Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logo



Kopriva – proljetni okusi sa stavom održive gastronomije

Priroda nas već danima zove na buđenje, a smjena godišnjih doba raj je za domišljate gastronomske ideje i novu energiju u kuhanju. Uz skromni izbor klasičnih sezonskih namirnica iz uzgoja ili vrtova, početak proljeća savršen je dio godine za uživanje u samoniklom bilju, čime Hrvatska obiluje.

Maštoviti jelovnici od samoniklog bilja s obzirom na kulinarske vrijednosti mogu parirati najekskluzivnijim namirnicama. Zanimljivim spajanjem s ostalim okusima pokazat ćete pravu kuharsku osobnost, uvijek spremnu na inovacije i istraživanje, a vaši gosti imat će priliku probati hranu s jasnim identitetom.

Ljekovita i dostupna kopriva

Često prisutna i lako vidljiva, kopriva raste gotovo kao korov u svakom kutku. Iako nije ugodna za branje, njezin djelotvoran utjecaj na zdravlje i slatki okus dovoljan su poticaj da se okušate. S obzirom na sve veću popularizaciju koprive u svakodnevnoj prehrani, može se naći i na gradskim tržnicama, a ako ste se odlučili na samostalnu berbu, svakako vam preporučujemo da izbjegavate gradske sredine i da ste sigurni da je tlo, u kojemu raste, udaljeno od zagađivača.

Za branje koprive možete ruke zaštititi rukavicama, a mladi pupovi koji su upravo već niknuli iz tla esencija su zdravlja na tanjuru. Jestivi dio koprive su korijen i list, ali u kulinarstvu se koristi pretežno list zbog blagoga, slatkog i nenametljivog okusa. List koprive se može brati cijelo ljeto, ali ako ga planirate pripremati odmah nakon branja, pripazite da se radi o mladoj biljci jer starije imaju intenzivniji i opori okus.

Nutritivno kopriva je idealna za čišćenje i oporavak organizma, ali i za snažnu prevenciju brojnih zdravstvenih tegoba. Kopriva sadrži visoku količinu vitamina C, B2, željeza, kalcija, fosfora, magnezija, a s obzirom na široki krug blagonaklonog djelovanja na zdravlje, potrudite se uvrstiti je što češće u vaše jelovnike.

Umaci, juhe, pesta, pite i tjestenine od koprive

Pri pripremi koprive važno je prije kuhanja blanširati listove. Listovi se blanširaju tako da se prokuhaju u vodi, nakon čega bi bilo idealno staviti ih u posudu s ledom kako bi zadržali boju, ali mogu se i ocijediti u vrlo hladnoj vodi.

Blanširane koprive odlične su za pripremu krem-juha u kojima se uz koprivu kuha korjenasto povrće, a može se dodati i špinat. Ako ste za kremastu, ali i kaloričniju varijantu, teksturu ćete poboljšati dodavanjem vrhnja za kuhanje, a za zdraviju opciju dovoljno je dodati nekoliko kapi maslinova ulja. S koprivom su odlične i bistre juhe, koje možete pripremiti kuhanjem korjenastog povrća, komorača, blitve i uz dolijevanje povrtnog temeljca.

Umaci od koprive mogu se pripremiti s vrhnjem za kuhanje ili poput pesta. Pesto od koprive možete pripremiti tako što ćete blendati listove koprive, češnjak, pinjole, paški sir i maslinovo ulje. Fini umaci idealno se slažu s tjesteninama i rižotima. Lazanje s koprivama i šparogama, kojima upravo počinje sezona, ostavit će vas bez daha. Ako volite brzu hranu, kopriva će vas oduševiti i na pizzi ili u slanim pitama i savijačama sa sirom. Uz koprivu odlično se slažu i gljive.

Intenzivna zelena boja koprive, osim što povećava apetit, idealno je prirodno bojilo koje se može koristiti u pripremi domaće tjestenine ili  njoki. Njoke od koprive izvrsno se nadopunjuju s pečenom patkom.

Povezani članci

Related

Vrhunski vodič za svaku kuhinju

Investiranje u osnovni set kuhinjskih pomagala je ključ za uspjeh u kuhinji. Kvalitetni noževi, daske za rezanje, lonci i tave, te mikseri i blenderi olakšat će vam pripremu hrane i poboljšati vaše kulinarske vještine. Neka vaša kuhinja postane mjesto gdje nastaju...

read more

Hrana koja je otkrivena sasvim slučajno

Čitajući ovaj naslov, možda ćete reći – pa većina hrane je otkrivena sasvim slučajno. I vjerojatno ste u pravu. A to se pogotovo odnosi na tradicionalnu kuhinju, gdje su sastojci često bili ograničeni i gdje su se recepti formirali oko dostupnih namirnica. No hrane iz...

read more

Uloga Sous vide kuhanja u modernoj gastronomiji

Sous vide – Korak po korak do savršenih jela Sous vide, što na francuskom znači “u vakuumu”, predstavlja revolucionarnu tehniku kuhanja koja omogućuje postizanje savršeno pripremljenih jela svaki put. Ova metoda kuhanja na niskoj temperaturi unutar vakuumiranih...

read more
Show Buttons
Hide Buttons