Pršut - najtraženija domaća mesna delicija

Kvalitetan domaći pršut gastronomski je specijalitet u svakom smislu riječi. Uz maslinovo ulje, fetu još toplog kruha i fini tvrdi sir, pršut je delicija koju je teško nadmašiti. Iako dobro poznat u cijelom svijetu, naše su slasne varijacije domaćeg pršuta ono čime se najviše ponosimo.

Autor fotografije: Thinkstock

Pršut je dobro poznati dio španjolske i talijanske kuhinje, pa ipak, postoji u tom hrvatskom nešto posebno, nešto još bolje i nešto - naše.

Slani okusi domaćeg pršuta pravilno osušenog na buri mogu se mjeriti s vrhunskim svjetskim delicijama. Malo je jela koja će vas oduševiti na razini pravog kvalitetnog dalmatinskog, istarskog, krčkog ili pak drniškog pršuta. Ovaj vrhunski specijalitet jedan od najoriginalnijih hrvatskih proizvoda.
Dalmatinski se pršut dobiva sušenjem svinjskog buta. Komadi mesa suše se na dimu i buri da bi se zatim uživalo u tanko rezanim fetama najfinije mesne delicije koja se topi u ustima. Jedan je to od onih užitaka zbog kojeg vam je drago što postojite, što ga možete okusiti i što vam je tako dostupan.

Prije sušenja, meso se mora dobro oprati, posoliti i zaštiti od nametnika. Soli se morskom soli, a nakon desetak dana, sol se uklanja. Meso se vraća na sušenje i tako se ostavlja od nekoliko mjeseci pa sve do nekoliko godina. Optimalna duljina sušenja je oko godine dana, a što se pršut dulje suši, on postaje kvalitetniji, punijeg okusa i bolje teksture.

Osim odličnog okusa, pršut je bogat proteinima, a od minerala sadrži fosfor, magnezij, željezo i kalij što ga čini idealnom namirnicom za povremene gastronomske izlete prepune slasnih uživanja.

Pršut se reže samo ručno, a oni najiskusniji ići će toliko daleko pa reći da nikakve mašine za rezanje ne dolaze u obzir. Svaka feta pršuta mora biti što tanja i dulja što je nožem teže postići, ali takvo rezanje svakako daje daleko bolje rezultate – okusom i izgledom. Najkvalitetniji pršut bit će upravo onaj koji se reže pred vama, dok su oni dostupni u trgovinama već rezani više pogodni za kuhanje.

Uz dalmatinski, u Hrvatskoj su najpoznatiji još i drniški, krčki i istarski pršut. Osim geografske, razlike između tih vrsta pršuta su poglavito o načinu sušenja. Tako se primjerice istarski pršut premazuje mediteranskim mirodijama i suši se na zraku, ali se ne dimi.

Pršut se odlično slaže uz čitav niz vrhunskih jela. Kombinira se s različitim vrstama mesa, stavlja se na gotovu pizzu ili toplu pogaču na kojoj se zatim na najljepši način topi i postaje dio neke posve druge gastronomske priče. Nije neuobičajeno pršut dodavati jelima od tjestenine i rižotima na različite načine, šampinjonima i gotovo svim vrstama povrća. No najfiniji će ipak biti poslužen uz koju kockicu domaćeg sira, topli kruh i kvalitetno maslinovo ulje. 

Kao dio bogate mesne plate za predjelo ili pak ukomponiran u najukusnija jela, pršut se nerijetko nalazi i na menijima naših omiljenih restorana. Zadarski Bistro Pjat tako svojim gostima nudi predjelo Donat tapas koje uključuje rukom rezani pršut, paški sir, masline i marmeladu od kapule dok ga Perivoj u Splitu uparuje s kravljom skutom.

Restoran Zlatni u Opatiji nudi čak dva jela s pršutom – fuže punjene sirom i mladim pršutom i pijano tele punjeno mladim pršutom u umaku od malvazije i maslina.

Zagrebački Waves & Denim bar svojim će gostima ponuditi svinjske medaljone s pršutom, gljivama i tikvicama, a restoran August koji se smjestio u Popovači mogao bi vas oduševiti ričetom s bundevom i pršutom.

Sjajna, bogata ponuda ponajboljih hrvatskih restorana zasigurno će vas oduševiti, a pršut svakom sljedećem jelu dati onu divnu notu dobrih okusa. Odaberite svoju omiljenu kombinaciju i uživajte u najfinijim domaćim jelima.

Komentari