Rakija – napitak koji grije, liječi i spaja

Rakija je jedno od onih pića koje se istovremeno smatra lijekom i sjajnim pokretačem zabave. Jedno od onih koje je obavezno u svakom domaćinstvu i priprema kojeg je postala tradicionalan doživljaj koji spaja i umiruje, a konzumacija kojeg liječi i veseli.

Autor fotografije: Shutterstock

Rakija, to žestoko alkoholno piće dobiva se destilacijom fermentiranog voća, može se pripremati od šljiva (šljivovica), kruške (viljamovka), grožđa (lozovača) i marelica (kajsijevača), a zatim su tu i varijacije koje ovise o ukusu domaćina. Primjerice, rakiju možete začiniti i domaćim začinskim biljem i travama te uživati u domaćoj travarici, dodati joj voće poput višanja, smokvi, meda ili pak orahe za najslađu domaću orahovaču.

Rakija je jednostavno piće, bogata je alkoholom pa se svakako preporučuje konzumacija u manjim dozama. Rakija spaja i grije te je posebice privlačna za vrijeme zimskih dana kada se može kuhati te miješati s ostalim sezonskim napicima.

Klasična rakija je prozirne boje i jakog alkoholnog mirisa. Za pripremu ovog napitka potreban je veliki kotao u kojem se peče voće, no postupak pripreme dakako varira s obzirom na područje i običaje.

Vjeruje se kako rakija liječi čitav niz zdravstvenih problema. Ta se vjerovanja prenose s koljena na koljeno, pa je tako imati bocu rakije po domaćinstvu pravo nepisano pravilo. Rakija, naime, liječi glavobolju i zubobolju, otklanja želučane probleme, odlična je i kod boli u vratu i leđima, a liječi i sezonske prehlade.


Fotografija:Shutterstock

U kontinentalnoj Hrvatskoj najčešće se pripremaju šljivovica i viljamovka, dok je su za Istru i Dalmaciju specifične kajsija i lozovača. Zanimljivo je spomenuti i kako rakiju vole i van granica zemlje te je danas jedan od najpoznatijih balkanskih gastronomskih proizvoda. U njoj se, osim u Hrvatskoj, uživa i u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj gori, Srbiji i Makedoniji.

U restoranima se rakija najčešće poslužuje kao aperitiv, napitak koji otvara apetit i savršen je uvod u bogati ručak ili večeru. Otkrili smo i u kojim to restoranima možete isprobati ponajbolje primjerke.

"U restoranu poslužujemo rakije poput biske i medovače i kod nas su jako popularne. Rakije radimo sami, a gosti ih posebno vole kao aperitiv“, rekli su nam u restoranu Stari podrum u Bujama.

U Konobi Sole u Umagu pak se najviše ponose domaćom grappom, istarskom rakijom dobivenom od malvazije i muškata koja se posebno ljubi sa slatkastim okusima suhih smokava, ali i divno otvara apetit.

„Kod nas je popularna domaća grappa, poslužujemo i liker od terana, a tu je i rakija u koju se dodaje trava koja ima okus mente i citronele s dodatkom meda. Imamo i rakiju od divljeg badema koja je isto super, ali i rakiju od smreke, odnosno destilat od bobica smreke“, rekao nam je Marino Soša, chef Konobe Sole iz Umaga.


Fotografija:Shutterstock

Da rakija spaja, dokaz je i restoran Knez u Omišu. Naime, osim dalmatinskih rakija, kako kažu, u ponudi drže i pokoju slavonsku.

„U ponudi imamo rakije koje nabavljamo od najrazličitijih OPG-ova. Imamo viljamovke, travarice, većinom su to ovi naši dalmatinski proizvodi, ali imamo i slavonsku šljivu i orahovicu. Poslužujemo ih kao aperitive“, rekli su nam u omiškom restoranu Knez.

Osim kao lijek, rakija je idealna za zagrijavanje hladnih zimskih dana, ali i za nazdravljanje onim posebnim trenucima. U kojem god dijelu zemlje se našli, nazdravite čašicom rakije i neka svaka bude posebna.

Komentari