciji mora. Osim svježih, kamenice će se voljeti i s kojom kapi limunovog soka ili pak kvalitetnog domaćeg maslinovog ulja. Uz takve, jednostavne, ali okusom izrazito bogate dodatke, one će dati ono najbolje od sebe, a njihovo meso ostat će gotovo netaknuto i ispustiti svu svoju svježinu. Gastronomski čistunci reći će da joj limun ne treba, a čak ni pokoje zrnce pijeska neće previše smetati. Uostalom, da je nismo pojeli, od pijeska bi napravila biser.

Najbolje su svježe

Kamenice su bogate bjelančevinama, ugljikohidratima i vitaminima A, B, C i D pa će vas tako, osim dobrim okusima, nahraniti i tvarima bitnim za vaš organizam. Osim toga, kamenice se smatraju sjajnim afrodizijakom te su dobar izvor proteina i omega 3 masnih kiselina.

Meso kamenice smješteno je između dvije polovice ljušture, sočno je i donosi autentične okuse mora ravno na tanjur. Otvara se nožićem ili drugim oštrim predmetom, a nikako se ne savjetuje otvaranje prstima zbog grube i oštre površine školjke.

Delikatne i toliko poželjne školjke veliki su hit u restoranskom svijetu. Chefovi diljem svijeta obožavaju ih dok se oni hrvatski mogu pohvaliti izvornim stonskim kamenicama, nijansu boljima od ostalih. Osim Malog Stona, hrvatsko je more bogato i kamenicama iz Limskog kanala, a Šibenik pak se može pohvaliti fantastičnim divljim kamenicama.

Povezani članci

Related

Vrhunski vodič za svaku kuhinju

Investiranje u osnovni set kuhinjskih pomagala je ključ za uspjeh u kuhinji. Kvalitetni noževi, daske za rezanje, lonci i tave, te mikseri i blenderi olakšat će vam pripremu hrane i poboljšati vaše kulinarske vještine. Neka vaša kuhinja postane mjesto gdje nastaju...

read more

Hrana koja je otkrivena sasvim slučajno

Čitajući ovaj naslov, možda ćete reći – pa većina hrane je otkrivena sasvim slučajno. I vjerojatno ste u pravu. A to se pogotovo odnosi na tradicionalnu kuhinju, gdje su sastojci često bili ograničeni i gdje su se recepti formirali oko dostupnih namirnica. No hrane iz...

read more

Uloga Sous vide kuhanja u modernoj gastronomiji

Sous vide – Korak po korak do savršenih jela Sous vide, što na francuskom znači “u vakuumu”, predstavlja revolucionarnu tehniku kuhanja koja omogućuje postizanje savršeno pripremljenih jela svaki put. Ova metoda kuhanja na niskoj temperaturi unutar vakuumiranih...

read more
Show Buttons
Hide Buttons