Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logo



Okusi jeseni uz specijalitete od šljiva

Slatki okusi i mirisi šljiva podsjećaju nas na kraj ljeta i prve jesenske dane u prirodi, ali i toplinu doma koja nas lagano uvodi u hladnije dane.

Specijaliteti od šljiva temeljna su sastavnica lokalne kuhinje sjeverne Hrvatske. U ruralnim područjima teško je naći vrt u kojemu nije zasađeno makar nekoliko šljiva, a njihova praktičnost u konzerviranju i jednostavnost u pripremi samo su dio razloga popularnosti ovog voća.

Kako se bliži kraj branju šljiva, svakako preporučujemo da se potrudite što više uživati u svježim plodovima prije nego što krenete u pripremu najrazličitijih zimnica. Marmelada ili džem od šljiva daleko je cijenjen kao jedan od najfinijih te se često koristi u pripremi kolača. Šljive se također mogu sušiti na suncu ili u pećnici, napraviti kompote od njih, ali su odlične i zaleđene, čime ćete sačuvati njihovu svježinu i za zimske mjesece.

Dolaskom šljiva otvara se sezona knedli ili okruglica od krumpirova tijesta, a od šljiva izvrsne su i pite, tartevi, štrudle ili voćni biskviti. Uz šljivu odlično se slažu začini poput klinčića, cimeta, anisa, mente, a kako biste istaknuli specifičnu prirodnu slatkoću šljive, svakako vam preporučujemo da upotrijebite smeđi šećer. Uz šljivu se odlično slažu biskviti od lješnjaka ili čokolade, a lagana nota tog voća odličan je spoj s kolačima od kestena.

Iako smo priču o šljivama otvorili kroz slastice, njezina raskoš okusa jednako dolazi do izražaja i u mesnim jelima. Pravi kulinarski znalci u jelima s divljači rijetko će izostaviti šljivu jer upravo ona daje mesu mekoću, a umaku jedinstven okus slatkih voćnih plodova i čarolije šume. U obiteljskom restoranu Lička kuća pripremaju brojne specijalitete od šljiva, od štrudli i knedli sve do divljači. Od divljači pripremaju jela od vepra, jelena i srne uz koje uvijek poslužuju umak od šljiva ili brusnica. Divljač obično peku s korjenastim povrćem i šljivama. Kada je meso gotovo, izvadi se, a povrće i šljive se ispasiraju u umak koji se prelije preko divljači. Specijalitet kuće su im i rolade punjene šljivom. Više o njima otkrio nam je vlasnik restorana Zlatko Petrić.

  • Rolade najčešće poslužujemo kao hladno predjelo u sklopu cateringa ili svečanosti koje pripremamo. Pripremaju se od puretine, teletine ili piletine kako bi se postigao i vizualni efekt svjetlije nijanse mesa i intenzivne boje šljive. Svježe meso se napuni sitno nasjeckanim svježim šljivama i zamota u roladu te se takvo peče i, kada je gotovo, reže se na kolutove – govori nam Zlatko.

U potrazi za mesnim delicijama sa šljivama, put nas je odveo u sisački restoran Barun, u kojemu je vlasnik i ujedno šef kuhinje Dejan Topalović osmislio zanimljivo jelo s lungićem.

  • File lungića usolimo i popaprimo, zatim lagano se potuče i prepeče s jedne i druge strane, ali kako bi meso i dalje ostalo fino ružičasto. Kada meso izvadimo u tavu u kojoj se peklo meso, dodamo maslaca, šljive i crno vino. Najčešće koristimo vina moslavačkih vinara koji uzgajaju frankovku. Za kraj na šljive dodamo još malo krušnih mrvica i sve zajedno serviramo s listom mente – priča šef Dejan.

A kako ne biste pomislili da su knedle od šljiva glavni tradicionalni desert od šljiva, donosimo vam recept od šufnudli s umakom od šljiva koji pripremaju u restoranu Hotela Osijek, Zimska luka Osijek, a koji je s nama podijelio Krešimir Horvatović.

  • Šufnudle često bake u okolici Osijeka nazivaju i čikovi. Za šufnudle nam je potrebno krumpirovo tijesto koje pripremamo od zgnječenoga kuhanoga krumpira, soli i brašna. Kada je tijesto gotovo, oblikuju se šufnudle koje imaju izgled kratkih valjčića. Kuhaju se vrlo kratko, a tijekom njihova kuhanja stignemo pripremiti umak. Umak se radi od šljiva koje očistimo, pospemo ih smeđim šećerom, popržimo lagano na tavi, zatim dodamo crnog vina i kuhamo sve dok se umak nije reducirao. Šufnudle poslužujemo s umakom i kiselim vrhnjem – opisuje Krešimir.

Povezani članci

Related

Vrhunski vodič za svaku kuhinju

Investiranje u osnovni set kuhinjskih pomagala je ključ za uspjeh u kuhinji. Kvalitetni noževi, daske za rezanje, lonci i tave, te mikseri i blenderi olakšat će vam pripremu hrane i poboljšati vaše kulinarske vještine. Neka vaša kuhinja postane mjesto gdje nastaju...

read more

Hrana koja je otkrivena sasvim slučajno

Čitajući ovaj naslov, možda ćete reći – pa većina hrane je otkrivena sasvim slučajno. I vjerojatno ste u pravu. A to se pogotovo odnosi na tradicionalnu kuhinju, gdje su sastojci često bili ograničeni i gdje su se recepti formirali oko dostupnih namirnica. No hrane iz...

read more

Uloga Sous vide kuhanja u modernoj gastronomiji

Sous vide – Korak po korak do savršenih jela Sous vide, što na francuskom znači “u vakuumu”, predstavlja revolucionarnu tehniku kuhanja koja omogućuje postizanje savršeno pripremljenih jela svaki put. Ova metoda kuhanja na niskoj temperaturi unutar vakuumiranih...

read more
Show Buttons
Hide Buttons