Smokvenjak – dalmatinska poslastica od tri sastojka

Slatki dalmatinski užitak priprema se od smokava, omiljenih orašastih plodova i rakije, a zatim uz slane i slatke zalogaje, postaje pravi gastronomski užitak.

Autor fotografije: Shutterstock

Smokva, ljetni plod čije se divne arome u najrazličitijim oblicima spremaju za ostatak godine, najslađi je predstavnik dalmatinske kuhinje. Najfinija je u svom izvornom obliku, ubrana s drveta, okupana suncem i svježim morskim zrakom, predstavljajući užitak koji bismo najradije spremili i u njemu uživali čitave godine. Uz divnu dalmatinsku tradiciju, to i nije posve nemoguće. Džemovi, pekmezi, likeri i, najslađi od svega, smokvenjak, dio su tradicije koju naši „morski ljudi“ vjerno održavaju dugi niz godina.

Na otoku Cresu, domu slatkog smokvenjaka, ovaj se kolač priprema na nevjerojatno jednostavan način, a zatim se u njemu uživa kroz sva godišnja doba. Tek nekoliko sastojaka kao što su bademi, domaća rakija, lozovača ili travarica, plod smokve pretvaraju u neodoljivu slasticu. Umjesto badema, kombinaciji se mogu dodati i drugi orašasti plodovi poput lješnjaka, oraha i pistacija, no najbitnija će ipak biti svježa, tek ubrana smokva i kvalitetna rakija. Sve ostalo samo su nijanse koje okuse smokvenjaka čine posebnim na svoj način.

Osim dalmatinskog te onog s Cresa, postoji i istarski smokvenjak kojem se kod pripreme dodaju pinjoli, a umjesto domaće dalmatinske lozovače, dodaje mu se, naravno, istarska rakija.


Fotografija:Shutterstock

Smokvenjak je od svojih početaka smatran težačkom hranom. Zbog svoje slatkoće izvrsno je sjedao nakon teškog rada u maslinicima i vinogradima pa tako domaćim ljudima dao dovoljno energije za ostatak dana. Legende kažu kako su se smokvenjakom nekada rado sladili i kraljevi te carevi, a suhe su smokve bile među omiljenim poslasticama i same Kleopatre.

Danas se smokvenjak poslužuje uz slatka i slana jela, a najfiniji je u kombinaciji s kvalitetnim domaćim kozjim sirevima ili pak uz koricu toplog kruha, s domaćim maslinovim uljem i pokojom maslinom. Poslužuje se i uz sada već tradicionalno poznate aperitive. Sjajno se slaže uz slatkaste likere kao što je teranino, prošek ili jednostavne, ali uvijek dobrodošle rakije.

Smokvenjak se najčešće priprema u okruglom obliku ili pak se rola poput salame, a zatim poslužuje izrezan na kolutiće ili trokutiće. Tek jedan zalogaj ove genijalne energetske pločice bit će dovoljan da osjetite svu draž ljetovanja na Jadranu, miris mora u nosnicama i bogat okus na nepcu. Znaju to i chefovi naših ponajboljih restorana te su smokvenjak bez oklijevanja uvrstili i u svoju ponudu. Pronaći ga možete u Stanciji Kovačići, u istarskim Matuljima, te u Umagu u konobama Buščina i Sole.

„Smokvenjak nije često na našem meniju, ali kada je, poslužujemo ga uz hladno predjelo, primjerice uz paštetu od jetrice. Tanko ga režemo jer je dosta jak, a pripremamo ga sami. Koristimo domaće smokve i rakiju“ rekli su nam u Stanciji Kovačići.


Fotografija:Shutterstock

U Konobi Buščina smokvenjak također ponekad dodaju platama, posebice onim raskošnim sirnim.„Mi ne radimo domaći smokvenjak, ali ponekad ga znamo nabaviti, pa ga poslužujemo uz hladna predjela ili sireve“, otkrili su nam u Konobi Buščina.

U Umagu, koji je poznat i po sjajnom mjestu za uživanje u domaćim ribljim specijalitetima, zavirili smo u Konobu Sole i otkrili njihovu tajnu pripreme savršenog smokvenjaka.

„Ponekad u ponudi imamo smokvenjak, a pripremamo ga sami. Nekih posebnih tajni nema, osim da sastojci trebaju biti kvalitetni. Mi ih radimo od rakije, smokvi, a dodajemo i koromač. U smokvenjak dodajemo istarsku grappu, rakiju koja se radi od malvazije i muškata, ima dosta jaku aromu i odlična je uz smokve. Jednom smo ga pripremali i s rakijom od koromača i bio je odličan. Dosta je to jednostavna slastica i ne trebaju je previše komplicirati“, na kraju nas je savjetovao chef restorana Konoba Sole Marino Soša.

Restoran Knez u Omišu u svojoj ponudi ne drži smokvenjak, no otkrili su nam kako kod njih možete isprobati kolač sličan smokvenjaku koji se priprema od suhih smokava, orašastih plodova i naranče te neodoljivo podsjeća na jednu od najpoznatijih dalmatinskih slastica.

Uspijete li ipak naletjeti na svoj primjerak pravog domaćeg smokvenjaka, ne dvojite ni trena, uparite ga s omiljenim sirevima, dodajte i pokoju bobicu grožđa i uživajte u divnim okusima koji ljeto pakiraju u samo jedan zalogaj.

Komentari