Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logoPlave riba – fuzija tradicije i suvremenosti

Pri vrhu gastronomske, tradicijske i nutritivne piramide smjestila se neprocjenjiva plava riba. Istančanim gurmanima na spomen plave ribe odmah će se apetit pobuditi, a kod kulinarskih avanturista pobudit će se želja za isprobavanjem novih recepata. Šaroliki izbor plave ribe obilježio je mediteranski stol i postao dio identiteta. Svježa plava riba se, istančanim i jasnim okusom mora te raznovrsnim mogućnostima pripreme, može svakako smatrati kraljicom hedonizma.

Prepoznavanje na ribarnicama

Iako postoje značajne razlike u veličinama, sve ribe iz te skupine jasno ćete prepoznati po hrptu plave boje. Nekad se radi o svjetlijoj nijansi, nekada o tamnijoj, ali uvijek se jasno prepoznaje plava boja. Plava riba se dijeli u dvije glavne skupine. Predstavnice sitne plave ribe su: srdele, šnjure, inćuni, igle, papaline, lokarde i skuše, a krupne plave ribe: tuna, palamida, gof, iglun, lampuga, lica, luc i rumbac. S obzirom na razlike u veličini, kreativnost u pripremi plave ribe nepregledna je. Od sitne ribe, često se pripremaju standardni lokalni jelovnici poput ribe na gradele ili usoljenog inćuna, a od velike ribe mogu se izrezati filei s kojima tek počinju prave kulinarske kreacije.

Nutritivne vrijednosti, kvaliteta mesa i njena važnost u prehrani dio su kulture objedovanja od pamtivijeka. Plava riba uvijek se konzervirala, solila i čuvala kao visoko vrijedna i zdrava namirnica. Osnovna razlika između plave i bijele ribe je u sadržaju i raspodijeli masti. Plava riba sadrži 5 do 10 posto više udjela masti. Upravo zbog toga plava riba ima više kalorija i udjela toliko važnih omega-3 kiselina. Pri slaganju tjedne prehrane preporuča se da se makar dva puta tjedno jede upravo plava riba.

Delicije od sirove plave ribe

Autentična priprema plave ribe podrazumijeva čuvanje okusa, svježine namirnice i naglašavanje jednostavnih okusa Mediterana. Prilikom mariniranja i pripreme plave ribe na grillu ili u pećnici koriste se jednostavni sastojci poput agruma, najčešće limuna, a može i naranče, domaćeg maslinovog ulja, ružmarina, kapara, komorača.

Za umake s plavom ribom, koristi se rajčica koja pobuđuje istinski umami prilikom objedovanja. Sitna plava riba razigrat će i jednostavne salate, posebice one s baby povrćem poput blitve i cikle, komadićima ovčjeg sira i usoljenim inćunima. Salatu toga tipa možete servirati i kao cijeli obrok.

Velika plava riba odlična je kao odrezak kojeg je dovoljno samo kratko ispeći s jedne i druge strane da iznutra ostane sirov i sočan. Za istinske gurmane svakako preporučamo da probaju sirovu tunu ili da se okušaju u pripremi tartara od tune. Na ovim delicijama polažu se temeljni ispiti za profesionalne kuhare.

U vrhunskim specijalitetima od plave ribe možete uživati u zadarskom restoranu Kornat gdje vam preporučamo da probate steak od tune s umakom od crljenka i blanširanim povrćem. U splitskoj konobi Ma:Toni možete uživati u predjelu pod nazivom mazalica, a radi se o ukusnoj pašteti od kozica i lososa, salatici i inćunima s ukiseljenom crvenom kapulom. Dok u poznatom zagrebačkom restoranu Apetit City Restaurant & Bar možete probati kako vrhunski tim, predvođen chefom kuhinje Teom Ivaniševićem, priprema tartar od jadranske tune s avokadom, čilijem, korijanderom i đumbirom.

Povezani članci

Related

Vrhunski vodič za svaku kuhinju

Investiranje u osnovni set kuhinjskih pomagala je ključ za uspjeh u kuhinji. Kvalitetni noževi, daske za rezanje, lonci i tave, te mikseri i blenderi olakšat će vam pripremu hrane i poboljšati vaše kulinarske vještine. Neka vaša kuhinja postane mjesto gdje nastaju...

read more

Hrana koja je otkrivena sasvim slučajno

Čitajući ovaj naslov, možda ćete reći – pa većina hrane je otkrivena sasvim slučajno. I vjerojatno ste u pravu. A to se pogotovo odnosi na tradicionalnu kuhinju, gdje su sastojci često bili ograničeni i gdje su se recepti formirali oko dostupnih namirnica. No hrane iz...

read more

Uloga Sous vide kuhanja u modernoj gastronomiji

Sous vide – Korak po korak do savršenih jela Sous vide, što na francuskom znači “u vakuumu”, predstavlja revolucionarnu tehniku kuhanja koja omogućuje postizanje savršeno pripremljenih jela svaki put. Ova metoda kuhanja na niskoj temperaturi unutar vakuumiranih...

read more
Show Buttons
Hide Buttons