Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logoSladoled od tartufa

U samom srcu Istre, u Motovunskoj šumi, na jednom od najznačajnijih područja za sakupljanje bijelog tartufa i ove godine se održavaju „Dani tartufa“. Manifestacija se proteže na sedam jesenjih vikenda, sve do 30. listopada. Da je skupocjena gljiva pravi magnet za posjetitelje, pokazali su brojni gosti iz Slovenije, Italije, Njemačke, Austrije pa čak i i Japana.

Iako je naše najpoznatije nalazište tartufa u Motovunskoj šumi, prof. dr. Romano Božac, stručnjak za gljive, redovito ih vadi u Maksimiru, pokraj zagrebačkog Agronomskog fakulteta, a tvrdi kako osim uz tokove istarskih rijeka Mirne, Dragonje, Pazinčice i Raše bijeli tartuf raste i uz obale Save, Une, Bosuta i Spačve. Crnih ima i u Podravini, a može ih se pronaći i u zadarskom zaleđu.

U svijetu ima gotovo stotinu vrsta tartufa, kod nas više od 20, a prosječni konzument dijeli ih na bijele i crne. Najcjenjeniji je plemeniti bijeli tartuf, Tuber magnatum pico, koji se prodaje po tisuću, a nekad i znatno više eura za kilogram. Naraste do veličine jabuke, ali povremeno se pronađe i neki teži od kilograma.

Bijeli tartuf od 1,31 kilograma, koji je Giancarlo Zigante pronašao 1999. u dolini Mirne, bio je uvršten u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveći na svijetu.

Sezona mu je od početka studenog do sredine ožujka. Miris je nekima jak, drugima blag, a pomalo podsjeća na češnjak. Zbog iznimno delikatnog okusa, poslužuje se sirov, nariban na listiće kojima se začini jelo.

Kod nas se skupljaju i dva crna tartufa. Tuber aestivum Vittadini zovu i ljetnim jer mu je sezona od početka svibnja do kraja listopada. Gotovo nikad nije veći od jabuke. Miriše po zemlji, a ima ga na više mjesta u većim količinama pa i nije enormno skup. Zimski crni tartuf je Tuber brumale Vitadini. Naraste do veličine kokošjeg jajeta i manje je cijenjen od ljetnog, možda i zato što se u njegovo vrijeme vadi i bijeli. Crni tartufi ne gube previše termičkom obradom pa se mogu kuhati ili peći.

Zbog posebnih mirisa i okusa, tartufi se najčešće poslužuju uz neutralne namirnice i česti su začin filetu od grdobine, na primjer. No, u restoranu Zinfandel’s zagrebačkog hotela Esplanade, izvrsno su ih uklapali u tortelline punjene buncekom i poslužene s kremom od artičoka.

Bijeli tartuf se koristi i u desertima te je savršen dodatak čokoladnom souffleu.

Svakako valja provjeriti i ponudu Zigante – prvog hrvatskog restorana specijaliziranog za jela od istarskog tartufa koji tijekom cijele godine nudi pažljivo osmišljen meni na bazi svježih tartufa.

Povezani članci

Related

Vrhunski vodič za svaku kuhinju

Investiranje u osnovni set kuhinjskih pomagala je ključ za uspjeh u kuhinji. Kvalitetni noževi, daske za rezanje, lonci i tave, te mikseri i blenderi olakšat će vam pripremu hrane i poboljšati vaše kulinarske vještine. Neka vaša kuhinja postane mjesto gdje nastaju...

read more

Hrana koja je otkrivena sasvim slučajno

Čitajući ovaj naslov, možda ćete reći – pa većina hrane je otkrivena sasvim slučajno. I vjerojatno ste u pravu. A to se pogotovo odnosi na tradicionalnu kuhinju, gdje su sastojci često bili ograničeni i gdje su se recepti formirali oko dostupnih namirnica. No hrane iz...

read more

Uloga Sous vide kuhanja u modernoj gastronomiji

Sous vide – Korak po korak do savršenih jela Sous vide, što na francuskom znači “u vakuumu”, predstavlja revolucionarnu tehniku kuhanja koja omogućuje postizanje savršeno pripremljenih jela svaki put. Ova metoda kuhanja na niskoj temperaturi unutar vakuumiranih...

read more
Show Buttons
Hide Buttons