Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logo



Suvremene i klasične recepture slastica od marelice

Voćna eksplozija koja nas svake godine uvodi u ljetno raspoloženje mami gurmana u nama. Kako bismo ugodili nepcu, uvijek je najbolje posegnuti za sezonskim namirnicama koje su upravo u ovo doba godine zamirisale tržnicama i vrtovima. Lagani ljetni okusi te izobilje začina idealni su za druženja uz kulinarske gušte i dobru kapljicu vina.

Kada smo u jeku sezone marelica, slatke narančaste plodove itekako treba upotrijebiti za pripremu prvih ljetnih specijaliteta. Iako uvijek uz marelicu zamišljamo slastice, radi se zapravo o voću koje se može pripremati u različitim obrocima. Od laganog doručka sa žitaricama i jogurtom do salata s piletinom ili ribom u kojima će marelica s preljevom od jogurta i uz dodatak mente ili bosiljka biti pun pogodak za ručak. Za gastro druženja idealna je marelica punjena nadjevom od kozjeg sira, listića badema i bosiljka te zamotana pršutom. Uz rebarca marinirana u umaku od marelica s roštilja večernja zabava može početi.

Prema tradiciji, od marelica se pripremaju najbolji ljetni deserti, pa se tako od nje pripremaju pite i ostali kolači i keksi od prhkog tijesta. Džemovi, marmelade i pekmezi najfiniji su od marelice jer njezin aromatičan miris ne može nadmašiti nijedno voće, a najpoznatija Sacher torta upravo je nastala spajanjem čokolade i pekmeza od marelice. Kako su marelice mesnate i ne previše vodenaste, često se od njih rade kompoti, sladoledi, mogu se zapeći u pećnici sa smeđim šećerom i vrhnjem, a ultimativna slastica koja se najčešće priprema u kontinentalnoj Hrvatskoj su knedle od marelica. Dok ih svaka domaćica najčešće priprema prema recepturi naslijeđenoj od mama i baka, mi smo otkrili tajni recept knedla Seoskog turizma Stara Preša u blizini Zaprešića. Glava obitelji i glavna šefica kuhinje obiteljskog restorana Biserka Jakševac nadaleko je poznata po knedlama koje, ovisno o sezoni, priprema s prigodnim sezonskim voćem, a učila ih je raditi od mame i svekrve.

  • Uz restoran imamo i veliki voćnjak u kojemu uzgajamo marelice. Kako nam svake godine dobro rode, osim knedla pripremam od njih pekmez koji poslužujemo s palačinkama. Pripremam i druge pekmeze od kupina, ribizla, jabuka, murve, jagoda, brusnice i mušmula, ali najbolji mi je ovaj od marelica jer ima specifičan miris i okus. Pri pripremi knedla važan je omjer brašna i krumpira, a da bi bile mekane, ne smiju se pripremati s bilo kojim krumpirom. Uvijek radim tijesto za knedle s bijelim krumpirom, koji je više brašnast. U tijesto se dodaju još jaje i maslac te se oblikuje oko marelice. Kad voda zakipi, stavljaju se knedle, a kada se počnu dizati na površinu vode, onda su gotove. Uvijek poslužujem knedle s preljevom od maslaca i prezli – otkrila nam je gospođa Biserka, koju u poslu sve više prati i sin, a posebno je sretna jer je cijela obitelj uključena u sve poslove.

U potrazi za još kojom tajnom tehnikom pripreme knedla otkrili smo jednu zanimljivu slatku kreaciju koju pripremaju u varaždinskom restoranu Bedem. Kuharski duo Anđelko Levanić i Zlatko Novak, ujedno i suvlasnici restorana, osmislili su desert od flambiranih marelica sa sladoledom od bosiljka. Recepturu nam je otkrio Anđelko Levanić:

  • Marelice prvo otkoštimo, zatim napravimo u tavi karamelu od bijelog šećera, ali može se koristiti i smeđi. U karamelu stavimo polovice marelica, podlijemo ih konjakom i dodamo malo svježe mente, a kada utihne vatra u tavi, marelice su gotove. Poslužujemo ih sa sladoledom koji sami pripremamo, a radi se o sladoledu kojemu je baza vanilija, u koju još dodamo svježeg bosiljka. Ovom toplo-hladnom kombinacijom gosti su jednostavno oduševljeni.

Povezani članci

Related

Vrhunski vodič za svaku kuhinju

Investiranje u osnovni set kuhinjskih pomagala je ključ za uspjeh u kuhinji. Kvalitetni noževi, daske za rezanje, lonci i tave, te mikseri i blenderi olakšat će vam pripremu hrane i poboljšati vaše kulinarske vještine. Neka vaša kuhinja postane mjesto gdje nastaju...

read more

Hrana koja je otkrivena sasvim slučajno

Čitajući ovaj naslov, možda ćete reći – pa većina hrane je otkrivena sasvim slučajno. I vjerojatno ste u pravu. A to se pogotovo odnosi na tradicionalnu kuhinju, gdje su sastojci često bili ograničeni i gdje su se recepti formirali oko dostupnih namirnica. No hrane iz...

read more

Uloga Sous vide kuhanja u modernoj gastronomiji

Sous vide – Korak po korak do savršenih jela Sous vide, što na francuskom znači “u vakuumu”, predstavlja revolucionarnu tehniku kuhanja koja omogućuje postizanje savršeno pripremljenih jela svaki put. Ova metoda kuhanja na niskoj temperaturi unutar vakuumiranih...

read more
Show Buttons
Hide Buttons