Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logoBračka janjetina – gurmanska poslastica

Kada je riječ o otočnim namirnicama, svima je jasno da su to raritetni proizvodi, jedinstvenih geografskih i klimatskih specifičnosti, unikatnih okusa i aroma, iza kojih stoji zahtjevan uzgoj i proizvodnja. Lokalni proizvodi kvalitetom uzgoja i autentičnim okusima sve su zastupljeniji i traženiji u gastronomiji. Jedna od takvih idealnih gurmanskih poslastica koja i dalje čeka potpunu afirmaciju na tržištu je vrhunska bračka janjetina.

Bračka ili dalmatinska janjetina uzgaja se od pasmine pramenka. Iako je njezina službena zaštita podrijetla i dalje u procesu, otočni uzgajivači posljednjih godina posvetili su se upravo promociji i očuvanju bračkih specijaliteta od janjetine, a broj uzgajivača iz godine u godinu sve je veći. Danas se tako na otoku Braču 300 OPG-ova bavi uzgojem ovaca, sve se više pažnje poklanja popularizaciji lokalne kuhinje, a rezultati vrijednog rada vidljivi su i na brojnim natjecanjima na kojima je bračka janjetina u pravilu nagrađena s najvišim ocjenama struke te je tako uz pašku i cresku janjetinu, sve više tražen proizvod profesionalnih kuhinja.

Antički specijaliteti od bračke janjetine

Težački život otočana, surova zemlja, kamen i sunce iznjedrili su neprocjenjive delicije. Brački specijaliteti od janjetine potječu od antičkih vremena, a njihov jasan kulinarski identitet očuvao se do danas.

Vitalac je kulinarska poslastica za nepopravljive hedoniste. Priprema se od janjećih iznutrica koje se nabadaju komad po komad na ražanj, a kada se završi nizanje iznutrica, omotaju se janjećom maramicom i peku na laganoj vatri. Vitalac se servira narezan, a prema starim bračkim običajima, posluživao se kao predjelo dok se čekalo da janjac bude pečen.

Bračka janjetina na rimski priprema se od janjećeg buta koji se peče u košuljici od krušnih mrvica, maslinova ulja i aromatičnog otočnog bilja. Tako pripremljen but peče se u posudi s mesnim temeljcem i u zagrijanoj pećnici na 200°C.

Otočnih specijaliteta od janjećeg buta ima još, a jedan od njih je butalac. Butalac jejanjeći but nadjeven začinskim biljem s otoka i zaliven vinom, zatim tu je i janjeći tingul ili pirjana janjetina. Uz autentične bračke delicije ispija se uvijek lokalno vino, a najčešća i najstarije uzgajana sorta otoka Brača je plavac mali.

Iako restorani ne istaknu uvijek podrijetlo janjetine koju poslužuju, sve je češća praksa spravljanja proizvoda lokalnih uzgajivača. U slučaju da vas putevi ne vode na Brač u kušanje brojnih arhaičnih jela koja vjerno čuvaju stanovnici otoka, preporučujemo da posjetite neke od dalmatinskih restorana u kojima se poslužuje dalmatinska janjetina.

Povezani članci

Related

Ulje crnog kima

U davna vremena, lijekovi nisu postojali, pa se zdravlje tražilo na alternativne načine – konkretnije, kroz biljke. Jedna od biljaka koju ne treba zanemariti svakako je Crni kim. Znali su to još davno stari Egipćani, a i civilizacije prije njih, no blagodati Crnog...

read more

Sjećate li se svojih prvih burgera?

Pitanje za srednju i stariju generaciju: Sjećate li se svojih prvih (ham)burgera? Ja ih se jako dobro sjećam . U Zagrebu su početkom 90-ih bile dvije kultne radnje koje su nudile hamburgere: Ham-ham i Hamby. Veliko pecivo, umak kečap-majoneza-vrhnje, luk, zelena...

read more

Carp – from smoke to open fire

When you have a close look at culinary tales of continental Croatia, you’ll see that the carp has earned the reputation of being a fish fit for royalty. This freshwater fish is the staple food of holiday menus, family get-togethers or when you just get the urge to...

read more
Show Buttons
Hide Buttons