Osim janjetine s ražnja, u Lici će vas s nogu oboriti i prava šljivovica

Pored ljepota Like, svakog gosta oduševi i gastronomija koju obilježava jednostavnost pripreme i poštivanje tradicije. Svakako preporučujemo probati hranu s oznakom regionalne kvalitete, među kojom je i lički sir škripavac.

Autor fotografije: Shutterstock

Ako ste već na odmoru, šteta bi bilo propustiti sve čari Hrvatske, a mnoge od njih krije upravo Lika. Starom cestom D1 iz smjera Zagreba se tako ide preko Karlovca i Tušilovića, a iz smjera Dalmacije preko Udbine, Korenice do Plitvičkih jezera. A taj cijeli kraj skriva prirodne ljepote i nudi poseban doživljaj otkrivanja netaknute prirode koja vas okružuje na svakom koraku. Slunj, Rastoke, Plitvice, Perušić... Gdje god da dođete, priroda će vas oduševiti. Rijeke na najljepši način dočaravaju harmoniju prirode, a i jako su bogate ribom. Rijeka Slunjčica bogata je potočnom pastrvom, a Korana, Mrežnica i Glina dom su i drugim bijelim ribama (štuka, klen, podust). Rastoke su priča za sebe. Čovjek stoji, gleda i divi se. Priroda se poigrala modrozelenim vodama rijeke Slunjčice i rastočila ih u mnoštvo slapova od kojih su najljepši Buk, Hrvoje i Vilina kosa. Rastoke su zapravo uvod/uvertira u Plitvička jezera. Kao i prirodne ljepote Like, tako će vas i gastronomija oboriti s nogu. 

Gastronomske specijalitete obilježava je jednostavnost pripreme i poštivanje tradicije. Kruh, kao osnovna namirnica, nekad se pekao prekriven pepelom i žarom na ognjištu, a poslije se koristila peka pa je danas kruh ispod peke postao specijalitetom. Razvijeno je stočarstvo lički stol obogatilo mliječnim proizvodima. I danas se sljedove ličke večere započinje poznatim ličkim sirom škripavcem. Škripavac je najčešće kravlji sir (ponegdje i kozji) koji je osobit po tome što se procijeđeno mlijeko siri neposredno nakon mužnje. Doslovno škripi pod zubima zbog čega je dobio naziv. Ličani će istaknuti basu, posebnim postupkom pripremljen sir od ovčjeg mlijeka. Janjetina je tipična lička gastronomska priča. Generacije koje su putovale iz Zagreba prema moru zaustavljale su se na ličkim magistralama da bi uživali u blagodati klasične janjetine na ražnja. A želite li osjetiti pravi duh Like, nasuprot sjevernog ulaza (Ulaz 1) u Nacionalni park Plitvička jezera nalazi se restoran Lička kuća.


Na sredini restorana nalazi se otvoreno ognjište s vatrom gdje se peče janjetina na ražnju i pripremaju lički specijaliteti ispod peke. Svakako preporučujemo probati hranu s oznakom regionalne kvalitete Lika Quality, a to su lička janjetina, lički sir škripavac, tvrdi sir, lički krumpir i lička šljivovica. Isto tako u ponudi su i jela od mesa autohtonog hrvatskog goveda buše. - U raznolikoj ponudi restorana objedinjeni su specijaliteti ličkoga kraja, spravljeni prema tradicionalnim receptima i od domaćih proizvoda - kažu u Ličkoj kući. Pršut, basa, sir, janjetina ispod peke, jela s roštilja, krumpirove police, pastrva, kiselo mlijeko, lički uštipci, ličke štrudle od sira, jabuka ili šljiva samo su neki od specijaliteta restorana.

A kako se vrti janje na ražnju, gosti mogu vidjeti u restoranu Rastoke u sklopu hotela Mirjana & Rastoke koji također u ponudi ima prave ličke specijalitete.


- Kod nas je sve samo prirodno. Sve se nabavlja o lokalnih OPG-ova, a riba je naravno naša. U ponudi imamo i divljač koji nam dostavljaju naši lovci. Naš restoran priča pravu tradiciju, a gosti to vole. Sve što je tradicija Like imamo u ponudi, a posebno specijalitete s ražnja ili ispod peke - kaže Filip Flanjak, voditelj restorana. A za zdravicu preporučujemo rakiju. Šljivovica je kraljica, rađena od ličke bistrice, najbolje šljive ličkog područja. Jedno je sigurno - gdje god u Lici za pođete, zadovoljit ćete svoje nepce...

Komentari