Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logoŠumsko voće – čarolija koja osvaja osjetila

Mirisi i boje jeseni otkrili su se u punom sjaju. Za sve one koji se zažele prirode preporučamo da se zapute ka Gorskom kotaru. Berba šumskih plodova i ljekovitog bilja u Vražjem vrtu, kako je nazvana petodnevna pustolovina, stručno je vođena tura od grada Delnica, Nacionalnog parka Risnjak, Doline leptira, Vražjeg prolaza i Zelenog vira, sve do Ravne Gore i Lokava. Uz šetnje, kušanja tradicionalnih specijaliteta restorana goranskog kraja, imat ćete prilike naučiti prepoznavati i brati šumske plodove kroz godišnja doba.

Šume se posebice u jesen, pretvaraju u pravu riznicu ideja. Svi kreativci u kuhinji ili jednostavno uživatelji finih zalogaja imaju priliku spravljati i probavati najraznovrsnije delicije, od šumskih gljiva, lješnjaka, kestena ili divljači.

Berba šumskog voća kreće sa šumskim jagodama, borovnicama, ribizlom, malinama, kupinama, brusnicama i završava sa šipkom čija berba još uvijek traje. Različitosti okusa i boja šumskog voća, najljepše dočaravaju bogatstvo prirode, stoga i ne čudi da su deserti spravljeni od šumskog voća najčešće jednostavnih receptura kako bi originalni okusi došli do punog izražaja.

Zaputite li se prema raskošnoj prirodi u Zelenom srcu Hrvatske, zasladiti se možete palačinkama sa šumskim jagodama, sladoledom, prošekom i francuskim konjakom u restoranu Lovački rog.

Slatki šumski okusi čuvaju se sušenjem, u pekmezima ili zamrzavanjem. Šumsko voće tako je neizostavan dodatak jelima s divljači. Divljač se često marinira sušenim bobicama te se kasnije kuha ili peče s istim, a prilikom serviranja poslužuje se umak ili džem od šumskog voća. Autentične delikatese od divljači možete probati u obiteljskom restoranu Josić u Baranji, gdje su za glavna jela i deserte pronašli inspiraciju u čarima šume.

Klet Bolfan na vinskom vrhu pokraj Hrašćine, uz izvanrednu ponudu vlastitih vina, osvojit će vas desertnom škrinjicom sa šumskim voćem, dok je za tradicionalni kolač od šumskog voća najbolje krenuti moslavačkim vinskim cestama u restoran August na pitu od mlaćenice i bobičastog voća.

Šarm šumskog voća nije zaobišao niti klasične talijanske slastice. U poznatom kastavskom restoranu Kukuriku chef Nenad Kukurin spravlja panna cottu sa šumskim voćem i semifreddo s lješnjakom.

U zagrebačkom restoranu Time kombiniraju šumsko voće i sir u odličan spoj – nitro cheescake sladoled od cheesecake kreme s coulisom od maline.

Čista čarolija očekuje vas i u minijaturnom zagrebačkom restoranu Lari i Penati pri dnu Petrinjske ulice. Savršeni quiche od špinata s orasima, a za kraj meringue od borovnice i maline.

Povezani članci

Related

Otkrijte čaroliju kuhanja s bakrenim posuđem

U svijetu kulinarstva, gdje se kvaliteta sastojaka i preciznost u pripremi hrane smatraju ključnim elementima uspjeha, izbor posuđa često se može previdjeti. Međutim, strastveni kuhari i ljubitelji hrane sve više prepoznaju važnost kvalitetnog posuđa u stvaranju...

read more

Ulje crnog kima

U davna vremena, lijekovi nisu postojali, pa se zdravlje tražilo na alternativne načine – konkretnije, kroz biljke. Jedna od biljaka koju ne treba zanemariti svakako je Crni kim. Znali su to još davno stari Egipćani, a i civilizacije prije njih, no blagodati Crnog...

read more

Sjećate li se svojih prvih burgera?

Pitanje za srednju i stariju generaciju: Sjećate li se svojih prvih (ham)burgera? Ja ih se jako dobro sjećam . U Zagrebu su početkom 90-ih bile dvije kultne radnje koje su nudile hamburgere: Ham-ham i Hamby. Veliko pecivo, umak kečap-majoneza-vrhnje, luk, zelena...

read more
Show Buttons
Hide Buttons