Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logoOrada – opjevana “riba od kamena”

Kraljicom ribljih jelovnika i kulinarskih gozbi oradu zovu još od antičkih vremena kada je bila česta gošća gurmanskih uživanja i inspiracija pjesnicima. Suvremeni hedonisti s jednakim je žarom pripremaju i osmišljavaju nove i još zanimljivije načine pripreme. Iako je najpoznatija pod imenom orada, koje je dobila po upečatljivoj zlatnoj pjegi, a ovisno u kojem predjelu Jadrana se nalazite, bit ćete u prilici susresti se s brojnim lokalnim nazivljem poput komarča, podlanica, lovrata, zlatulja, dinigla i brojni drugi.

Orada pripada porodici ljuskavki, a najbolja lovišta u Hrvatskoj su u Istri, Novigradskome moru, priobalnom području okolice Šibenika te na Pelješcu. U ribarnicama se također može naći orada iz ribogojilišta. Kvalitetom mesa, profinjenošću okusa i hranjivim vrijednostima, smatra se najvažnijom predstavnicom bijele ribe.

U maniri mediteranske kuhinje, orada se najčešće priprema s klasičnim lokalnim namirnicama koje će dodatno istaknuti njezin okus, ali kvaliteta mesa orade dopušta da si date oduška u kuhanju i razigrate maštu.

Nakon što se orada očisti od ljuski i iznutrica, može se pripremati na žaru, u kartoču, foliji, na pari, soli ili dimljena. Prije pripreme orade na žaru ili tijekom prženja fileta preporučuje se da se dobro osuši u papirnatom ručniku te da se razreže nožem nekoliko puta kako bi korica zadržala hrskavost, a meso dobilo potrebnu mekoću te kako bi fino upilo začine u kojima se marinirala.

Za pripremu orade u pećnici, bilo u foliji ili kartoču, neizostavni su maslinovo ulje, limun i bijelo vino, a prema želji se dodaju korjenasto povrće, koromač, kriške limuna i limete, ružmarin, peršin, češnjak. Za sve koji vole isprobavati nove okuse predlažemo da u namirnice uključe naranču, čili papričice ili đumbir. Uz oradu se također odlično slažu različite vrste povrća poput: cherry rajčice, batata, mahunarki, različitih vrsta tikvica, mladoga krumpira, paprike i brojne druge.

Ovisno o stilu pripreme, orada se može servirati i kao salata, uz rikolu, rajčicu, pinjole ili bademe te dresing od aceta balsamica ili bijeli preljev s vrhnjem i koprom. Uz lagani ručak odlično se slaže čaša bijeloga suhog vina voćnog bukea.

Želite li se pred gostima ili ukućanima pokazati prvoklasnim kuharom, iznenadite ih pripremom orade u soli. Nakon što očistite oradu, marinirajte je limunom, a možete je i puniti začinima prema želji. Za pripremu orade u soli vrlo je važno da je korica neoštećena kako bi štitila meso ribe od soli. Posteljica od soli priprema se s bjelanjkom i krupnom morskom solju. Obložite smjesom cijelu oradu i stavite je peći na 200°C. Tako pečena riba servira se pred gostima. Budite pažljivi i polako nožem razbijajte koricu od soli te je poslužite kao filet ili u komadima.

Povezani članci

Related

Hrana koja je otkrivena sasvim slučajno

Čitajući ovaj naslov, možda ćete reći – pa većina hrane je otkrivena sasvim slučajno. I vjerojatno ste u pravu. A to se pogotovo odnosi na tradicionalnu kuhinju, gdje su sastojci često bili ograničeni i gdje su se recepti formirali oko dostupnih namirnica. No hrane iz...

read more

Uloga Sous vide kuhanja u modernoj gastronomiji

Sous vide – Korak po korak do savršenih jela Sous vide, što na francuskom znači “u vakuumu”, predstavlja revolucionarnu tehniku kuhanja koja omogućuje postizanje savršeno pripremljenih jela svaki put. Ova metoda kuhanja na niskoj temperaturi unutar vakuumiranih...

read more
Show Buttons
Hide Buttons