Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logoMlada paška janjetina za vrhunske gastronomske užitke

Jedna od onih delicija u čije se uživanje jednostavno upušta, a zatim ne prestaje, svakako je paška janjetina. Posebna zbog svog uzgoja, ova je vrsta janjetine divan dodatak baš svakom stolu. Vole je stari i mladi, a u njoj s guštom uživa baš svaki gurman.

Janjetina je meso janjca u dobi od tri tjedna do tri mjeseca. Meso je dostupno tijekom čitave godine, ali najpogodnije vrijeme za nabavu jest razdoblje od siječnja do lipnja. Mlada janjetina izrazito je cijenjena, a kod nas se najčešće uzgaja na otocima. Paška janjetina posebna je ponajprije zbog načina ispaše janjaca. Naime, tamošnje životinje hrane se travom na škrtoj zemlji prepunoj soli koju s mora donosi bura. Upravo zbog svoje prirodne slanoće, meso janjetine već je samo po sebi bogato aromama. Kada se tome dodaju i mediteranske trave koje janje zahvati prilikom ispaše, paška janjetina postaje aromatično meso prepuno okusa.

Meso paške janjetine ubrajamo u najukusnije i ponajbolje vrste mesa. Bogato je proteinima i sadrži vitamine i minerale u prikladnim omjerima, a na okus utječu dob, spol, godišnje doba i prehrana životinje. Prije same pripreme, janjetinu je dobro čuvati u suhoj ili tekućoj marinadi bogatoj mediteranskim začinima poput ružmarina, majčine dušice, mažurana i lovora.

Najpoznatiji specijalitet paške janjetine je svakako janjetina na ražnju. Prije samog ražnja, meso se dobro začini, a zatim se peče uz premazivanje i prelijevanje omiljenom tekućinom. To može biti pivo, vino ili pak neka druga, jedinstvena mješavina začina. Janjetina pod pekom također je jedan od tradicionalnih načina pripreme ovog posebnog mesa. Ono se najprije začini te se domaći krumpir dodaje tek kasnije. Na taj se način janjetina peče u vlastitom soku i pari ispod metalnog zvona na koje se stavlja žar.

Jednostavniji i dostupniji način pripreme je dakako onaj u pećnici gdje se meso peče zajedno s krumpirom i drugim povrćem kako bi poprimilo još više aroma. Izuzev ovih, najpopularnijih načina pripreme, janjeće meso pogodno je i za krčkanje u kakvom gustom, bogatom umaku uz domaću tjesteninu, u juhama, pa čak i pitama. Odlično se slaže s već spomenutim mediteranskim začinima, limunom, senfom i čitavom paletom različitih vrsta vina.

Sezona mlade janjetine došla je i u naše restorane. Od onih dalmatinskih pa sve do zagrebačkih, janjetina se nudi u različitim oblicima i formama, a svaki tanjur čini posebnim na svoj način. Tako u istarskim Livadama, u restoranu Zigante, možete pojesti janjeći tris koji se sastoji od janjećeg kotleta u sous vide-u, janjeće kobasice s crnim tartufom i tagliate od janjećeg filea.

Konoba Makina u Vodicama nudi divnu janjeću jetricu u crnom vinu, dok su ponudu u zagrebačkim restoranima pripremili konoba Didov san i restoran Vinodol. Didov san nudi pravu, domaću janjetinu pod pekom, a restoran Vinodol pak je preokrenuo pripremu toliko popularnog mesa i na svom trenutnom meniju nudi ga u toću s karamelama, odnosno domaćim istarskim raviolima.

Povezani članci

Related

Otkrijte čaroliju kuhanja s bakrenim posuđem

U svijetu kulinarstva, gdje se kvaliteta sastojaka i preciznost u pripremi hrane smatraju ključnim elementima uspjeha, izbor posuđa često se može previdjeti. Međutim, strastveni kuhari i ljubitelji hrane sve više prepoznaju važnost kvalitetnog posuđa u stvaranju...

read more

Ulje crnog kima

U davna vremena, lijekovi nisu postojali, pa se zdravlje tražilo na alternativne načine – konkretnije, kroz biljke. Jedna od biljaka koju ne treba zanemariti svakako je Crni kim. Znali su to još davno stari Egipćani, a i civilizacije prije njih, no blagodati Crnog...

read more
Show Buttons
Hide Buttons