Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logo



Delicije od kestena

Nađete li se u drugoj polovini listopada u blizini Lovrana, svakako ne propustite najpoznatije događanje tog kraja – Marunadu.

Juha od maruna i vrganja koju možete probati u lovranskom restoranu Štanger svakako je jedno od hit jela ove sezone. Zagrijat će vam tijelo, zasladiti nepce i potpuno vas osvojiti bogatim jesenskim okusima. U istom restoranu možete isprobati i marun raviole u umaku od kadulje kao i svinjski file u umaku od maruna.

Topli i mirisni kesteni za vrijeme hladnih večeri svakako se nalaze pri vrhu liste omiljenih jesenskih užitaka. Nekada su bili cjenjeniji od lješnjaka, badema i oraha, a upravo je listopad vrijeme najpogodnije za uživanje u slatkim i slanim delicijama od kestena. Pečeni kesteni u kakvima uživamo i danas na gradskim trgovima, prodavali su se još u 16. stoljeću na ulicama mediteranskih gradova.

Omiljena jesenska namirnica izvrsno se uklapa u slatka, ali i slana jela. Zahvaljujući svojim slatkastim okusima i bogatom mesnatom dijelu, od kestena se mogu pripremati aromatične juhe i kreme. Kesten ima visoku energetsku vrijednost, a većim se dijelom sastoji od škroba. Upravo zato odličan je za izradu brašna od kojeg se prave nezamislivo dobre slastice, kruh i peciva. Tjestenina od kestenovog brašna pravi je specijalitet, a zbog bogatog okusa kestenovo brašno izvrsno je za peciva.

Još jedno šarmatno mjesto našlo se na popisu onih koje ove jeseni svakako morate posjetiti. Bistro Fotić na svom listopadskom meniju nudi finu krem juhu od kestena i pancete. Nađete li se četvrtkom u centru Zagreba, svakako svratite na zdjelicu tople, krepke i sezonske juhe.

Kesten se izvrsno slaže sa svim vrstama čokolade, stoga se ovaj aromatičan plod dodaje u pjenaste čokoladne mousseve i bogate parfe kreme od bijele čokolade. U slanim jelima kesten se savršeno slaže s divljači i umacima na bazi maslaca i vina. Od njih se rade njoki, a posebno je ukusan spoj kestena, gljiva i heljde.

Sjajnu ponudu međimurske Male Hiže već tradicionalno svake jeseni upotpunjuju kesteni. Tako se na njihovom meniju mogao pronaći bogati kašoto od prosene kaše, popečene bundeve, jabuke, kestena, vrganja i hrskave pancete, a s nestrpljenjem se očekuju ovogodišnji specijaliteti sa svestranim i toliko obožavanim kestenima.

Cijeli niz delicija koji uključuje jela od divljači, ribe i sezonskog povrća, karlovački hotel Korana Srakovčić obogatio je aktualnim jelima od kestena. U divnim i svježim kombinacijama poput flambiranih pačjih prsa s njokima od kestena možete uživati u sanjivom ambijentu koji okružuje hotel i na savršen način upotpunjuje njihovu ovogodišnju jesensku priču.

Povezani članci

Related

Sjećate li se svojih prvih burgera?

Pitanje za srednju i stariju generaciju: Sjećate li se svojih prvih (ham)burgera? Ja ih se jako dobro sjećam . U Zagrebu su početkom 90-ih bile dvije kultne radnje koje su nudile hamburgere: Ham-ham i Hamby. Veliko pecivo, umak kečap-majoneza-vrhnje, luk, zelena...

read more

Carp – from smoke to open fire

When you have a close look at culinary tales of continental Croatia, you’ll see that the carp has earned the reputation of being a fish fit for royalty. This freshwater fish is the staple food of holiday menus, family get-togethers or when you just get the urge to...

read more

Poriluk – zelenje koje osvaja sve ukuse

Uz druge brojne vrste luka, poput crvenog luka ili češnjaka koji su prisutni tijekom cijele godine, poriluk se svojim slatkim, nešto profinjenijim okusom kao i nutritivnim vrijednostima, može slobodno smatrati jednom od najzahvalnijih zelenih zimskih namirnica. U...

read more
Show Buttons
Hide Buttons