Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logo



Šparoge – istražite jelovnike s delicijom Mediterana

Nova kulinarska energija s proljećem je probudila nepca i spremno dočekala strastvene gurmane s tek netom izraslim izbojcima šparoga. Iako se šparoga kao samonikla biljka može brati u cijelom priobalnom području i u određenim kontinentalnim predjelima te je rado spravljana u cijeloj Hrvatskoj, najstrastvenijim ‘šparogomanima’ ipak su se istaknuli istarski i kvarnerski ugostitelji.

Šparoge, ukusne predstavnice mediteranske kuhinje

Pri pripremi šparoga, bilo da se radi o onima iz uzgoja ili divljima, vrijeme i način pripreme su jednostavni, kao i kod većine klasičnih mediteranskih jela. Nakon što se očisti tvrđi dio, šparoge su spremne za pripremu, dok se kod divljih preporučuje da se prvo skuhaju u kipućoj vodi sa soli, šećerom i maslacem kako bi se ublažila njihova gorčina.

Od šparoga najčešće pripremaju krem-juhe, tjestenine, rižota, fritaje ili omleti. Međutim, malo su poznate salate od šparoga, koje se zanimljivim odabirom namirnica poput kuhanih jaja, pinjola, mrkve i baby špinata te neizostavnog maslinova ulja mogu poslužiti kao glavno jelo. Šparoge odlično pariraju šumskim okusima, tako da u kombinaciji sa šumskim gljivama unose jednu novu notu jelu, a rižota ili tjestenine s morskim plodovima ili jastogom idealno se spajaju s grilanim šparogama ili pjenicama od šparoga. Jasno upečatljiv okus i zeleno-ljubičasti vrhovi šparoga razigrat će i najjednostavnija jela te otvoriti apetit.

Ako ste u potrazi za novim idejama u pripremi šparoga, uvijek se preporučuje učiti od najboljih. U renomiranom novigradskom restoranu Marina šefica kuhinje Marina Gaši, koja je poznata svojom opčinjenošću sirovom ribom i morskim plodovima, za sezonu šparoga pripremila je gostima sirove škampe na brioche kruhu s ukiseljenim divljim šparogama. U mjestu Brodarica, kraj Šibenika, u obiteljskom restoranu Zlatna ribica u ponudi imaju desetak jela od šparoga, a uz specijalitete od šparoga svakako savjetujemo da probate vina obitelji Tudić, koja je također uz vinograd uredila stari podrum i kušaonicu. Tradicionalna istarska kuhinja dovoljna je pozivnica za posjet obiteljskom restoranu Menghetti, koji se smjestio u blizini Bala. Uz brojne specijalitete i vina iz obiteljske vinarije predlažemo vam da probate predjelo pod nazivom Meneghetti tortin u sklopu kojeg možete probati domaći pršut, šumske gljive, sjemenke suncokreta, divlje šparoge sjedinjene u simfoniju okusa na pečenim koricama.

Povezani članci

Related

Vrhunski vodič za svaku kuhinju

Investiranje u osnovni set kuhinjskih pomagala je ključ za uspjeh u kuhinji. Kvalitetni noževi, daske za rezanje, lonci i tave, te mikseri i blenderi olakšat će vam pripremu hrane i poboljšati vaše kulinarske vještine. Neka vaša kuhinja postane mjesto gdje nastaju...

read more

Hrana koja je otkrivena sasvim slučajno

Čitajući ovaj naslov, možda ćete reći – pa većina hrane je otkrivena sasvim slučajno. I vjerojatno ste u pravu. A to se pogotovo odnosi na tradicionalnu kuhinju, gdje su sastojci često bili ograničeni i gdje su se recepti formirali oko dostupnih namirnica. No hrane iz...

read more

Uloga Sous vide kuhanja u modernoj gastronomiji

Sous vide – Korak po korak do savršenih jela Sous vide, što na francuskom znači “u vakuumu”, predstavlja revolucionarnu tehniku kuhanja koja omogućuje postizanje savršeno pripremljenih jela svaki put. Ova metoda kuhanja na niskoj temperaturi unutar vakuumiranih...

read more
Show Buttons
Hide Buttons