Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logoCipal čistog mora – zaboravljena delicija Mediterana

U zimskim mjesecima ribarnice imaju raznovrsnu i zavidnu ponudu svježe ribe koju itekako treba iskoristiti za gastronomska istraživanja. Izuzev dana kada bura ne miruje, vrijeme ribolova je u punom jeku, a temperatura mora garantira izvanrednu kvalitetu ribe. Predstavnice bijele ribe često su tražene na tržnicama, ali među njima cipli su ostali pomalo zaboravljeni. Dok ribari i pomorci dobro znaju vrijednost cipala, kulinarske kvalitete ove bijele ribe tek čekaju da budu prepoznate. A kako priče o ciplima ne bi bile samo ribarske, nadamo se da ćete se i sami okušati u pripremi.

Život uz ušća rijeka

Cipli su svoje stanište pronašli u gotovo svim morima svijeta, na Mediteranu je prisutno osam vrsta, a u Jadranu živi njih šest. Iako su fizičke razlike neznatne, pravi znalci itekako će prepoznati specifičnosti među njima, što potkrjepljuju i brojni nadimci za ovu ribu.

Najčešće žive u obalnim područjima, u blizini ušća rijeka Neretve, Cetine i Krke. Iako ih je većina pronašla stanište u morskoj vodi, neke podvrste cipli mijenjaju staništa iz bočate, slatke i morske vode što utječe na okus mesa. Mogu narasti do šest kila, a najvažnije je da se pripremaju svježe jer što dulje stoje, meso mijenja okus.

Zlatac i bataš često su spravljani cipli

Najkvalitetniji cipli su zlatac i bataš. Zlatac možete prepoznati po zlatnoj pjegi na poklopcu škrga, a batašu je glava šira od ostatka tijela. Bataš je također i najveći cipal koji nastanjuje Jadran, a njegovo meso cijenjeno je kao vrlo ukusno  i često ga se uspoređuje s brancinom.

Uz ove dvije predstavnice, ciple ćete pronaći i pod službenim nazivima balavac, plutaš, mržnjak i putnik, a ako vas iznenade brojna imena poput plavić, brena, glibavac, ludaš, najbolje se posavjetovati s prodavačima u ribarnici koji dobro poznaju svoj ulov.

Nutritivne vrijednosti cipli

Kao i ostala bijela riba, cipli obiluju aminokiselinama i bjelančevinama, bogati su vitaminom B te imaju manji udio nezasićenih masnih kiselina, a meso im obiluje blokovima mišićnih vlakana te je lako probavljivo. Ova cjenovno vrlo povoljna riba svakako je poticaj da upotpunite vaš tjedni jelovnik zdravim jelima.

Cipli se mogu pripremati prženi, dimljeni, u foliji ili pohani. Ako ste naišli na veći komad cipala, preporučamo vam da nakon čišćenja ribe pripremite filete koje možete brzinski popržiti u maslinovom ulju ili zapeći u pećnici s vrhnjem i krupnim paprom.

Uz jela s ciplima izvanredno se slaže sezonsko povrće poput prokulica, blitve ili špinata, a možete ih servirati u varijanti salate s crvenim radičem ili rikulom.

Povezani članci

Related

Ulje crnog kima

U davna vremena, lijekovi nisu postojali, pa se zdravlje tražilo na alternativne načine – konkretnije, kroz biljke. Jedna od biljaka koju ne treba zanemariti svakako je Crni kim. Znali su to još davno stari Egipćani, a i civilizacije prije njih, no blagodati Crnog...

read more

Sjećate li se svojih prvih burgera?

Pitanje za srednju i stariju generaciju: Sjećate li se svojih prvih (ham)burgera? Ja ih se jako dobro sjećam . U Zagrebu su početkom 90-ih bile dvije kultne radnje koje su nudile hamburgere: Ham-ham i Hamby. Veliko pecivo, umak kečap-majoneza-vrhnje, luk, zelena...

read more

Carp – from smoke to open fire

When you have a close look at culinary tales of continental Croatia, you’ll see that the carp has earned the reputation of being a fish fit for royalty. This freshwater fish is the staple food of holiday menus, family get-togethers or when you just get the urge to...

read more
Show Buttons
Hide Buttons