Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logoRaštika: Svestrana lisnata ukusnica zimskih mjeseci

Za vrijeme hladnih dana kada je domaćih plodova sve manje, a tržnice se zelene zahvaljujući ono malo sezonskog blaga, tada počinje vrijeme dalmatinske kraljice lisnatog povrća – vrijeme raštike. Ta hranjiva, bogata, ali rijetka gastronomska poslastica na stolove nam stiže upravo u zimsko vrijeme, a svojim specifičnim okusom svako jelo pretvara u tanjur fantastičnih aroma koje naprosto osvajaju.

Zelena lisnata biljka složit će se s gotovo svakim jelom, a najukusnija će biti u najjednostavnijim izdanjima – upravo je zato tako lako voljeti raštiku, rašćiku, raštan ili lisnati kelj, kako je još nazivaju. Hranjiva je, lagana za uzgoj, a smatra se i jednom od najzdravijih biljaka na svijetu.

Već se tradicionalno uzgaja u vrtovima diljem Dalmacije, ali nije joj strana niti kontinentalna klima. Voli zimsko vrijeme, a upravo su studeni i prosinac najpogodniji za branje mekih, svježih listova raštike. Bere se sve do proljetnih dana na način da se s biljke otkidaju samo vanjski, čvrsti listovi žarkih zelenih boja. Biljka raštike koja je manja rastom, ima manje i mekše listove, nešto je ukusnija, slađeg okusa i pogodna je za uživanje u nebrojeno mnogo kombinacija.

Priprema raštike nije zahtjevna. Da bi zadržali njezine posebne slatke i ugodno gorkaste arome, važno je samo ne prekuhati je jer će poprimiti gorak okus i izgubiti svoja hranjiva svojstva.

Pripremati je možete na isti način kao blitvu ili špinat. Pomiješajte je s krumpirima, zalijte pravim domaćim maslinovim uljem, pa poslužite uz finu, svježu ribu ili pak je ubacite u kakvu sezonsku pitu od lisnatog povrća i sira. Sjajno će se snaći i u juhama, varivima, pa čak i kao zamjena za kiseli kupus u sarmi.

Kuhinju će zamirisati jednostavan specijalitet poput raštike sa suhim mesom, a odličan je spoj i raštike na lešo s puno aromatičnog češnjaka. Dodati je možete u različite verzije zelenih povrtnih popečaka, u kremasti rižoto ili je poslužiti kao prilog bogatim glavnim, mesnim ili ribljim jelima.

Također, raštika može biti idealan dodatak gotovo svakoj namirnici i jelu stoga ne postoji razlog da je ne isprobate u nekoj od toliko ukusnih kombinacija.

Želite li se pak u potpunosti opustiti i uživati u najboljoj hrani domaćih restorana, svakako zavirite na svestrane menije naših restorana i odaberite baš onaj po svom guštu.

Svakako preporučujemo i da svratite do zagrebačkog Malog bara naše poznate kuharice Ane Ugarković u kojem možete uživati u divnim okusima štrudlica od raštike i kozjeg sira.

Povezani članci

Related

Otkrijte čaroliju kuhanja s bakrenim posuđem

U svijetu kulinarstva, gdje se kvaliteta sastojaka i preciznost u pripremi hrane smatraju ključnim elementima uspjeha, izbor posuđa često se može previdjeti. Međutim, strastveni kuhari i ljubitelji hrane sve više prepoznaju važnost kvalitetnog posuđa u stvaranju...

read more

Ulje crnog kima

U davna vremena, lijekovi nisu postojali, pa se zdravlje tražilo na alternativne načine – konkretnije, kroz biljke. Jedna od biljaka koju ne treba zanemariti svakako je Crni kim. Znali su to još davno stari Egipćani, a i civilizacije prije njih, no blagodati Crnog...

read more

Sjećate li se svojih prvih burgera?

Pitanje za srednju i stariju generaciju: Sjećate li se svojih prvih (ham)burgera? Ja ih se jako dobro sjećam . U Zagrebu su početkom 90-ih bile dvije kultne radnje koje su nudile hamburgere: Ham-ham i Hamby. Veliko pecivo, umak kečap-majoneza-vrhnje, luk, zelena...

read more
Show Buttons
Hide Buttons