Pohana bazga - popularna gastro delicija

Dalje od gradskog asfalta tamo gdje počinju šumski vidici, prostrane livade i brežuljci, otkrivaju se čari netaknute prirode. Uz cvrkute ptica, proljeće nas veže i mirisom bazge. Nježni bijelo-žuti cvjetovi nastanjuju veće i manje grmove i dok ih ne primjećujemo tijekom ostatka godine upravo su sada u svom najreprezentativnijem izdanju.

Autor fotografije: Thinkstock

Branje cvjetova bazgi i spravljanje sokova, sirupa, pjenušaca, vina, čajeva ostali su vjerno sačuvani kao dio narodne medicine, kulinarske tradicije i sezonskih običaja. Bazga raste pretežno u kontinentalnoj Hrvatskoj, a može se još naći u Istri i dijelovima Kvarnera. Osim što se vikendima mogu vidjeti česti berači bazge u prirodi, male lokalne tržnice nude brojne proizvode od bazge, spravljane po starim recepturama.

Neodoljivi deserti od bazge

Zasigurno najčešće pripreman desert od bazge je pohana bazga koja se priprema sa sirovim cvijetom koji se umače u malo gušću smjesu poput one za palačinke ili pivsko tijesto te se prži na vrućem ulju. Kada je gotova može se poslužiti uz još jedan šumski specijalitet, javorov sirup. Bazga se vrlo dobro sljubljuje s limunom i đumbirom, ako uživate u intenzivnijim okusima. Predlažemo vam da se okušate u pripremi torte od limuna i bazge. Klasična krema od limuna koju pripremate za limunski tart, a slaže se s bijelim biskvitima koje možete preliti sokom od bazge.

Vrlo dekorativan i jednostavan desert je žele od bazge kojeg zasladite prema želji, a možete ga servirati u prozirnim čašicama s malinama koje će svojim kiselkastim okusom savršeno nadopuniti cvjetne note bazge.

Ako želite iznenaditi goste s glamuroznim izborom deserta, predlažemo da pripremite panna cottu od bazge uz koju možete servirati crumble s okusom đumbira i slanog maslaca. Oduševit ćete ih i sladoledom od bazge kojeg sve češće možete probati I u slastičarnicama, dok su za dekoraciju najljepši sitni šarmantni cvjetovi bazge.

Na brežuljcima Međimurja svoje savršeno mjesto pod suncem našao je obiteljski restoran Terbotz koji je svojim specijalitetima i odličnim izborom vina iz domaće proizvodnje i kulinarskih ideja već nadaleko poznat. Ako se odlučite za vikend u Terbotzu nikako nemojte propustiti desert, sladoled od bazge s palačinkama punjenim džemom od svježih marelica.

Ideja samoniklog cvijeća bila je glavna inspiracija i dubrovačkom restoranu Pantarul u kojemu također spravljaju deserte vrijedne kušanja. 

Komentari