Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logoUlje crnog kima

U davna vremena, lijekovi nisu postojali, pa se zdravlje tražilo na alternativne načine – konkretnije, kroz biljke. Jedna od biljaka koju ne treba zanemariti svakako je Crni kim.

Znali su to još davno stari Egipćani, a i civilizacije prije njih, no blagodati Crnog kima znanstveno su dokazane tek u novijoj povijesti i do danas je gotovo nezaobilazan dodatak prehrani kada je riječ o zaštiti cijelog ljudskog organizma. Crni kim blagodatno djeluje na dijabetes, alergije, kožu, na plućne infekcije – gotovo na sve. Zato i postoji izreka koja kaže da Crni kim liječi sve bolesti osim smrti. Da bi se dodatno shvatila važnost Crnog kima, valja vidjeti kako on utječe na pojedine sustave organa.

Crni kim i imunomodulirajuće djelovanje

Sjemenke Crnog kima imaju doista idealan sastav. One sadrže proteine, ugljikohidrate, zasićene i nezasićene masne kiseline, tiamin, niacin, folnu kiselinu, kalcij, željezo, beta karoten i mnoge druge vrijedne sastojke. Upravo zahvaljujući tome, crni kim vraća ravnotežu svim sustavima, a njegovo djelovanje nije ograničeno na pojedine organe, već ono obuhvaća cjelokupni organizam preko imunološkog sustava. Crni kim modulira imunološki sustav stvaranjem citokina koji uzrokuju dominantanodgovor TH1 u bolesnika s rinitisom modulirajući učinak ravnoteže TH1 / TH2.

Crni kim i alergije

Općenito, alergije predstavljaju neprimjerenu i prekomjernu reakciju našeg obrambenog sustava na različite, inače neškodljive, čimbenike iz okoline. Alergeni su tvari koje organizam prepoznaje kao strane i potencijalno štetne pa protiv njih stvara specifična protutijela.

Jedna od najvažnijih priprema koju možemo odraditi za naš organizam prije početka sezona alergija jest pravovremena imunomodulacija adaptogenim biljnim dodacima prehrani tj. hladnoprešanim uljima. Tretman alergija najbolje je započeti nekoliko mjeseci prije perioda polinacije kako bi se tijelo uspjelo pripremiti za sezonu visoke koncentracije peluda u zraku (uz konzultaciju sa stručnom osobom).
Hladno prešano ulje crnog kima nam daje odlične rezultate kod tretmana alergija. U jednoj od provedenih multicentričnih alergoloških studija tretirao se alergijski rinitis kod 68 ispitanika od kojih je 19 bolesnika bilo s blagim simptomima, 28 bolesnika s umjerenim simptomima, a 21 pacijent s teškim simptomima. Osobe u aktivnoj skupini dobivale su ulje Nigrella sativa tokom 6
tjedana, a kontrolna skupina dobivala je obično prehrambeno ulje. Kod 92,1% ukupnih bolesnika aktivne skupine pokazano je poboljšanje simptoma ili potpuno odsustvo simptoma, dok je kontrolna skupina imala postotak uspješnosti 30,1%.

Zbog povoljnog kemijskog sastava koji uključuje i nezasićene masne kiseline, ulje crnog kima pokazuje povoljan učinak i na astmu (omega-3 masne kiseline), ali i atopijski dermatitis.
Alergičari na taj način izvrsno preveniraju razvoj drugih tegoba u svom već imunološki preosjetljivom organizmu.

Crni kim i utjecaj na jetru

Jetra je dobro poznati zaštitnik, odnosno čistač našeg organizma, no i sama jetra treba svojevrsnu pomoć i zaštitu. U tom slučaju, Crni kim sudjeluje u njenoj potpori i pomaže joj da neometano obavlja svoje primarne zadaće (detoksifikacijske procese). Kada je funkcija jetre ugrožena, počinju se pojavljivati simptomi poput alergija – loše sposobnosti detoksifikacije organizma, zatim usporen metabolizam i loša regulacija šećera u krvi.

Naime, Crni kim pomaže pri proizvodnji bijelih krvnih zrnaca te usporava oksidacijske stanične procese. Mnoga zdravstvena istraživanja dokazala da Crni kim blagotvorno djeluje u očuvanju jetre ojačavajući kapacitet organizma da izbacuje štetne tvari, ali i da se lakše bori s bolestima, bakterijama, virusima i nametnicima. Europska agencija za sigurnost hrane potvrdila 2012. godine da ulje crnog kima snižava stvaranje kolesterola u krvi, što dodatno potpomaže funkciji zdrave i očuvane jetre.

Crni kim i dijabetes

Dijabetes je sve više rastuća dijagnoza u našoj populaciji. Statistike procjenjuju da blizu 200 milijuna ljudi boluje od nekog tipa dijabetesa u svijetu. Crni kim smanjuje i ublažuje simptome, a to pokazuju i brojni statistički podaci. U Centru za ispitivanje dijabetesa u Kanadi 2011. godine dokazano da sjemenke Crnog kima osim ublažavanja, mogu dodatno potaknuti osjetljivost na inzulin. U Saudijskoj Arabiji provelo se istraživanje na pacijentima koji su uz terapiju uzimali 2 grama Crnog kima. Testiranja su pokazala da uz 2 grama terapije – simptomi dijabetesa su se značajno smanjili. Naravno, ako se odlučite za ovakvu varijantu liječenja Crnim kimom, obavezno se savjetujte sa svojim liječnikom.

Crni kim prema istraživanjima poboljšava glikemijsku kontrolu i samim time afirmativno utječe na simptome dijabetesa. Ne može ga izliječiti, ali definitivno je dobar suborac u borbi protiv ove bolesti.

Nema sumnje da ova biljka otkrivena još u drevnom Egiptu, a i prije, doista pozitivno djeluje na sve funkcije čovjeka i njegov organizam. Vaš idealan dodatak prehrani potražite na poveznici.

Sažeto djelovanje Crnog kima na različite tegobe

Crni kim afirmativno djeluje na:

  • Astme i alergija
  • Autoimunih bolesti
  • Kroničnog umora
  • Nesanice i depresije
  • Dermatitisa
  • Bronhitisa i plućnih infekcija
  • Pri regeneraciji i očuvanju kože

Sve o hladnoprešanom ulju Crnog kima možete pročitati na poveznici.

Povezani članci

Related

Otkrijte čaroliju kuhanja s bakrenim posuđem

U svijetu kulinarstva, gdje se kvaliteta sastojaka i preciznost u pripremi hrane smatraju ključnim elementima uspjeha, izbor posuđa često se može previdjeti. Međutim, strastveni kuhari i ljubitelji hrane sve više prepoznaju važnost kvalitetnog posuđa u stvaranju...

read more

Sjećate li se svojih prvih burgera?

Pitanje za srednju i stariju generaciju: Sjećate li se svojih prvih (ham)burgera? Ja ih se jako dobro sjećam . U Zagrebu su početkom 90-ih bile dvije kultne radnje koje su nudile hamburgere: Ham-ham i Hamby. Veliko pecivo, umak kečap-majoneza-vrhnje, luk, zelena...

read more
Show Buttons
Hide Buttons