Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logoOrada – opjevana “riba od kamena”

Kraljicom ribljih jelovnika i kulinarskih gozbi oradu zovu još od antičkih vremena kada je bila česta gošća gurmanskih uživanja i inspiracija pjesnicima. Suvremeni hedonisti s jednakim je žarom pripremaju i osmišljavaju nove i još zanimljivije načine pripreme. Iako je najpoznatija pod imenom orada, koje je dobila po upečatljivoj zlatnoj pjegi, a ovisno u kojem predjelu Jadrana se nalazite, bit ćete u prilici susresti se s brojnim lokalnim nazivljem poput komarča, podlanica, lovrata, zlatulja, dinigla i brojni drugi.

Orada pripada porodici ljuskavki, a najbolja lovišta u Hrvatskoj su u Istri, Novigradskome moru, priobalnom području okolice Šibenika te na Pelješcu. U ribarnicama se također može naći orada iz ribogojilišta. Kvalitetom mesa, profinjenošću okusa i hranjivim vrijednostima, smatra se najvažnijom predstavnicom bijele ribe.

U maniri mediteranske kuhinje, orada se najčešće priprema s klasičnim lokalnim namirnicama koje će dodatno istaknuti njezin okus, ali kvaliteta mesa orade dopušta da si date oduška u kuhanju i razigrate maštu.

Nakon što se orada očisti od ljuski i iznutrica, može se pripremati na žaru, u kartoču, foliji, na pari, soli ili dimljena. Prije pripreme orade na žaru ili tijekom prženja fileta preporučuje se da se dobro osuši u papirnatom ručniku te da se razreže nožem nekoliko puta kako bi korica zadržala hrskavost, a meso dobilo potrebnu mekoću te kako bi fino upilo začine u kojima se marinirala.

Za pripremu orade u pećnici, bilo u foliji ili kartoču, neizostavni su maslinovo ulje, limun i bijelo vino, a prema želji se dodaju korjenasto povrće, koromač, kriške limuna i limete, ružmarin, peršin, češnjak. Za sve koji vole isprobavati nove okuse predlažemo da u namirnice uključe naranču, čili papričice ili đumbir. Uz oradu se također odlično slažu različite vrste povrća poput: cherry rajčice, batata, mahunarki, različitih vrsta tikvica, mladoga krumpira, paprike i brojne druge.

Ovisno o stilu pripreme, orada se može servirati i kao salata, uz rikolu, rajčicu, pinjole ili bademe te dresing od aceta balsamica ili bijeli preljev s vrhnjem i koprom. Uz lagani ručak odlično se slaže čaša bijeloga suhog vina voćnog bukea.

Želite li se pred gostima ili ukućanima pokazati prvoklasnim kuharom, iznenadite ih pripremom orade u soli. Nakon što očistite oradu, marinirajte je limunom, a možete je i puniti začinima prema želji. Za pripremu orade u soli vrlo je važno da je korica neoštećena kako bi štitila meso ribe od soli. Posteljica od soli priprema se s bjelanjkom i krupnom morskom solju. Obložite smjesom cijelu oradu i stavite je peći na 200°C. Tako pečena riba servira se pred gostima. Budite pažljivi i polako nožem razbijajte koricu od soli te je poslužite kao filet ili u komadima.

Povezani članci

Related

Otkrijte čaroliju kuhanja s bakrenim posuđem

U svijetu kulinarstva, gdje se kvaliteta sastojaka i preciznost u pripremi hrane smatraju ključnim elementima uspjeha, izbor posuđa često se može previdjeti. Međutim, strastveni kuhari i ljubitelji hrane sve više prepoznaju važnost kvalitetnog posuđa u stvaranju...

read more

Ulje crnog kima

U davna vremena, lijekovi nisu postojali, pa se zdravlje tražilo na alternativne načine – konkretnije, kroz biljke. Jedna od biljaka koju ne treba zanemariti svakako je Crni kim. Znali su to još davno stari Egipćani, a i civilizacije prije njih, no blagodati Crnog...

read more

Sjećate li se svojih prvih burgera?

Pitanje za srednju i stariju generaciju: Sjećate li se svojih prvih (ham)burgera? Ja ih se jako dobro sjećam . U Zagrebu su početkom 90-ih bile dvije kultne radnje koje su nudile hamburgere: Ham-ham i Hamby. Veliko pecivo, umak kečap-majoneza-vrhnje, luk, zelena...

read more
Show Buttons
Hide Buttons