Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logo



Neotkrivene čari prokulice

Prokulice su vrlo bogat izvor vitamina C (88 mg), vitamina A (38 mcg/ µg), vitamina B kompleksa, folne kiseline (61 mcg/ µg), magnezija i kalcija. Ako se pojede primjerice pola kile brzo kuhanih prokulica pokriju se zapravo sve dnevne potrebe vitamina i minerala.

Istraživanje je potvrdilo: Prokulice su najbolje za detoksikaciju

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Cancer Prevention Research, su proveli studiju u kojoj su sudionici bili na različitim programima detoksikacije. Jedna skupina je svakodnevno konzumirala prokulice, a druga skupina je jela neku drugu vrstu namirnice. Nakon 12 tjedana, rezultati su pokazali da je razina toksina bila za čak 61% niža kod osoba koje su svakodnevno konzumirale prokulice. 

Vrlo je važan način pripreme

Nadalje, vrlo je važno kako i koliko ih kuhati da se zaštitni čimbenici ne unište na visokim temperaturama. Tako je primjerice utvrđeno da kuhanje u trajanju od 6-7 minuta ne šteti zaštitnim čimbenicima, ali dulje kuhanje ih u najvećoj mjeri razara. Ukratko, prokulice se ne smije prekuhati.

Otkrijete čari delikatnih okusa prokulice

Iako je prokulica još uvijek neotkrivena namirnica restoranskih jelovnika i češće se spravlja zajedno s ostalim povrćem sotirana ili na lešo, kao prilog uz mesna ili riblja jela, u nekim je restoranima upravo glavna odabranica zimskih specijaliteta.

U zagrebačkom bistrou Mali bar, poznate televizijske kuharice Ane Ugarković preporučujemo da svakako da probate zanimljivu kombinaciju domaćih špageta s prokulicama i istarskom kobasicom. Inspiraciju u slatkim okusima prokulice pronašla je i šefica kuhinje Priska Thuring koja u restoranu Dubravkin put spravlja teleće brizle s pistacijama, prokulicama i cvjetačom.Komentari

Povezani članci

Related

Vrhunski vodič za svaku kuhinju

Investiranje u osnovni set kuhinjskih pomagala je ključ za uspjeh u kuhinji. Kvalitetni noževi, daske za rezanje, lonci i tave, te mikseri i blenderi olakšat će vam pripremu hrane i poboljšati vaše kulinarske vještine. Neka vaša kuhinja postane mjesto gdje nastaju...

read more

Hrana koja je otkrivena sasvim slučajno

Čitajući ovaj naslov, možda ćete reći – pa većina hrane je otkrivena sasvim slučajno. I vjerojatno ste u pravu. A to se pogotovo odnosi na tradicionalnu kuhinju, gdje su sastojci često bili ograničeni i gdje su se recepti formirali oko dostupnih namirnica. No hrane iz...

read more

Uloga Sous vide kuhanja u modernoj gastronomiji

Sous vide – Korak po korak do savršenih jela Sous vide, što na francuskom znači “u vakuumu”, predstavlja revolucionarnu tehniku kuhanja koja omogućuje postizanje savršeno pripremljenih jela svaki put. Ova metoda kuhanja na niskoj temperaturi unutar vakuumiranih...

read more
Show Buttons
Hide Buttons