Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logo



Cikla – jelima donosi novu dozu posebnosti

Zanimljivih tamno crvenih do tamno ljubičastih boja, cikla odmah postaje zvijezda svakog tanjura. Jedinstvenog izgleda i okusa, voli se sa slanim dok slatke kombinacije čini još posebnijima. Svakom jelu daje posebnu čar kojoj je teško odoljeti, a po svom sastavu nalazi se pri samom vrhu piramide zdravlja. Ciklu je zbilja lako voljeti!

Okruglog oblika i naizgled sasvim običnog izgleda, cikla će se odlično uklopiti u čitavu paletu jela. Najpoznatija su ona u kojima je spremamo na salatu, no nije nepoznata ni juha od cikle, različite vrste složenaca ili pak namazi. Slatkastog i sasvim posebnog okusa, cikla u potpunosti opravdava naziv “zagrijavajućeg ploda”, kako joj vole tepati.

Cikla je korjenasti plod koji se polako, ali sigurno uvlači u kuhinje gastronomskih znalaca koji je zatim pretvaraju u nezamislivo ukusne delicije. Poznata je činjenica kako je cikla iznimno ljekovita biljka, a osim najčešće upotrebljavanog korijena, njezini su listovi prepuni vitamina.

Iznimno povoljno utječe na rad krvožilnog sustava, jetre, živaca, srca i mozga. Važna je u prehrani vegetarijanaca zbog velikih količina željeza koje sadrži, a koji se mogu pronaći još i u mesu.

Pri kupovini cikle birajte tvrđe glavice manje veličine te one na kojima su još uvijek vidljivi ostaci zemlje. Pažnju valja obratiti i na same listove. Zadrže li oni svježinu, vrlo je vjerojatno da je i plod ostao svjež.

U listovima cikle valja uživati kada su još svježi jer je njihova najveća mana brzo propadanje. Kombinirajte ih s različitim drugim vrstama zelenog lisnatog povrća poput zelene salate ili špinata. Začinite cijelu kombinaciju sokom domaćih limuna i kvalitetnim bučinim ili pak maslinovim uljem pa tu istu zdjelu salate poslužite uz omiljena mesna i povrtna jela. Osim što je neopisivo zdrava, takva salata donijet će raznovrsnost na vaš stol i jelima dati dozu kreativnosti.

Cikla se može kuhati i peći, a kada se odlučite upustiti u baratanje tim jedinstvenim plodom, svakako se opskrbite rukavicama zbog intenzivne boje koju ona ispušta. Ovaj se zanimljiv plod može spremati i za zimnicu u kojem je obliku najzastupljeniji. Osim toga, rižoto od cikle na vaš će stol donijeti sasvim neko novo raspoloženje upravo zbog ružičaste boje koja će podići svaki tanjur. Složenac od krumpira i cikle također će biti odlična ideja u zimskim mjesecima kada tražite nešto zdravo, ali istovremeno privlačno i ukusno.

Odlično će se složiti i s različitim sirevima. Aromatičan kozji ili pak nešto slaniji feta sir upotpunit će slatkasti okus cikle i vaše salate, pite ili pak kremaste namaze te ih dovesti do samog savršenstva.

Osim slanih jela, ciklu možete ubaciti i u kolače, posebice one od čokolade. Učinit će ih sočnijima i daleko zanimljivijima. Ljubičasto crvene šare u kombinaciji s tamnim bojama čokoladnog kolača zadivit će svakog sladokusca.

I kad smo pomislili da je cikli konačno došao kraj, ona će se pojaviti i u super zdravoj varijanti soka. Sama ili u kombinaciji s mrkvom ili bobičastim voćem tvorit će upravo idealan napitak za zimske dane – prepun vitamina i neodoljivo ukusan.

Slasnih se sezonskih delicija drže i naši restorani. Zagrebački bistro & bar Ab oVo ovih dana za predjelo nudi salatu od pečene cikle i kozjeg sira, dok bistro & wine bar Pod Zidom coulis od cikle kombinira s goveđim jezikom na kremi od pastrnjaka i salatom od svježe rotkve. Novigradska Marina još jednom dokazuje kako je sezonsko uvijek najbolje pa tako kod njih možete uživati u lignjama u crnoj tempuri na kremi od krumpira i đumbira uz coulis od cikle. Bistro Agava u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici coulis od cikle pak spaja s divljim lososom, pestom od pistacija, špinatom i zanimljivim čipsom od češnjaka.

Povezani članci

Related

Vrhunski vodič za svaku kuhinju

Investiranje u osnovni set kuhinjskih pomagala je ključ za uspjeh u kuhinji. Kvalitetni noževi, daske za rezanje, lonci i tave, te mikseri i blenderi olakšat će vam pripremu hrane i poboljšati vaše kulinarske vještine. Neka vaša kuhinja postane mjesto gdje nastaju...

read more

Hrana koja je otkrivena sasvim slučajno

Čitajući ovaj naslov, možda ćete reći – pa većina hrane je otkrivena sasvim slučajno. I vjerojatno ste u pravu. A to se pogotovo odnosi na tradicionalnu kuhinju, gdje su sastojci često bili ograničeni i gdje su se recepti formirali oko dostupnih namirnica. No hrane iz...

read more

Uloga Sous vide kuhanja u modernoj gastronomiji

Sous vide – Korak po korak do savršenih jela Sous vide, što na francuskom znači “u vakuumu”, predstavlja revolucionarnu tehniku kuhanja koja omogućuje postizanje savršeno pripremljenih jela svaki put. Ova metoda kuhanja na niskoj temperaturi unutar vakuumiranih...

read more
Show Buttons
Hide Buttons