Škrta zemlja daje bogatstvo snažnih ukusa i mirisa

Ako ste već u Hrvatskoj, šteta bi bila ne uživati u opojnim mirisima i okusima aromatičnog bilja koje jelima daje poseban karakter

Autor fotografije: Shutterstock

O mirisima i okusima Dalmacije svjedoči veliki broj aromatičnog i ljekovitog bilja koje raste u priobalnim područjima okupanima rekordnim brojem sunčanih dana u godini. Isto je i u Istri gdje imate priliku uživati u aromatičnom bilju koje će vas očarati svojim božanstvenim mirisom. Ako ste već u Hrvatskoj, šteta bi bila ne uživati u opojnim mirisima, ali i okusima aromatičnog bilja u hrani.


Uloga mirodija i začinskog bilja u kuhinji je zajednička – poboljšati i dopuniti okus jela i dati mu karakter. Znaju to jako dobro u brojnim našim restoranima da upravo začini daju onaj poseban okus jelima. Ružmarin, kadulja, lovorov list, menta nezaobilazni su u kuhinji.


Na otoku Rabu, u samom centru njegovog istoimenog i najvećeg mjesta, smjestio se restoran Ana. Skriven je od pogleda zbog čega odiše ugodnom domaćom i romantičnom atmosferom. Aromatično bilje nezaobilazno je u kuhinji.

- Nikad ne pripremamo hranu bez našeg bilja. Ono je svugdje oko nas i daje poseban okus i miris. Pileći medaljoni u umaku od kadulje, krumpir s ružmarinom, filet ribe s ružmarinom samo su neka od naših jela. Gostima, posebno onima koji nikad nisu probali ove začine, to je jako sviđa - kažu nam u restoranu Ana.

Ana. Photo: Nel Pavletić/PIXSELL

A prave dalmatinske mirodije zaštitni su znak i skradinskog restorana Zlatne školjke. U samom centru grada, u jednoj od onih divnih kamenih uličica Skradina nalazi se ovaj riblji restoran koji svoj morski jelovnik nadopunjuje tek s janjećim kotletima, pašticadom i biftecima.

- Bez naših mirodija nema ni naših okusa i mirisa. Brodet nije brodet bez lovorovog lista, a i pašticada bez njega nema isti okus. Koristimo sve naše mirodije - kažu u Zlatnim školjkama.

Zlatne školjke. Photo: Duško Jaramaz/PIXSELL

U srcu Nina nalazi se jedna od najstarijih konoba u gradu, Stara kužina.

- Kod nas je baš sve domaće i naši gosti to jako dobro znaju - kažu. Svaka od ovih biljnih vrsta uspijeva na području Dalmacije i Istre, lako se prilagođava vremenskim uvjetima te nema prevelikih zahtjeva za uzgoj.


Stara kužina. Photo: Duško Jaramaz/PIXSELLAROMATIČNO BILJE


Ružmarin

Šetate li pokraj mora, u ružmarinovom prirodnom staništu, uživat ćete u njegovom prepoznatljivom mirisu. Prepoznat ćete ga po specifičnom mirisu ako ga protrljate među prstima. Odličan je s ribljim specijalitetima.


Kadulja

Kadulja je tipična biljka mediteranske flore. Naraste do 60 centimetara visine. Donji dijelovi stabljike su drvenasti, dok su mlađe grančice zelene i imaju stabljike kvadratnog presjeka. Izvrsno paše uz različita mesna i riblja jela, a može se pržiti, pohati i koristiti za čajeve.


Lovor

Lovor je rasprostranjen posvuda u Istri i Dalmaciji, a često je nezaobilazan začin u mesnim specijalitetima i tamnim umacima. Kao začin se lijepo slaže i s jelima od povrća, mesa, pečenjima pa čak i desertima. Ne čudi da su se upravo od lovora izrađivali vijenci pošto je ova biljka simbol pobjede i vječnosti.


Lavanda

Ako ste u Hrvatskoj kao svojevrstan suvenir pri povratku s odmora sigurno će vas podsjećati eterično lavandino ulje, med od lavande ili pak stručak sušenih pupoljaka. Lavanda voli Dalmaciju i Istru. Upotrebljava se u kulinarstvu, medicini i kozmetičkoj industriji.

 

Smilje

Smilje ćete prepoznati po specifičnoj žutoj boji, što ne čudi jer posebno voli upravo sunce. Raste uz kamenita područja i uz more. Ima lijepe žute cvjetove jakog mirisa. Od ove biljke najčešće se radi ulje  koje se koristi za regeneriranje kože. 


Komentari