Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logoZagorski puran – slasna zvijezda blagdanskih specijaliteta

Zeleni zagorski bregi odavno su poznati po jednom od najvećih specijaliteta hrvatske tradicionalne gastronomije – zagorskom puranu. Fina domaća kuhinja bez ove bi delicije bila nezamisliva, a kada ju se spoji sa svježim namirnicama poput mlinaca ili pečenog krumpira, ova vrijedna gastronomska baština dobiva na još ukusnijem značaju.

Zagorski puran svoje je ime dobio već krajem 16. stoljeća kada je iz Italije stigao u samostan u Lepoglavi gdje su ga pavlini počeli uzgajati. Ova se velika pernata životnija crnog, prošaranog perja odlično snašla na zelenim zagorskim bregima i tako je započela tradicija uzgoja domaćih zagorskih purana.

Puran se tradicionalno uzgaja ispašom na otvorenom području, a najzastupljeniji je u Krapinsko-zagorskoj županiji, dijelovima Varaždinske i Zagrebačke županije. Kvaliteta ove životinje prepoznata je i na europskoj razini pa je tako zagorski puran dobio oznaku zemljopisnog podrijetla koja označava područje njegova uzgoja i jamči visoku kvalitetu. Zbog te se oznake uzgajivači pridržavaju strogih pravila kako bi uzgoj bio što kvalitetniji.

Neizostavan dio blagdanskog ručka mekog roskastog mesa svakako se najbolje slaže s domaćim mlincima. Pečen u masti i jednostavnim začinima, hrskave korice i divne zlatne boje, zagorski puran postaje zvijezda svakog stola. Osim izvornih mlinaca, odlično će se složiti i uz pečeni krumpir, heljdinu kašu i široke rezance.

U Zagorju purane već tradicionalno pripremaju punjene iznutricama i mliječnim kruhom, premazane masti i tek baznim začinima poput soli, papra i peršina. Neodoljiv spoj domaćih proizvoda daje mirisan rezultat koji bez sumnje okuplja čitavu obitelj oko stola. Cijelog purana možete napuniti i kašom, aromatiziranim kruhom, povrćem ili tek natrljati omiljenim začinima kako bi ga obogatili najboljim aromama.

Nije strano ni spajanje mesa purana s namirnicama poput kestena, badema ili pak soka sezonske naranče koji daju na dodatnoj sočnosti. Naranča će se upravo divno složiti s tamnijim komadima mesa koji su nešto jačeg okusa.

Ponuda naših najboljih restorana polako zalazi u blagdansko razdoblje. Tako se na meniju zagrebačkog Okrugljaka već sada mogu pronaći posebni sočni pureći medaljoni u umaku od finih trava uz krokete od krumpira. Uz tematske zapečene zagorske štrukle, ne sumnjamo da upravo u Okrugljaku već sada možete doživjeti dašak prave blagdanske, gastronomske atmosfere.

Povezani članci

Related

Otkrijte čaroliju kuhanja s bakrenim posuđem

U svijetu kulinarstva, gdje se kvaliteta sastojaka i preciznost u pripremi hrane smatraju ključnim elementima uspjeha, izbor posuđa često se može previdjeti. Međutim, strastveni kuhari i ljubitelji hrane sve više prepoznaju važnost kvalitetnog posuđa u stvaranju...

read more

Ulje crnog kima

U davna vremena, lijekovi nisu postojali, pa se zdravlje tražilo na alternativne načine – konkretnije, kroz biljke. Jedna od biljaka koju ne treba zanemariti svakako je Crni kim. Znali su to još davno stari Egipćani, a i civilizacije prije njih, no blagodati Crnog...

read more

Sjećate li se svojih prvih burgera?

Pitanje za srednju i stariju generaciju: Sjećate li se svojih prvih (ham)burgera? Ja ih se jako dobro sjećam . U Zagrebu su početkom 90-ih bile dvije kultne radnje koje su nudile hamburgere: Ham-ham i Hamby. Veliko pecivo, umak kečap-majoneza-vrhnje, luk, zelena...

read more
Show Buttons
Hide Buttons