Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logoBoškarin

Velika jela od mesa za koje će neki reći da je tvrdo, rade se od boškarina, bijelo-sivog istarskog goveda dugih rogova koje je generacijama omogućilo da se okuće, jer je teglilo kamen za gradnju. I prehranili su boškarini Istrane jer su vukli plug istarskim poljima i vinogradima, a krave davale mlijeko i telad. Naravno, i meso isluženih goveda završavalo je na tanjurima. Boškarini više ne oru i ne grade, ali ponovno su sve češći na tanjurima istarskih i zagrebačkih restorana.

Meso boškarina je žilavije jer su goveda na prirodnoj ispaši, no zato je njihova priprema izazovnija. U novije doba isprva su uglavnom posluživali žgvacete, kako u Istri zovu jela nalik gulašu, te umake od boškarina na tjesteninama. Usporedno su organizirali edukaciju kuhara pa se danas, među brojnim jelima, nude rep od boškarina kao juha ili u različitim umacima, biftek i tagliatta od boškarina u kombinaciji s povrćem i začinima, filet s ekstra djevičanskim maslinovim uljem i koljenica kuhana u vakuumu.

Zanimljivo jelo koje se brzo priprema je i mirisni boškarin. Meso od ruže očisti se od žilica izreže se na trakice. Prži se začinjeno solju i paprom u velikoj tavi na maslacu i maslinovu ulju uz povremeno okretanje. Kad počne isparavati tekućina koju je meso ispustilo, dodaju se kuhani fuži, rukola, pospe listićima tvrdog sira poput parmezana i sve lagano izmiješa. Prije posluživanja, na tanjuru se još malo posipa sirom te pokapa finim maslinovim uljem.

Na tržištu je i nekoliko vrsta finih salama u kojima su mesu boškarina dodane autohtone lokalne namirnice poput crnog tartufa i vina autohtone sorte teran.

Boškarina je 90-tih godina prošloga stoljeća bilo samo stotinjak grla. Agencija za ruralni razvoj Istre pokrenula je obnovu broja grla što je bio mukotrpan i dug posao, no danas živi oko 2500 boškarina koji su gastronomska i turistička atrakcija.

Hrvatska ima i slavonsko-srijemskog podolca, govedo sličnog izgleda i mesa, koje se također spašava od izumiranja, a trenutačno je u uzgoju pod kontrolom nekoliko stotina grla različitih dobi.

Povezani članci

Related

Vrhunski vodič za svaku kuhinju

Investiranje u osnovni set kuhinjskih pomagala je ključ za uspjeh u kuhinji. Kvalitetni noževi, daske za rezanje, lonci i tave, te mikseri i blenderi olakšat će vam pripremu hrane i poboljšati vaše kulinarske vještine. Neka vaša kuhinja postane mjesto gdje nastaju...

read more

Hrana koja je otkrivena sasvim slučajno

Čitajući ovaj naslov, možda ćete reći – pa većina hrane je otkrivena sasvim slučajno. I vjerojatno ste u pravu. A to se pogotovo odnosi na tradicionalnu kuhinju, gdje su sastojci često bili ograničeni i gdje su se recepti formirali oko dostupnih namirnica. No hrane iz...

read more

Uloga Sous vide kuhanja u modernoj gastronomiji

Sous vide – Korak po korak do savršenih jela Sous vide, što na francuskom znači “u vakuumu”, predstavlja revolucionarnu tehniku kuhanja koja omogućuje postizanje savršeno pripremljenih jela svaki put. Ova metoda kuhanja na niskoj temperaturi unutar vakuumiranih...

read more
Show Buttons
Hide Buttons