Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logoRaštika: Svestrana lisnata ukusnica zimskih mjeseci

Za vrijeme hladnih dana kada je domaćih plodova sve manje, a tržnice se zelene zahvaljujući ono malo sezonskog blaga, tada počinje vrijeme dalmatinske kraljice lisnatog povrća – vrijeme raštike. Ta hranjiva, bogata, ali rijetka gastronomska poslastica na stolove nam stiže upravo u zimsko vrijeme, a svojim specifičnim okusom svako jelo pretvara u tanjur fantastičnih aroma koje naprosto osvajaju.

Zelena lisnata biljka složit će se s gotovo svakim jelom, a najukusnija će biti u najjednostavnijim izdanjima – upravo je zato tako lako voljeti raštiku, rašćiku, raštan ili lisnati kelj, kako je još nazivaju. Hranjiva je, lagana za uzgoj, a smatra se i jednom od najzdravijih biljaka na svijetu.

Već se tradicionalno uzgaja u vrtovima diljem Dalmacije, ali nije joj strana niti kontinentalna klima. Voli zimsko vrijeme, a upravo su studeni i prosinac najpogodniji za branje mekih, svježih listova raštike. Bere se sve do proljetnih dana na način da se s biljke otkidaju samo vanjski, čvrsti listovi žarkih zelenih boja. Biljka raštike koja je manja rastom, ima manje i mekše listove, nešto je ukusnija, slađeg okusa i pogodna je za uživanje u nebrojeno mnogo kombinacija.

Priprema raštike nije zahtjevna. Da bi zadržali njezine posebne slatke i ugodno gorkaste arome, važno je samo ne prekuhati je jer će poprimiti gorak okus i izgubiti svoja hranjiva svojstva.

Pripremati je možete na isti način kao blitvu ili špinat. Pomiješajte je s krumpirima, zalijte pravim domaćim maslinovim uljem, pa poslužite uz finu, svježu ribu ili pak je ubacite u kakvu sezonsku pitu od lisnatog povrća i sira. Sjajno će se snaći i u juhama, varivima, pa čak i kao zamjena za kiseli kupus u sarmi.

Kuhinju će zamirisati jednostavan specijalitet poput raštike sa suhim mesom, a odličan je spoj i raštike na lešo s puno aromatičnog češnjaka. Dodati je možete u različite verzije zelenih povrtnih popečaka, u kremasti rižoto ili je poslužiti kao prilog bogatim glavnim, mesnim ili ribljim jelima.

Također, raštika može biti idealan dodatak gotovo svakoj namirnici i jelu stoga ne postoji razlog da je ne isprobate u nekoj od toliko ukusnih kombinacija.

Želite li se pak u potpunosti opustiti i uživati u najboljoj hrani domaćih restorana, svakako zavirite na svestrane menije naših restorana i odaberite baš onaj po svom guštu.

Svakako preporučujemo i da svratite do zagrebačkog Malog bara naše poznate kuharice Ane Ugarković u kojem možete uživati u divnim okusima štrudlica od raštike i kozjeg sira.

Povezani članci

Related

Hrana koja je otkrivena sasvim slučajno

Čitajući ovaj naslov, možda ćete reći – pa većina hrane je otkrivena sasvim slučajno. I vjerojatno ste u pravu. A to se pogotovo odnosi na tradicionalnu kuhinju, gdje su sastojci često bili ograničeni i gdje su se recepti formirali oko dostupnih namirnica. No hrane iz...

read more

Uloga Sous vide kuhanja u modernoj gastronomiji

Sous vide – Korak po korak do savršenih jela Sous vide, što na francuskom znači “u vakuumu”, predstavlja revolucionarnu tehniku kuhanja koja omogućuje postizanje savršeno pripremljenih jela svaki put. Ova metoda kuhanja na niskoj temperaturi unutar vakuumiranih...

read more
Show Buttons
Hide Buttons