Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logoBaranjski kulen najbolji s baranjskom graševinom

Mila majko ne sijeci nam tanko već debelo da se najedemo, jedan je od bećaraca o kulenu koji se radi od najkvalitetnijih dijelova velike, oko 180 kilograma teške, zrele svinje s navršenih najmanje 18 mjeseci provedenih na žirovanju u šumi. I meso se ne melje nego reže na kockice velike između pet i deset milimetara. Tanko siječen gotov kulen nije dobar ni na tanjuru jer se gubi sočnost pa se preporučuje da i kriške ili kockice budu barem tri milimetra debele.

Baranjski kulen ima zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije, a pripremu tradicijskog slavonskog kulena/kulina Ministarstvo kulture uvrstilo je na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara. A o tome koliko znači sladokuscima, svjedoči i domišljata, ali sasvim istinita tvrdnja da se kulen može jesti i prije i poslije jela.  

Recept za kulen izgleda sasvim jednostavno. No, svaki kulenar, bez obzira radi li ih za sebe ili za tržište, čuva svoje tajne. Pazi gdje svinja živi i čime se hrani i nikome ne odaje omjere začina. Pomno bira drvo čijim će dimom zatititi meso od kvarenja te vjetrovito mjesto na kojem će ih poslije i dulje od pola godine pustiti da zriju. Broj kulena na tavanu je, govorilo se, poput dukata na poprsju djevojke.

Ostatkom finog mesa, koje nije stalo u kulen, radile su se kulenove seke, specijalitet sličnog sastava koji je izgledao poput salame. Seka sazrije prije kulena, ali i ona se čuvala za posebne prilike pa se može reći da su nju radili za Uskrs, a kvrgavoga “brata” za Božić.

I kulen i kulenova seka su pikantni, srednje ili jače ljuti pa uz njih odlično pristaju neutralni sirevi. Prvenstveno svježi kravlji s vrhnjem te malo češnjaka i slatke crvene mljevene paprike ili satrica. To je slavonski specijalitet od mladog luka, kravljeg sira, kiselog mlijeka ili vrhnja, peršina, soli i papra.

Uz kulen poslužuju se i ajvar, ukiseljeni feferoni, mladi luk, svježa paprika, rajčica te bijela pogača ili kukuruzni, ponekad i raženi kruh. Slavonski ili baranjski kulen s takvim prilozima najbolji je sa slavonskom ili baranjskom graševinom. Masnije meso, a kulen je prožet bijelim “točkama”, traži vino s izraženijim kiselinama dočim jela kojima je izraženija i ljutina vole nježno slatku kapljicu. Najbolje graševine imaju fine kiseline, a grožđe u toplim i sunčanim krajevima poput Slavonije i Podunavlja lako nakupi prirodne sladore čiji plemeniti okus vješt vinar lako može sačuvati u bačvi, boci pa i u čaši.

Povezani članci

Related

Vrhunski vodič za svaku kuhinju

Investiranje u osnovni set kuhinjskih pomagala je ključ za uspjeh u kuhinji. Kvalitetni noževi, daske za rezanje, lonci i tave, te mikseri i blenderi olakšat će vam pripremu hrane i poboljšati vaše kulinarske vještine. Neka vaša kuhinja postane mjesto gdje nastaju...

read more

Hrana koja je otkrivena sasvim slučajno

Čitajući ovaj naslov, možda ćete reći – pa većina hrane je otkrivena sasvim slučajno. I vjerojatno ste u pravu. A to se pogotovo odnosi na tradicionalnu kuhinju, gdje su sastojci često bili ograničeni i gdje su se recepti formirali oko dostupnih namirnica. No hrane iz...

read more

Uloga Sous vide kuhanja u modernoj gastronomiji

Sous vide – Korak po korak do savršenih jela Sous vide, što na francuskom znači “u vakuumu”, predstavlja revolucionarnu tehniku kuhanja koja omogućuje postizanje savršeno pripremljenih jela svaki put. Ova metoda kuhanja na niskoj temperaturi unutar vakuumiranih...

read more
Show Buttons
Hide Buttons