Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logoSabljarka

Na spomen sabljarke gotovo svi se sjete Hemingwayeva starca i ribe duže od čamca, no takvog je kapitalca malo ljudi vidjelo. Love se uglavnom manji primjerci, pa se na Hvaru pamti 1992.godina kada su uhvaćene sabljarke od 2,5 i 3 metra, teške 110 odnosno 150 kilograma. Naraste ona i do četiri metra, no prosječna lovna težina je samo pet kilograma. Takve su sabljarke u kuhinji puno cjenjenije od velikih.

Meso im je izvrsno. Najčešće se peče na žaru ili prži, a može se reći da je praznik kad se pojavi na stolu, bez obzira kako se pripremi. Jednostavan način je s krumpirom u pećnici. Sasvim tanko narezani luk se poprži na ulju i stavi sa strane. Krumpir se izreže na ploške debele oko centimetra, a sabljarka očisti i nareže na odreske. Na ulje se stave komadi ribe, prekriju lukom i krumpirom, sve se pospe peršinom, doda lovorov list, zalije vinom i stavi u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva. Jelo je gotovo kad krumpir postane mekan.

Jako je fina i sa šalšom. Osušeni odrezak se posoli i popapri te ispeče na tavi s obje strane. Na maslinovu ulju se poprže komadići slanih inćuna i češnjak. Dodaju se sjeckane rajčice, kapari, peršin i bijelo vino te pusti da kratko prokuha. Odresci sabljarke poslože se na šalšu, preliju maslinovim uljem i posluže s kuhanom rižom.

U Jadranu žive dvije vrste velikih “naoružanih” riba, no prema engleskim nazivima nijedna nema sablju. Iglun je veći i “nosi” mač jer ga zovu swordfish, a iglan naraste do 2,5 metara i 80 kilograma uključujući koplje. Engleski je naziv, naime, spearfish, a mnogima je poznatiji kao marlin. Kljun mu je puno kraći, leđna peraja se izdiže gotovo do repa, a puno je rjeđi nego iglun. Hrvatska imena za igluna su i sabljan, mačokljun, kljunača, a iglana zovu i barakuda.

Treća jadranska riba s hladnim oružjem je iglica. Srodnik je iglana, a s iglunom nema veze osim što mu je, kao i daljnjem rođaku, uz srdele i skuše, omiljena hrana. U sportskom ribolovu se koristi i kao mamac za gofove i zubace. Od obje “prave” sabljarke, iglica se, osim veličinom, razlikuje po tome što joj je donji dio kljuna duži od gornjeg. Miris njezina mesa je oštar i prepoznatljiv, a okus izvrstan. Najčešće se peče, prži ili priprema na brodet. 

Povezani članci

Related

Hrana koja je otkrivena sasvim slučajno

Čitajući ovaj naslov, možda ćete reći – pa većina hrane je otkrivena sasvim slučajno. I vjerojatno ste u pravu. A to se pogotovo odnosi na tradicionalnu kuhinju, gdje su sastojci često bili ograničeni i gdje su se recepti formirali oko dostupnih namirnica. No hrane iz...

read more

Uloga Sous vide kuhanja u modernoj gastronomiji

Sous vide – Korak po korak do savršenih jela Sous vide, što na francuskom znači “u vakuumu”, predstavlja revolucionarnu tehniku kuhanja koja omogućuje postizanje savršeno pripremljenih jela svaki put. Ova metoda kuhanja na niskoj temperaturi unutar vakuumiranih...

read more
Show Buttons
Hide Buttons