Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logo



Bračka janjetina – gurmanska poslastica

Kada je riječ o otočnim namirnicama, svima je jasno da su to raritetni proizvodi, jedinstvenih geografskih i klimatskih specifičnosti, unikatnih okusa i aroma, iza kojih stoji zahtjevan uzgoj i proizvodnja. Lokalni proizvodi kvalitetom uzgoja i autentičnim okusima sve su zastupljeniji i traženiji u gastronomiji. Jedna od takvih idealnih gurmanskih poslastica koja i dalje čeka potpunu afirmaciju na tržištu je vrhunska bračka janjetina.

Bračka ili dalmatinska janjetina uzgaja se od pasmine pramenka. Iako je njezina službena zaštita podrijetla i dalje u procesu, otočni uzgajivači posljednjih godina posvetili su se upravo promociji i očuvanju bračkih specijaliteta od janjetine, a broj uzgajivača iz godine u godinu sve je veći. Danas se tako na otoku Braču 300 OPG-ova bavi uzgojem ovaca, sve se više pažnje poklanja popularizaciji lokalne kuhinje, a rezultati vrijednog rada vidljivi su i na brojnim natjecanjima na kojima je bračka janjetina u pravilu nagrađena s najvišim ocjenama struke te je tako uz pašku i cresku janjetinu, sve više tražen proizvod profesionalnih kuhinja.

Antički specijaliteti od bračke janjetine

Težački život otočana, surova zemlja, kamen i sunce iznjedrili su neprocjenjive delicije. Brački specijaliteti od janjetine potječu od antičkih vremena, a njihov jasan kulinarski identitet očuvao se do danas.

Vitalac je kulinarska poslastica za nepopravljive hedoniste. Priprema se od janjećih iznutrica koje se nabadaju komad po komad na ražanj, a kada se završi nizanje iznutrica, omotaju se janjećom maramicom i peku na laganoj vatri. Vitalac se servira narezan, a prema starim bračkim običajima, posluživao se kao predjelo dok se čekalo da janjac bude pečen.

Bračka janjetina na rimski priprema se od janjećeg buta koji se peče u košuljici od krušnih mrvica, maslinova ulja i aromatičnog otočnog bilja. Tako pripremljen but peče se u posudi s mesnim temeljcem i u zagrijanoj pećnici na 200°C.

Otočnih specijaliteta od janjećeg buta ima još, a jedan od njih je butalac. Butalac jejanjeći but nadjeven začinskim biljem s otoka i zaliven vinom, zatim tu je i janjeći tingul ili pirjana janjetina. Uz autentične bračke delicije ispija se uvijek lokalno vino, a najčešća i najstarije uzgajana sorta otoka Brača je plavac mali.

Iako restorani ne istaknu uvijek podrijetlo janjetine koju poslužuju, sve je češća praksa spravljanja proizvoda lokalnih uzgajivača. U slučaju da vas putevi ne vode na Brač u kušanje brojnih arhaičnih jela koja vjerno čuvaju stanovnici otoka, preporučujemo da posjetite neke od dalmatinskih restorana u kojima se poslužuje dalmatinska janjetina.

Povezani članci

Related

Vrhunski vodič za svaku kuhinju

Investiranje u osnovni set kuhinjskih pomagala je ključ za uspjeh u kuhinji. Kvalitetni noževi, daske za rezanje, lonci i tave, te mikseri i blenderi olakšat će vam pripremu hrane i poboljšati vaše kulinarske vještine. Neka vaša kuhinja postane mjesto gdje nastaju...

read more

Hrana koja je otkrivena sasvim slučajno

Čitajući ovaj naslov, možda ćete reći – pa većina hrane je otkrivena sasvim slučajno. I vjerojatno ste u pravu. A to se pogotovo odnosi na tradicionalnu kuhinju, gdje su sastojci često bili ograničeni i gdje su se recepti formirali oko dostupnih namirnica. No hrane iz...

read more

Uloga Sous vide kuhanja u modernoj gastronomiji

Sous vide – Korak po korak do savršenih jela Sous vide, što na francuskom znači “u vakuumu”, predstavlja revolucionarnu tehniku kuhanja koja omogućuje postizanje savršeno pripremljenih jela svaki put. Ova metoda kuhanja na niskoj temperaturi unutar vakuumiranih...

read more
Show Buttons
Hide Buttons