Kesteni i gljive - delicije jeseni koje se obožavaju

Brojni restorani svoje su jelovnike upotpunili jesenskim proizvodima.

Autor fotografije: Shutterstock

Priroda je u jesen uistinu idilična. Drveće je raskošno i zlatno, a miris pečenih kestena osjeti se iza svakog ugla. Ako je Zagreb vaša destinacija za odmor tijekom jesenskih dana, tada vam svakako preporučujemo posjet Sljemenu. Sljeme (1033 m) je vrh Medvednice, planine iznad Zagreba. Do njega vodi asfaltirana cesta, ali i mnogobrojne pješačke staze koje izgledaju kao iz bajke kada se zlatnožuto, bakreno, crveno i smeđe lišće spusti na tlo. A ondje se nalaze i ljepote jeseni - kesteni i gljive.


I u Istri se istinski može uživati u svim čarima jeseni. Miris kestena, bilo pečenih ili kuhanih, uvijek stvara osjećaj ugode i topline. A upravo su brojni restorani svoje ponude upotpunili ovim pravim jesenskim delicijama.


Ako vas put nanese u Zagreb, tada svakako preporučujemo da posjetite Bistro Fotić, u strogom centru metropole gdje možete pojesti ne pretjerano skupu, a zanimljivu i ukusnu hranu na jako puno načina. Ugodan, uređen u više stilova i s toliko raznolikom ponudom, jamči da će svatko sigurno naći nešto za sebe.

- Gljive su glavne u ovo doba godine. U ponudi imamo juhu od gljiva, a tu je i fritaja s gljivama i špekom. Nezaobilazni su i tartufi pa na jelovniku imamo pljukance s tartufima, biftek na žaru s tartufima... Od kestena imamo tortu od kestena s čokoladom - kažu nam u Fotiću.

Bistro Fotić. Photo: Borna Filić/PIXSELL

Na zagrebačkoj Opatovini, turističkoj meki i omiljenom nalazištu ljubitelja kvalitetnog piva (jedini zagrebački i hrvatski craft street), smjestilo se i ugodno, ciglenim svodom okrunjeno mjesto nazvano Lanterna na Dolcu. Kvalitetu i svježinu namirnica garantira blizina središnje zagrebačke tržnice, Dolca, dok je za atmosferu zadužena upravo jedna od najstarijih ulica u staroj jezgri Zagreba i lokal u podrumu starom više od 300 godina.

- Naš specijalitet kuće su jesenski gušti s kestenom, a imamo i kolač. Od gljiva nudimo biftek sa šumskim gljivama, rižoto sa šumskim gljivama i rezancima od junetine, a u ponudi su i domaći makaroni s biftekom i tartufatom - kažu nam u Lanterni na Dolcu uz napomenu da su ideje za neke recepte dobili iz stare kuharice iz 1854. godine koju su pronašli u Muzeju grada Zagreba.

Lanterna na Dolcu. Photo: Jurica Galoić/PIXSELL

Ako ste u Istri, tada svakako preporučujemo posjet Konobi Buščina koja se nalazi na potezu između Umaga i Plovanije, nedaleko od slovenske granice. U ponudi imaju baš sve što poželite s tartufima.


U Rukavcu pored Matulja, mjestu gdje se miješaju planinski zrak s Učke i miris mora opatijske rivijere, smjestila se Stancija Kovačići koja također u ponudi ima gljive kao što su jedinstveni tartufi i ostale šumske gljive poput vrganja i lisičarki.

Stancija Kovačići. Photo: Nel Pavletić/PIXSELL

- Imamo jako veliku ponudu jela s gljivama. Tu je krem juha, domaći pljukanci s vrganjima, rižoto od boškarina s gljivama... i još puno toga. Za desert nudimo kremu od kestena - kažu nam u restoranu.

 

                                                                                                         - Vaš Gourmet365


Komentari