Purica s mlincima - obožavana delicija zagorskog kraja

Ne postoji kuća sjeverozapadne Hrvatske koja puricu s mlincima ne svrstava u omiljeni specijalitet za posebne prilike. Božićni i uskršnji ručak iščekuju se s posebnim guštom jer zna se, na stol stiže slasno meso domaće purice u kombinaciji sa sočnim mlincima po bakinom receptu.

Autor fotografije: Marko Jurinec/PIXSELL

U purici s mlincima uživa se već desetljećima. slasnih se purica hrskave korice, mekog mesa i dobro natopljenih mlinaca iz starinskih pećnica sjećaju naše bake, a danas je, iako u nešto modernijoj izvedbi, rado pripremamo i sami.

Purica je najbolja kada je domaća, dobro ugojena, finog, sočnog mesa natrljano najfinijim sezonskim mirodijama. U Zagorju je pripremaju klasično, što manje kompliciranja, to će purica biti ukusnija. Najbitnija je domaća mast, sol i papar, a ostatak začina ovisi o željama kuhara. Sušenom začinskom bilju ponekad se dodaje i heljda kojom se puni unutrašnjost purice, no to već prelazi u neke druge, složenije, ali jednako ukusne tradicije.


Fotografija: Igor Kralj/PIXSELL

Baš kao i purica, najfiniji mlinci su što jednostavnji. Pripremaju se od svega nekoliko sastojaka: brašna, vode i soli, a u kombinaciji s finim mesnim umacima stvaraju prilog za pamćenje. Najbolji mlinci su oni pripremljeni na starinskim pećima na drva s crnim mrljama od zagrijane ploče šireći tako miris tijesta po cijeloj kući, no pripremiti ih možete i u pećnici, što će ujedno biti i praktičnije rješenje za raskošan blagdanski ručak.

Purica s mlincima takav je klasik da ga se često može naći na jelovnicima ne samo zagorskih restorana, već čitave središnje Hrvatske. Ipak, najfinija je kada se u njoj uživa uz divan pogled na zelene brege istovremeno udišući svježi, zagorski zrak. Grešna Gorica ima sve to, a kako velik dio njihovog menija čine upravo tradicionalni specijaliteti toga kraja, purica s mlincima ovdje svakako je jedna od najboljih koje smo imali prilike isprobati.

"Purica s mlincima na naš način ne treba baš nikakve posebne začine, samo sol, a važno ju je nasoliti večer prije i tako mora stajati do drugog dana kada ju pečemo. Peče se, naravno, na svinjskoj masti, doda joj se malo vode, a onda se u taj umak dodaju mlinci. Okvirno vrijeme pečenja je dva sata, no i to ovisi o veličini purice. Mi koristimo domaće i uglavnom ih pečemo dva sata. I to je to, sol, svinjska mast i voda su jedina tajna pripreme najfinije purice", otkrila nam je Anđelka Koprivnik, kuharica u restoranu Grešna Gorica.


Fotografija: Thinkstock

Nešto moderniju izvedbu purice s mlincima možete isprobati i u varaždinskom restoranu Bedem. Na njihovom se meniju nalazi pureća rolada punjena mlincima koja se kombinira sa slatkim i slanim dodacima, a zbog suvremenijeg izgleda praktičnija i za uživanje. Čitav specijalitet upakiran u jedan jedini zalogaj? Ne možemo se sjetiti niti jednog razloga zašto ne.

"Ono što smo htjeli postići ovim jelom jest podzanje vizualnog identiteta klasika, ali i olakšati gostima uživanje u purici s mlincima. Koristimo samo bijelo meso purice, a ovo se jelo super slaže s našim varaždinskim kupusom s bučinim uljem, ali i sa slatkastim kombinacijama poput sotiranih krušaka. Naš se restoran bazira uglavnom na tradicionalnim jelima, pa nam je tako i ova rolada od puretine s mlincima jedno od najpopularnijih jela", rekao nam je Anđelko Levanić, voditelj restorana Bedem.

Komentari