Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logoRotkvica – sočno šarenilo svježih namirnica

Prve zrake sunca i topliji dani razbudili su želju za zdravim i svježim obrocima koji će nas napuniti energijom potrebnom za sve aktivnosti i hobije kojima smo se planirali početi baviti početkom proljeća. Nakon pomalo teških i kalorijski bogatih zimskih specijaliteta, tek pridošlim izborom svježih sezonskih namirnica na tržnicama, prehranu možemo obogatiti sirovim i hranjivim povrćem. Sočna, hrskava i reska rotkvica zacrvenit će svaki obrok, unijeti raznolikost okusa i domišljatim kuharima biti savršena proljetna pratnja u gotovo svim jelima.

Blago reskim okusom, rotkvica je idealna za uparivanje s ostalim proljetnim namirnicama. Može se tako pripremati na salatu, kao prilog mesnim ili ribljim jelima, idealan je dodatak namazima ili sendvičima, a ako planirate pripremati domjenak, rotkvica će svojom dekorativnošću razigrati i najjednostavnija jela.

Iako se u svakodnevnoj kuhinji najčešće koristi crvena rotkvica, postoji još crna, a istoj obitelji krstašica pripada i koraba, koja se često priprema u juhama. Kao prava proljetnica, crvena rotkvica je prava energetska bomba. Osim što ima puno kalija, vitamina, folata i dijetalnih vlakana, također je snažni antioksidans, što znači da pospješuje čišćenje probave i krvotoka.

Tople i hladne salate

Prije pripreme rotkvicama se prvo treba ukloniti lišće te se treba dobro oprati, a zatim je potrebno odrezati vrhove i korijenje. Kora rotkvice može se jesti i nije teška za probavu. Rotkvica je dobra za sve stilove rezanja, možete je rezati na ploške, trakice ili kockice. Odličan je dodatak toplim i hladnim salatama. Ovisno o izboru, predlažemo da probate pripremiti klasičnu proljetnu varijantu s različitim vrstama salata, grilanim šparogama, mladim lukom ili vlascem, naribanim tvrdim sirom i kuhanim jajem, a preljev za salatu možete pripremiti s maslinovim uljem i jabučnim octom ili s vrhnjem, majonezom i crnim paprom. Salatama je odličan dodatak i kukuruz ili ribana mrkva, a od začina dobro odgovaraju mladi peršin ili kopar. Tople salate od krumpira, tjestenine ili riže osvježit će rotkvica, uz koju odgovaraju začini poput origana i timijana, a može se pripremati i s voćem kao što su naranče ili avokado.

Hrskavom teksturom rotkvica će obogatiti jela i poput hladnih sendviča. Uz sendvič s laganim sirnim namazom, tunom ili lososom odlično odgovara na ploške narezana rotkvica. Izvrstan je dodatak kanapeima s paštetama od riječne ribe, a možete je koristiti za pripremu proljetnih namaza te je tako sitno narezati u svježi kravlji sir s vlascem i uživati u raznovrsnosti okusa.

Sirova rotkvica može se naribati i u krem-juhe koje će nadopuniti novom teksturom, a posebno ćete uživati u kombinaciji s krem-juhom od brokule. Iako nam je prva asocijacija rotkvice kao namirnice koja se isključivo sirova konzumira, itekako je fina i pripremljena na roštilju s ostalim korjenastim povrćem ili zapečena u pećnici s kaparima, mrkvom, krumpirom i junetinom, a možete za tu priliku pripremiti i drugo meso prema želji. Osim što je blagotvorna i hranjiva, rotkvica osvježava i otvara apetit, što je svakom pravom domaćinu izuzetno važno.

Zanimljiva jela od rotkvice možete probati i u brojnim hrvatskim restoranima koji su s veseljem dočekali proljeće kako bi predstavili gostima nove specijalitete. 

Povezani članci

Related

Hrana koja je otkrivena sasvim slučajno

Čitajući ovaj naslov, možda ćete reći – pa većina hrane je otkrivena sasvim slučajno. I vjerojatno ste u pravu. A to se pogotovo odnosi na tradicionalnu kuhinju, gdje su sastojci često bili ograničeni i gdje su se recepti formirali oko dostupnih namirnica. No hrane iz...

read more

Uloga Sous vide kuhanja u modernoj gastronomiji

Sous vide – Korak po korak do savršenih jela Sous vide, što na francuskom znači “u vakuumu”, predstavlja revolucionarnu tehniku kuhanja koja omogućuje postizanje savršeno pripremljenih jela svaki put. Ova metoda kuhanja na niskoj temperaturi unutar vakuumiranih...

read more
Show Buttons
Hide Buttons