Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logo



Jesen stiže dunjo moja

Iako pomalo zaboravljena u pjesmama i bakinim škrinjama, dunja je voće koje itekako zaslužuje pažnju. Voće koje je u starim kuharicama bilo neizostavno za pripremu zimnica i domaćih slatkiša, zanimljive je arome i istančanog slatkog okusa blažeg od jabuka i krušaka.

Dok se na tržnicama pronalaze brojne uvozne i egzotične sorte voća i povrća, dunja rijetko dolazi do izražaja što je između ostaloga i jedan od razloga zašto su je restorani prestali uvrštavati u svoju ponudu i smišljati nove recepte.

Kada šume poprime silno šarenilo boja i započnu prve jutarnje magle možemo biti sigurni da su na red došle još neke jesenske namirnice. Dunja se bere kada njezina zelena boja krene žutiti, a kako može dulje stajati na drvetu bere se u periodu od kraja rujna sve do kraja listopada. Zanimljiva je kao voće jer se ne jede sirova već ju je potrebno termički obraditi bilo kuhanjem ili pečenjem. U usporedbi s kruškama i jabukama s kojima se često sparuje u receptima također je puno tvrđa i teža za čišćenje. Međutim dunjine raskošne arome prepoznate su od davnina tako da su se od nje pripremali parfemi ili slatkiši koji su često služili kao poklon, a u Hrvatskoj se tradicionalno zovu kitenkez.

U receptima se dunja najčešće pronalazi u desertima, ali i u kombinaciji s divljači, janjetinom i patkom. Dunja se može pripremati kao samostalni desert punjena s medom i orasima te pečena u pećnici. Naribana dunja može poslužiti kao odličan nadjev na pite, krostate, tarteve ili različite biskvitne kolače. Od dunjina soka se mogu pripremiti fine parfe kreme i nadjevi za kremaste kolače i torte. S obzirom na njezine prepoznatljive arome, nije ju potrebno spajati s previše začina kako se ne bi izgubio njezin originalan okus.
U jelovnicima se teško pronalaze tragovi dunje, ali se u njoj može uživati kroz brojne domaće proizvode koje pripremaju restorani središnje i istočne Hrvatske u kojima se uz restorane uzgajaju razne voćne i povrtne sorte, među kojima je svoje mjesto pronašlo i ovo već pomalo zaboravljeno voće. A koji su to domaći proizvodi, provjerili smo. U mjestu Zmajevac u Baranji smjestio se obiteljski restoran Josić koji svoju restoransku ponudu nadopunjuje s nagrađivanim vinima iz vlastite vinarije. Iako specijalitete od dunje nemaju trenutno na jelovniku, vlasnik restorana Damir Josić podijelio je s nama nekoliko prijedloga koje možda i sam uvrsti u jelovnik.

Od dunje se može pripremiti odličan umak koji se servira uz jela od divljači. Veprovinu ili meso jelena kuhate zajedno s korjenastim povrćem i komadima dunje. Kada je povrće gotovo izvadite ga van izmiksate i dobili ste odličan preljev za kruhove knedle ili njoke koje poslužujete zajedno s mesom. Također je odličan specijalitet patka ispod peke s dunjom. Dunja će patki dati finu slatku aromu i omekšat će meso.

U malom seoskom domaćinstvu Stara Preša, smještenoj u mjestu Šenkovec, nedaleko Zagreba vlasnica Biserka Švigir goste dočekuje s klasicima domaće kuhinje. Uz brojne domaće pekmeze, kompote i likere koje priprema od voća iz vlastitog uzgoja, neizostavni su i oni od dunje. Svoje recepte podijelila je s nama.

Kod nas možete probati fini liker od dunje, a ponekada pripremamo i kompote. Dunju također koristimo kod kiseljenja kupusa, radi žućkaste boje koju daje zelju, ali i okusa. Dunja je prekrasno voće, samo što nije dugostojeće te je vrlo zapostavljeno. Naš liker od dunje je star preko dvije godine. Cijelu dunju sam stavila u staklenku sa šećerom i rakijom lozovačom te sam pustila da to tako odstoji sve dok se šećer ne otopi i dok se okusi ne prožmu. Dunja daje rakiji finu žutu boju i vrlo je dekorativna. Kompot od dunje pripremam prema svom receptu prema kojemu spravljam kompote i od ostalog voća. Prvo ogulim koru od dunje i narežem ju na kriške, dodam koru limuna i cimet u štapiću te je kuham u dvije trećine vode i jednoj trećini šećera. Kompot je brzo gotov i možete u njemu uživati cijelu zimu.

U jedinstvenoj baranjskoj Kovač Čardi smještenoj nedaleko granice s Mađarskom uz brojne pikantne fiševe, kotliće i gulaše redovno se poslužuje rakija i to ona od dunje. Mladi nasljednik ovog obiteljskog tradicijskog gastronomskog kutka, sin vlasnika restorana, Arpad Šipec podijelio je s nama atmosferu berbe dunja.

Na našem imanju uz ostalo voće uzgajamo također i dunju. Dunja je vrlo osjetljivo i zahtjevno voće te se traži dosta rada oko nje. Mi za rakiju koristimo dunju koju beremo direktno sa stabla jer želimo da voće bude svježe i zdravo što će kasnije utjecati i na okus rakije. Sam proces prireme rakije ne razlikuje se od pripreme ostalih rakija u našem kraju. Mogu reći da je kod nas u Baranji rakija od dunje svakako najtraženija i bez nje se ne započinje niti jedno jelo.

Povezani članci

Related

Hrana koja je otkrivena sasvim slučajno

Čitajući ovaj naslov, možda ćete reći – pa većina hrane je otkrivena sasvim slučajno. I vjerojatno ste u pravu. A to se pogotovo odnosi na tradicionalnu kuhinju, gdje su sastojci često bili ograničeni i gdje su se recepti formirali oko dostupnih namirnica. No hrane iz...

read more

Uloga Sous vide kuhanja u modernoj gastronomiji

Sous vide – Korak po korak do savršenih jela Sous vide, što na francuskom znači “u vakuumu”, predstavlja revolucionarnu tehniku kuhanja koja omogućuje postizanje savršeno pripremljenih jela svaki put. Ova metoda kuhanja na niskoj temperaturi unutar vakuumiranih...

read more
Show Buttons
Hide Buttons