Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logo



Škampi

Kvarnerski škamp je, složit će se mnogi, najukusniji na svijetu. Zbog toplijeg mora ima tanji oklop i manje mišićavo tkivo nego škampi iz ostalih mora, a i crveniji su od ružičaste ili sivkaste subraće s drugih krajeva svijeta. Škampi žive na dubinama od 40 do 800 metara, gdje je temperatura niža od 10 stupnjeva. I kvarnerski škampi, dakle, vole hladno, ali ljudima su draži topli, štoviše vrući. Naprimjer, na gradelama…

Meso iz repa savršeno je ukusno samo i ne trebaju mu dodaci. Ono iz tijela i glave još je jačeg okusa i zato odlično za šug koji svi vrlo dobro poznaju iz buzare. Škampi mogu se i lešati, pet do 10 minuta, ovisno o veličini, pa izvaditi iz vode i preliti maslinovim uljem te začiniti limunovim sokom. I, tko želi, može dodati smjesu peršina i češnjaka, no to će poprilično sakriti izvorni okus škampova mesa.

Meso škampa često se poslužuje u namazima, hladnim salatama, rižotima, stjesteninama, a repići se jedu i sirovi, marinirani u soku od agruma pa posluženi s jagodama, nektarinama, mangom, mladim tikvicama, rikulom, tartufom, šparogama…

U 100 grama mesa škampa je 106 kalorija. Proteina je 20 posto, masti dva, a ugljikohidrata jedan posto. Sadrže minerale fosfor, kalij, kalcij, magnezij, željezo, cink, bakar i selen, vitamine B kompleksa te omega-3 masne kiseline.

Povezani članci

Related

Vrhunski vodič za svaku kuhinju

Investiranje u osnovni set kuhinjskih pomagala je ključ za uspjeh u kuhinji. Kvalitetni noževi, daske za rezanje, lonci i tave, te mikseri i blenderi olakšat će vam pripremu hrane i poboljšati vaše kulinarske vještine. Neka vaša kuhinja postane mjesto gdje nastaju...

read more

Hrana koja je otkrivena sasvim slučajno

Čitajući ovaj naslov, možda ćete reći – pa većina hrane je otkrivena sasvim slučajno. I vjerojatno ste u pravu. A to se pogotovo odnosi na tradicionalnu kuhinju, gdje su sastojci često bili ograničeni i gdje su se recepti formirali oko dostupnih namirnica. No hrane iz...

read more

Uloga Sous vide kuhanja u modernoj gastronomiji

Sous vide – Korak po korak do savršenih jela Sous vide, što na francuskom znači “u vakuumu”, predstavlja revolucionarnu tehniku kuhanja koja omogućuje postizanje savršeno pripremljenih jela svaki put. Ova metoda kuhanja na niskoj temperaturi unutar vakuumiranih...

read more
Show Buttons
Hide Buttons