Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logoPernata divljač – guske, patke, fazani i prepelice

Poželite li u studeni zakoračiti jelima začinjenim dozom elegancije, a nepce počastiti aromatičnim, do sada neistraženim delicijama, neka vaš odabir bude uživanje u okusima i mirisima divljači. Zavirite u čaroban šumski svijet i otkrijte što je to toliko posebno u fazanu, prepelicama, guskama, patkama i ostalim mesnim delicijama od biranih divljih životinja.

Pernata divljač su ptice koje slobodno žive u prirodi, a najpovoljnije vrijeme lova za odabranu divljač upravo su jesenski dani. Fazan, jarebice, prepelice, šljuke, guske, patke, divlji golubovi i cijeli malo carstvo drugih pernatih životinja ubrajaju se u skupinu sitne divljači zajedno s kunom, lasicom i zecom.

Svima njima zajednički je nizak udio masnoća što znači da nisu štetni za zdravlje. Zbog svog učestalog bivanja i kretanja u divljini, divljač ne dobiva koncentrate hrane pa upravo zbog toga ima manju kalorijsku vrijednost.

Najveća tajna ukusnih delicija spremljenih od pernatih divljih životinja su marinade. Takvo meso zahtjeva dugo stajanje u marinadi kako bi postalo meko, podatno i neodoljivo ukusno. Vino, senf, lovorov list, klinčić i papar najčešći su dodaci marinadama, a nije na odmet dodati i sezonsko korjenasto povrće koje će cijelom jelu dati neku novu, bogatiju dimenziju. Osim marinada, meso se također i do nekoliko dana ostavlja u rasolu čiji je temelj najčešće dobar ocat.

Divljač ubrajamo u visokokvalitetne namirnice stoga s njom valja postupati s posebnom pažnjom. Može se kuhati u gulašima i ujušcima, pirjati za umake, peći poput odreska ili u komadu. Od pernate se divljači pripremaju neodoljive i jedinstvene paštete dok su aromatične salame još jedna od brojnih delicija ovih nesvakidašnjih namirnica. Punjena prepelica i meso fazana svrstavaju se pak u čuvene gastronomske užitke i pronalaze svoja mjesta na jelovnicima brojnih kvalitetnih restorana.

Pernata divljač najbolja je u robusnijim kombinacijama poput tamnijih i jačih umaka. Odlično se snalazi i u slatko slanim kombinacijama pa tako nije neobičan spoj domaćeg džema od šljiva ili brusnica i finog, mekog mesa. Voli se i sa slaninom kojom divljač možete obložiti prije pečenja ili pak špikovati odabrane komade mesa.

Kako je meso pernate divljači aromatičnih i raskošnih okusa, slaže se s istim takvim vinima. Ovisno o starosti životinje koja se priprema, biraju se pripadajuća vina. Mlađe meso zahtjeva laganija crna vina dok starija traže zrelija, odstajala crna vina. Divljač također voli slatkaste arome pa nećete pogriješiti ni sparivanjem patke ili guske s finim domaćim chardonnayjem.

Kako bi u potpunosti doživjeli slasne okuse pernate divljači, svakako se zaputite u međimursku Malu Hižu čiji se meni sastoji od pomno biranih sezonskih sastojaka. Tako za predjelo nude tanko rezana fazanova i pačja prsa poslužena na rikuli s mladim kozjim sirom, šalšom od aronije i pečenih šljiva, parmezanom i mirisnim octom s malinama i medom ili pak guščju jetru u umaku od finog konjaka, prošeka, malina i naranče na hladnom pireu od jabuke te raviole punjene sušenim rajčicama, vrganjima i sirevima. Glavno jelo sastoji se od glaziranih pačjih prsa sa žara u društvu skute, kruške, jabuke, pršuta, šljiva i aronije, kroketa i savijače od buče, krumpira i začinskog bilja.

Restoran Kaštel hotela Bastion u Zadru će vam pak poslužiti sjajan crème brûlée od gusje jetre na domaćem tostu uz žele Merlota Šime Škaulja.

Dubrovački Pantarul također je pripremio meni na kojem vas upravo sjajna zapečena guščja jetra uvodi u njihovu ukusnu i kreativnu priču.

Restoran Korana Srakovčić u Karlovcu poznat je upravo po jelima od pernate divljači i delicijama s prepeličjim jajima. Njihova sezonska ponuda sada uključuje vrganje s prepeličjim jajima na svježoj podlozi od matovilca i rikole.

Povezani članci

Related

Vrhunski vodič za svaku kuhinju

Investiranje u osnovni set kuhinjskih pomagala je ključ za uspjeh u kuhinji. Kvalitetni noževi, daske za rezanje, lonci i tave, te mikseri i blenderi olakšat će vam pripremu hrane i poboljšati vaše kulinarske vještine. Neka vaša kuhinja postane mjesto gdje nastaju...

read more

Hrana koja je otkrivena sasvim slučajno

Čitajući ovaj naslov, možda ćete reći – pa većina hrane je otkrivena sasvim slučajno. I vjerojatno ste u pravu. A to se pogotovo odnosi na tradicionalnu kuhinju, gdje su sastojci često bili ograničeni i gdje su se recepti formirali oko dostupnih namirnica. No hrane iz...

read more

Uloga Sous vide kuhanja u modernoj gastronomiji

Sous vide – Korak po korak do savršenih jela Sous vide, što na francuskom znači “u vakuumu”, predstavlja revolucionarnu tehniku kuhanja koja omogućuje postizanje savršeno pripremljenih jela svaki put. Ova metoda kuhanja na niskoj temperaturi unutar vakuumiranih...

read more
Show Buttons
Hide Buttons