Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logoPaprika – od priloga, preko glavnih jela, sve do marinada

Ako se za koju namirnicu može reći da govori sve svjetske kulinarske jezike, onda je to sigurno paprika. Upravo trenutačno u svom vrhuncu sazrijevanja, može je se naći svježe ubranu u svim bojama, oblicima i okusima na tržnicama.

Najviše se uzgaja u kontinentalnoj Hrvatskoj, no njezine kulinarske čari duboko su ukorijenjene u tradicionalne recepture kako Jadrana tako i središnje Hrvatske. Svježe paprike mogu se koristiti sirove u raznim salatama, peći s ostalim povrćem i posluživati kao prilog, zatim u različitim složencima, a odlično pristaju i kuhanim jelima od juha, temeljaca, gulaša ili perkelta. Jednako su dovoljno atraktivne da se mogu pripremati punjene i posluživati kao samostalna jela.

Hranjive, kao i kulinarske vrijednosti, paprike su zaslužne za svoju popularnost i u vegetarijanskim jelovnicima jer rijetko se koja namirnica može pripremati u toliko različitih varijanti i idealno se uklopiti s ostalim, bilo povrćem ili mesom.

Iako se od paprika pripremaju brojni recepti, još je dovoljno zanimljiva i za nove gurmanske ideje koje smo pokušali otkriti. U obiteljskom restoranu DP Zvečaj, tik do rijeke Mrežnice, šefica kuhinje Ivana Vukmanić priprema ukusan specijalitet od piletine, a tajnu kombinaciju otkrio nam je vlasnik restorana Dalibor Vukmanić.

  • Jedan od naših glavnih specijaliteta s paprikom je punjeni otkošteni pileći batak i zabatak. Crvenu rog papriku prvo ispečemo i ogulimo koru, a zatim je izrežemo na komadiće. Nakon što otkoštimo piletinu, punimo je hamburgerom, sirom i komadićima paprike te omotamo telećom maramicom pa je stavimo peći u pećnicu. Kada je meso gotovo, poslužujemo ga kao glavno jelo s prilozima prema izboru – objašnjava Ivana.

Sezonska jela od paprike posebno vole pripremati u Slavoniji, a recept za pečenu, punjenu i pohanu papriku otkrili su nam u osječkom restoranu Kod Ruže. Voditelj restorana Sandrino Pavlinušić uključen je i u nabavu namirnica, a za ovaj specijalitet upotrebljavaju domaću sortu paprike, poznatiju kao slonovo uho.

  • Papriku najprije ispečemo kao za salatu pa ogulimo koru. Punimo je sirom, suhim vratom ili šunkom. Tako punjena paprika stavlja se u brašno, jaja i mrvice te se poha. Najčešće je poslužujemo kao toplo predjelo i jedan je od glavnih jesenskih specijaliteta – govori nam Sandrino.

Dok se na papriku najčešće u recepturama misli na onu svježu, rijetko se spominje sušena i potom mljevena paprika, iako je jedan od najčešće korištenih začina u jelima kontinentalne Hrvatske, između ostalog, i glavni začin koji daje kulenu tradicijski pečat. Poseban proces sušenja i mljevenja paprike usavršili su u Baranji, gdje je paprika jedna od glavnih kultura. Popularizaciju mljevene paprike prati i gastronomska ponuda Baranje. U restoranu Kormoran, smještenom u parku prirode Kopački rit, na jelovniku ćete vrlo rijetko naići na svježu papriku, ali se zato u kuhanju iskoristi od 300 do 400 kilograma sitno mljevene paprike na godinu, bilo slatke ili ljute. A kada se dodaje paprika u fiš, gulaš ili perkelt, otkrio nam je Stjepan Gerl.

  • Tijekom kuhanja fiša važno je dodati papriku što kasnije kako bi njezin intenzivan okus prožeo jelo. Upravo iz tog razloga, kada ste već skoro gotovi s kuhanjem i kada fiš lagano zakipi, dodaje se mljevena paprika, a pravilo je da se na kilogram ribe dodaje žlica do žlica i pol mljevene paprike. Pri kuhanju čobanaca mljevena paprika stavlja se tijekom pirjanja mesa jer ima ulogu svojevrsne marinade, tako da je obvezno stavite na meso prije nego što ulijete tekućinu u kojoj će se meso kasnije nastaviti kuhati. U perkelt od soma mljevenu papriku upotrebljavamo za pripremu temeljca, a kako se meso soma vrlo brzo skuha, ono se stavlja pri kraju i kratko se kuha. Mljevenu papriku upotrebljavamo i tijekom pripreme šarana na rašljama, koji prije nego što stavimo peći, dobro istrljamo s malo paprike, koja osim što ima ulogu marinade, dat će šaranu lijepu rumenu boju – ističe Stjepan.

Povezani članci

Related

Vrhunski vodič za svaku kuhinju

Investiranje u osnovni set kuhinjskih pomagala je ključ za uspjeh u kuhinji. Kvalitetni noževi, daske za rezanje, lonci i tave, te mikseri i blenderi olakšat će vam pripremu hrane i poboljšati vaše kulinarske vještine. Neka vaša kuhinja postane mjesto gdje nastaju...

read more

Hrana koja je otkrivena sasvim slučajno

Čitajući ovaj naslov, možda ćete reći – pa većina hrane je otkrivena sasvim slučajno. I vjerojatno ste u pravu. A to se pogotovo odnosi na tradicionalnu kuhinju, gdje su sastojci često bili ograničeni i gdje su se recepti formirali oko dostupnih namirnica. No hrane iz...

read more

Uloga Sous vide kuhanja u modernoj gastronomiji

Sous vide – Korak po korak do savršenih jela Sous vide, što na francuskom znači “u vakuumu”, predstavlja revolucionarnu tehniku kuhanja koja omogućuje postizanje savršeno pripremljenih jela svaki put. Ova metoda kuhanja na niskoj temperaturi unutar vakuumiranih...

read more
Show Buttons
Hide Buttons