Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logoCvjetača – svestrani i nježni okusi

Cvjetača, karfiol ili kaul, neobično povrće nježnog i sasvim posebnog okusa, zna oduševiti svojom svestranošću. Od njezinog se bijelog, hrapavog cvijeta spremaju neodoljive krem juhe, sjajni prilozi, ali i glavna jela. Ova krstašica ubraja se u najzdravije povrće, a upravo autohtona trogirska srednje rana cvjetača daje nam priliku da u njoj uživamo baš kako treba – domaćoj i svježoj!

U skupini starih domaćih sorti povrća, trogirska srednje rana cvjetača našla se na sortnoj listi Republike Hrvatske. Plodno trogirsko tlo daje joj upravo ono što je potrebno kako bi se cvijet grube, zrnate strukture, žućkasto bijele boje mogao pravilo razviti. Cvjetača se u Trogiru sadi u drugoj polovici kolovoza, a berba se odvija upravo u ovo vrijeme, tijekom prosinca.

Bogata je vitaminom C, gotovo da i ne sadrži masti i ima vrlo malo ugljikohidrata. Idealna je zimska namirnica jer diže imunitet i daje energiju. Kod kupovine cvjetače najbolje je birati one plodove koji oko bijele glavice imaju priljubljene čvrste zelene listove. Upravo ih ti listovi drže svježima duže vremena dok je stabljika zelene boje najbolji pokazatelj svježine ploda.

Najposebnija među krstašicama, cvjetača uživa status jednog od onih plodova s kojima se, u gastronomskom smislu, može igrati u nedogled. Široka je paleta jela koja uključuju ovaj zimski plod, od domaćih juha koje nas griju za vrijeme hladnih dana, preko bogatih složenaca, jedinstvenog pirea, pa sve do potpune zamjene cijelog niza namirnica. Cvjetača tako izvrsno može imitirati kruh i različita tijesta, meso ili pak rižu. Dovoljno je samo upotrijebiti maštu i od ne tako obožavanog povrća iz djetinjstva nastat će delicije vrijedne divljenja.

Kod pripreme se koriste jednostavne tehnike poput kuhanja na pari ili na maslacu kako bi cvjetača poprimila divnu svilenkastu teksturu. Krem juhama i okrjepljujućim varivima ni najmlađi neće moći odoljeti. Od cvjetače se radi sjajan kremasti pire, a može se koristiti i kao zamjena za rižu uz bogate umake. Spajati se može i sa sezonskim začinskim biljem poput peršina i kopra, artičokama te mliječnim i ostalim laganijim namirnicama.

Da se plod cvjetače može pripremiti na nebrojeno mnogo itekako ukusnih načina dokazuje i jedan od najpoznatijih hrvatskih restorana – Dubravkin put. U čarobnom zimskom ambijentu ovog poznatog zagrebačkog gastronomskog odredišta, uz čitav niz jela vrijednih divljenja, uživati možete i u maštovitom spoju telećih brizla, pistacija, prokulica i cvjetače koji se poslužuju kao predjelo. Zvuči kao sjajna uvertira u više nego ukusnu večeru.

Povezani članci

Related

Ulje crnog kima

U davna vremena, lijekovi nisu postojali, pa se zdravlje tražilo na alternativne načine – konkretnije, kroz biljke. Jedna od biljaka koju ne treba zanemariti svakako je Crni kim. Znali su to još davno stari Egipćani, a i civilizacije prije njih, no blagodati Crnog...

read more

Sjećate li se svojih prvih burgera?

Pitanje za srednju i stariju generaciju: Sjećate li se svojih prvih (ham)burgera? Ja ih se jako dobro sjećam . U Zagrebu su početkom 90-ih bile dvije kultne radnje koje su nudile hamburgere: Ham-ham i Hamby. Veliko pecivo, umak kečap-majoneza-vrhnje, luk, zelena...

read more

Carp – from smoke to open fire

When you have a close look at culinary tales of continental Croatia, you’ll see that the carp has earned the reputation of being a fish fit for royalty. This freshwater fish is the staple food of holiday menus, family get-togethers or when you just get the urge to...

read more
Show Buttons
Hide Buttons