Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logo



Osvježavajuće kupine i maline za savršenu ravnotežu

Bez obzira na to obasjava li ih divno mediteransko sunce ili ono kontinentalno, bobice kao što su maline i kupine najslađe su kad su domaće. Iako im je sezonski rok trajanja prilično kratak, slatkastim okusima sjajno se slažu u čitavom nizu omiljenih slastica.

Maline i kupine dolaze iz porodice ruža, a da je riječ o uistinu nježnim plodovima, pokazuje i njihov blago slatkasti okus. Obje biljke vrhunac rodnosti dostižu krajem lipnja pa se zadržavaju sve do kraja ljeta. Godi im toplo vrijeme, vole se skrivati od sunca, a potrebno im je i puno vode.

Ipak, zauzvrat daju obilje vitamina C, odličan su antioksidans, njihovo je djelovanje protuupalno i fantastična su namirnica za skidanje kilograma.

Osim bobica dobar lijek za čitav niz upala i bolesti je lišće malina i kupina. Dok listovi maline otklanjaju svaku mogućnost iznenadnih ljetnih prehlada, oni od kupine idealni su u borbi protiv glavobolja, crijevnih viroza, pa čak i krvarenja. Jednostavnim kuhanjem čaja lišća ovih plodova pretvara se u pravu riznicu zdravlja.

Ružičaste i tamnoljubičaste do tamnoplave boje, ovo bobičasto voće tijekom ljetnih mjeseci postaje prava zvijezda stola. Maline i kupine idealno se slažu uz baš sve vrste slastica, od jednostavnih i osvježavajućih domaćih sladoleda do raskošnih pita i kremastih kolača. Od ovih se bobica često pripremaju najfiniji domaći džemovi i pekmezi kojima je potrebna samo korica domaćega kruha da bi zajednički stvorili deliciju, u kojoj se zatim uživa tijekom cijele godine.

Dok su maline uglavnom rezervirane za slatki dio stola, kupine se odlično uparuju sa sirevima te pružaju divnu ravnotežu slatkog i slanog. Važno je tek birati veće, mesnatije plodove koji daju slatke umjesto kiselih aroma.

Želite li zadržati baš sve bogatstvo malina i kupina, najbolje će biti svježe, tek ubrane, poprskane kapima ljetnog pljuska te tako osvježene na idealnu temperaturu. Složit će se uz drugo bobičasto voće jednako dobro kao i ostatak palete ljetnih voćnih blagodati.

Od ovih se elegantnih bobica mogu pripremati i likeri. Omiljen je onaj od kupine zbog trpkosti, slatkoće i kiseline u jednom, dok je onaj od maline nešto rjeđi, no svakako izrazito cijenjen.

Poštovanje koje maline i kupine uživaju na gastronomskoj sceni ne može se usporediti s mnogo drugog voća i povrća. Upravo ih zato restorani diljem Hrvatske kombiniraju u delikatnim spojevima ističući njihovu posebnost.

Slatki specijaliteti kreću se od jednostavnih slastica kao što je torta od sira s aromatičnim preljevom od malina iz karlovačkog Bistroa Kastel, preko rulate od malina iz Cicibele u Baškoj, pa sve do onih složenijih poput crème brûléea s malinama i vanilijom uparenog sa sezamom i congnacom koji se mogu pronaći na meniju zagrebačkog Takenoka.

Ionako bogatu ponudu u Bistrou Lari i Penati u zagrebačkoj Petrinjskoj ulici odlučili su “podebljati” ljetnim desertom od tučenih bjelanjaka, prepoznatom kao meringue, u kombinaciji s osvježavajućim borovnicama i malinama koje stvaraju savršenu ravnotežu.

Zateknete li se gladni u istoj toj ulici u Zagrebu, obvezna postaja svakako bi trebao biti restoran i bar Time. Iz čarobnih ruku jednog od najcjenjenijih hrvatskih slastičara Roberta Hromalića proizašao je Nitro cheesecake sladoled koji spaja omiljeni sladoled od cheesecake kreme, keks s maslacem i božanstveni slatko-kiselkasti coulis od maline.

Povezani članci

Related

Vrhunski vodič za svaku kuhinju

Investiranje u osnovni set kuhinjskih pomagala je ključ za uspjeh u kuhinji. Kvalitetni noževi, daske za rezanje, lonci i tave, te mikseri i blenderi olakšat će vam pripremu hrane i poboljšati vaše kulinarske vještine. Neka vaša kuhinja postane mjesto gdje nastaju...

read more

Hrana koja je otkrivena sasvim slučajno

Čitajući ovaj naslov, možda ćete reći – pa većina hrane je otkrivena sasvim slučajno. I vjerojatno ste u pravu. A to se pogotovo odnosi na tradicionalnu kuhinju, gdje su sastojci često bili ograničeni i gdje su se recepti formirali oko dostupnih namirnica. No hrane iz...

read more

Uloga Sous vide kuhanja u modernoj gastronomiji

Sous vide – Korak po korak do savršenih jela Sous vide, što na francuskom znači “u vakuumu”, predstavlja revolucionarnu tehniku kuhanja koja omogućuje postizanje savršeno pripremljenih jela svaki put. Ova metoda kuhanja na niskoj temperaturi unutar vakuumiranih...

read more
Show Buttons
Hide Buttons