Štrudle koje se tope u ustima - desert za čistu peticu

Štrudla je tradicionalan kolač naših krajeva, a jako je popularna i pita - kolač od slatkog ili slanog prhkog tijesta sa slatkim ili slanim nadjevom

Autor fotografije: Shutterstock

Ona je sočna i ukusna! I nakon prvog griza, nepce uvijek traži još. U hladim zimskim danima jedan od najboljih deserta je štrudla ili savijača. Tradicionalan je to kolač naših krajeva kojem porijeklo seže u 18. stoljeće. Uistinu je teško odrediti gdje je točno izmišljeno to tijesto, ali svi jako dobro znamo da zauzima glavno mjesto na našim stolovima. Jako je popularna i pita - kolač od slatkog ili slanog prhkog tijesta sa slatkim ili slanim nadjevom. Zapravo su to jako slični kolači, a razlikuju se u pripremi i načinu pečenja tijesta. Birajte između bučnice, krumpiruša, pita sa sirom i slatkih delicija. S vremenom su nastale razne varijacije na temu. A brojnim restoranima štrudle i pite glavna su ponuda za desert.


Niti sat vremena vožnje od Zagreba, nedaleko Krapinskih toplica, nalazi se restoran Vuglec breg. Ugodan ambijent pravo je mjesto za vrhunski gastronomski doživljaj. Originalno uređenje u “zagorskom” stilu, otvoreni kamin i terasa sa slamnatim krovom daju osjećaj topline i poseban domaći ugođaj. Zaboravljeni, stari recepti "bakinih jela" tu su zaživjeli u kuhinji i na stolovima restorana. Tu ćete probati vrhunske pite i štrudle.

Vuglec breg. Photo: Marko Prpić/PIXSELL

- Štrudla od jabuka i pita od jabuka su nam najtraženiji desert, posebno u ovo doba godine. U ponudi imamo i pite od višanja te bučnice. Uskoro se radi i repnjak - štrudla od sira s repom - kažu nam u Vuglec bregu.

Ako su vaše odredište Plitvička jezera, svakako zastanite u Ličku kuću koja u ponudi ima vrhunske savijače. Na sredini restorana nalazi se otvoreno ognjište s vatrom gdje se peče janjetina na ražnju i pripremaju lički specijaliteti ispod peke. A ličke savijače od sira ili jabuka uvijek su u ponudi i sigurno ćete uživati u njima.

Lička kuća. Photo: Danijel Berković/PIXSELL

- Uz najavu za grupe napravimo i pite od jabuka, sira, višanja, šljiva. Kod nas je to pravi specijalitet - kažu nam u restoranu.

Nanese li vas put prema Karlovcu, u šumarku nadomak grada smjestio se restoran Lovački rog. Osim što ćete probati vrhunske specijalitete od divljači, od jelena preko veprova i srna, probat ćete i vrhunske štrudle.

Lovački rog. Photo: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

- U ponudi imamo uvijek naše vinogradarske štrudle koje su izrađene od jabuka, višanja i oraha. Gosti jako dobro znaju za taj naš specijalitet - kažu nam u Lovačkom rogu.                                                                                              - Vaš Gourmet365

Komentari