Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logo



Kiseli kupus – domaća delicija za zimske dane

Pri vrhu liste omiljenih zimskih namirnica svakako se nalazi i kiseli kupus. Uz kobasice, u verziji na žlicu ili na salatu, s ovom se namirnicom jednostavno ne može pogriješiti. Sjajno će se slagati u robusnim, domaćim jelima, ali i finim restoranskim delicijama. Osim što je namirnica bogata vitaminima, štiti imunitet i posjeduje specifičan, pomalo zarazan miris, kiseli kupus slovi za jednu od najsvestranijih namirnica.

Kiseli kupus oduvijek je cijenjen zbog silnog bogatstva vitamina koje sadrži, a dokazano je čak i da podiže raspoloženje. Nekad su ga koristili kao lijek, a danas ga osim u zdravstvene, ubrajamo i u velike gastronomske dobitke. Ukiseljeni kupus savršena je zimska namirnica. Blagotvorno djeluje na zdravlje, a ujedno postaje sastavni dio čitavog niza jela. Dodajemo ga krepkim varivima i juhama, spajamo sa suhim mesom, neizostavan je dio sarme ili pak u njemu uživamo tek uz dodatak domaćeg bučinog ulja i prstohvat papra.

Najpoznatije vrste našeg, domaćeg kiselog kupusa svakako su onaj ogulinski i varaždinski. Ogulinski kupus svojom kvalitetom osigurao je oznaku izvrsnosti na razini Europske unije dok je postupak zaštite varaždinskog kupusa još uvijek u tijeku. Smatra se da su upravo te dvije sorte najprikladnije za kiseljenje zbog kvalitete uzgoja i tretiranja.

Upravo u okolici Varaždina i Ogulina kiseli kupus omiljena je delicija u hladnim danima. Uzgaja se s lakoćom, pristupačan je cjenovno, a kiseljenje je jednostavan i prirodan proces koji ne oduzima previše vremena. Potreban je samo kupus, sol, papar i jedna velika posuda ili bačva koja na dnu ima pipu za ispuštanje tekućine. Najviše pažnje treba posvetiti omjeru kupusa, soli i vode, ali i temperaturi u različitim fazama kiseljenja.

Tekućina u kojoj stoji kiseli kupus zove se rasol te je odličan lijek za čitav niz bolesti, a samo nekoliko žlica rasola na dan može postati vaša dnevna doza potrebnih vitamina. Ujedno održava kiseli kupus svježim još duže i idealan je dodatak jelima koja na prirodan način želite tek malo zakiseliti.

Kiseli se kupus izvrsno slaže s mahunarkama pa nam tako nije nepoznat spoj kupusa i graha ili ječma. Odlično se snalazi i u različitim varijantama pita zeljanica, u salatama ili pak u kombinacijama sa slasnim kobasicama i sušenim mesom. Uz dodatak kremastog pire krumpira u kratkom roku uživat ćete u vrhunskom jelu. Također, kiseli kupus trpi baš svaku vrstu obrade pa ga tako možete kuhati, pripremati u pećnici, pirjati na tavi ili pržiti u kakvim suvremenim kombinacijama. Ipak, želite li u potpunosti iskoristiti sve blagodati kiselog kupusa, u njemu je najbolje uživati kada je još sirov.

Prosinačku ponudu sezonskih namirnica sad već uhodano prate i naši omiljeni restorani. Tako restoran Stari fenjeri u Požegi nudi predjelo u kojem se spajaju kiseli kupus, bijeli luk i bučino ulje, a Planinarski dom Jankovac u Parku prirode Papuk pak se pobrinuo za glavno jelo – divljač u kiselom kupusu s palentom.

Nađete li se u Iloku, svakako svratite po svoju dozu vitamina u restoran Stari podrum gdje za glavno jelo možete uživati u domaćem iločkom roštilju uz kupus salatu.

U zagrebačkom bistrou Pod zidom, sada tijekom zime, preporučujemo buncek s palentom i kiselim kupusom, pasiranim povrćem i pjenicom od hrena.

Povezani članci

Related

Vrhunski vodič za svaku kuhinju

Investiranje u osnovni set kuhinjskih pomagala je ključ za uspjeh u kuhinji. Kvalitetni noževi, daske za rezanje, lonci i tave, te mikseri i blenderi olakšat će vam pripremu hrane i poboljšati vaše kulinarske vještine. Neka vaša kuhinja postane mjesto gdje nastaju...

read more

Hrana koja je otkrivena sasvim slučajno

Čitajući ovaj naslov, možda ćete reći – pa većina hrane je otkrivena sasvim slučajno. I vjerojatno ste u pravu. A to se pogotovo odnosi na tradicionalnu kuhinju, gdje su sastojci često bili ograničeni i gdje su se recepti formirali oko dostupnih namirnica. No hrane iz...

read more

Uloga Sous vide kuhanja u modernoj gastronomiji

Sous vide – Korak po korak do savršenih jela Sous vide, što na francuskom znači “u vakuumu”, predstavlja revolucionarnu tehniku kuhanja koja omogućuje postizanje savršeno pripremljenih jela svaki put. Ova metoda kuhanja na niskoj temperaturi unutar vakuumiranih...

read more
Show Buttons
Hide Buttons