Čvarci - hrskavi zimski slatkiš

Hladni jesenski dani i prve magle idealno su doba za kolinje, a na sam spomen mirisa svježeg mesa, teško je ne pomisliti na ono najfinije – prave domaće čvarke. Hrskavi svinjski slatkiš prepun dobrih masnoća priprema se prženjem slanine i stvara poslasticu kakva se rijetko viđa. Veličine jagodice prsta, teksture najfinije grickalice i bogatih okusa, ova je poslastica jednostavne pripreme jedan od zaštitnih znakova domaće gastronomske ponude.

Autor fotografije: Shutterstock

Čvarci se pripremaju vrlo jednostavno, odmah po kolinju, dok je slanina još svježa i daje najbolje rezultate. Slanina se ubacuje u mast, vodu, ponekad se dodaje i mlijeko, a zatim se okus čvaraka „poštimava“ pomoću crvenog ili bijelog luka. Izrazito su popularan specijalitet u Slavoniji, Međimurju i Zagorju, a postoji čak nekoliko varijanti ove hrskave poslastice. Mogu biti jače stisnuti što ih čini hrskavima te su odlična, zdravija i daleko slasnija zamjena čipsu i sličnim grickalicama, dok će oni manje stisnuti biti idealni uz fetu toplog kruha, krupno sjeckani luk i tek prstohvat soli.

Često se poslužuju uz najrazličitije plate, suhe nareske i sireve, a mogu se upakirati i u tijesto, pa se od njih pripremiti omiljeni slani kolačići, čvarkuše. Čvarkuše ili pogačice od čvaraka idealan su zalogaj u baš svako doba godine te se odlično slažu uz čašu toplog mlijeka ili čaja, ali i dobro bijelo vino. Slojevi mekog, razlistanog tijesta s hrskavim komadićima čvaraka idealni su zalogaji za baš svaku priliku, no za dobre ćete čvarkuše morati potegnuti do zlatne Slavonije. Naime, ovaj kraj čuva divan običaj kolinja, a samim time i male obiteljske proizvodnje svježih domaćih mesnih proizvoda.


Fotografija:Shutterstock


Upravo zato, potegli smo na istok Lijepe naše kako bismo otkrili izvorne okuse domaćih specijaliteta kao što su čvarci, čvarkuše i ostala slasna čuda.

U Iločkom restoranu Stari podrum otkrili su nam kako pripremaju svoje domaće čvarke.

"Radimo sami svoje čvarke, a zatim ih poslužujemo uz suhomesnate plate, kulen, šunku i različite sireve. Najprije ocijedimo svinjsku masnoću pa je pržimo u velikom loncu na masti, s malo soli. Naši su sitni i hrskavi, baš onakvi kakvi moraju biti. Valjda ih zato gosti i često naručuju."

Baranjski restoran Kovač Čarda pak u ponudi drži genijalan novitet domaće gastronomske scene - čvarke od šarana. Kažu kako na ništa slično još nisu naletjeli, pa im se ovakva kombinacija činila poprilično zanimljivom, a otkrili su nam i kako se to čvarci od šarana pripremaju.

"Naravno da ih radimo sami, sve takve i slične proizvode koje držimo u ponudi radimo sami. Ovakvi se čvarci pripremaju od repa, bez kostiju. Dodaje se brašno i nezaobilazna paprika, a poslužuju se uz pečeni krumpir. Čvarci od šarana malo su manji od onih svinjskih, pa su i zanimljiviji i samim time češće naručivani", otkrio nam je Antonio Petrešev iz restorana Kovač Čarda.


Fotografija:Shutterstock


Ako vam se Slavonija i Baranja ipak čine dalekima za ovo nadolazeće zimsko doba, odlične čvarke možete pronaći i na meniju sisačkog restorana Cocktail. Osim klasičnih, u ponudi drže i meso panirano čvarcima. Ultimativni užitak!

"U ponudi restorana Cocktail držimo lungić paniran u čvarcima. Najprije napravimo smjesu panko mrvica, čvaraka i majčine dušice, zatim meso uvaljamo u klasičnu smjesu za pohanje od jaja i brašna i to je to. Meso pečemo na masti, ali i u pećnici i ovo je jelo kod nas izrazito popularno. Valjda je do čvaraka."

Bez obzira uživate li u čvarcima u nekoj od genijalnih kombinacija ili tek uz klasičan bijeli kruh i crveni luk, deliciju poput ove naprosto ne možete preskočiti. Mastan, slastan i tako primamljiv slatkiš od svinjetine naprosto je stvoren da ove zime ugodi vašem nepcu.

Komentari