Čobanac - Slavonija u gustoj, ljutoj žlici

Gusto, a opet jušno, ljuto i puno okusa slavonsko jelo, usudili bismo se reći, zaštitni je znak toga kraja. Ne postoji kuća u ravnoj Slavoniji koja ga ne zna pripremiti, a iako izgleda poput nešto jačeg gulaša, čobanac u sebi nosi jednu sasvim drugačiju priču.

Autor fotografije: Shutterstock

Jedno od onih jela u koje se ulaže poseban trud, prikupljaju se odabrani sastojci, a najukusnije je kada se priprema na otvorenoj vatri za vrijeme nešto hladnijih dana, pa grije i veseli istovremeno, čobanac bismo vrlo lako mogli prozvati prvim jelom Slavonije.

Ovaj gusti gulaš priprema se od najmanje tri vrste mesa, obavezno sadrži domaću mljevenu papriku, a zatim se u kotlić ubacuju i dodaci poput krumpira i noklica, najbolji je kada ga se priprema s dobrom dozom strpljenja, onako, da zamiriši cijelo susjedstvo.

Malih tajna dobrog čobanca ima čak nekoliko, a neke od važnijih su dobra količina ručno i sitno sjeckanog luka, dobra domaća ljuta mljevena paprika te više vrsta mesa. Što se više mesa dodaje ovom tradicionalnom jelu, ono će biti bogatije okusima, pa samim time i ukusnije. Najčešće se koriste svinjetina i junetina, a u manjem postotku može se dodati i janjetina te divljač, ovisno o domaćinstvu koje se u pripremu čobanca upušta.


Fotografija:Shutterstock

Blagi čobanac, reći će vam Slavonci, ne postoji. Važno ga je dobro začiniti kako bi zagrijao i najhladnije dane, a zatim se u njemu uživa u društvu i bez, sve dok se vatra ne ugasi, a kotlić ne isprazni. Osim ljute paprike, ponegdje se dodaju i feferoni.

Znaju to dobro Slavonci, pa su tako ovo sjajno jelo uvrstili na svoje menije diljem regije. Pravi čobanac pronaći ćete tako u Baranjskoj kući te u Hotelu Lug. Jedan bolji od drugoga, čobanac oba mjesta u sebi nosi neke nove tajne posebnih okusa. 


U Baranjskoj kući, obiteljskom etno restoranu smještenom u baranjskom selu Karanac, kako kažu, čobanac u ponudi drže kroz cijelu godinu, a poslužuju ga s još jednim od svojih omiljenih specijaliteta.

"Kod nas se čobanac priprema od svinjskih nogica, junetine na kockice i s puno luka. Najprije dinstamo meso, dodajemo vode i još mesa, a zatim i ljutu papriku, pa još malo feferona. Čobanac kuhamo oko dva i pol sata, ovisno o količini. I to je to, to je naša tajna. Također, kako dodajemo i feferone, naš je čobanac nešto ljući. U ponudi ga držimo kroz cijelu godinu i poslužujemo ga uz domaći kukuruzni kruh koji također sami pečemo", otkrio nam je Vladimir Bajo Škrobo, vlasnik imanja Baranjska kuća.


Fotografija:Shutterstock

Hotel Lug u Osijeku na meniju također drži ovaj svevremenski klasik tamošnje domaće kuhinje. Otkrili su nam kako ga pripremaju te koji je njihov omiljeni dodatak uz ovo raskošno jelo na žlicu.

"Čobanac pripremamo tako da najprije dinstamo luk, dodamo papke pa junetinu i zatim se to lagano krčka oko dva sata. Što više luka dodate, to će jelo biti gušće. Čobanac ne smije biti pregust, ipak je to jelo na žlicu, ali mora imati svoju određenu gustoću. To jednostavno znate kad vidite. Dodaje se ljuta i slatka paprika, rajčica, sol, papar, lovorov list, a onda i svinjetina nasjeckana na kockice. Jelo pripremamo oko tri sata. Naš tajni sastojak je žlica domaćeg ajvara koji daje puniji okus. Uz čobanac poslužujemo žličnjake koje pripremamo od brašna, soli, jaja i vode. Osim žličnjaka, uz ovo se jelo odlično slažu i naši domaći rezanci sa sirom", rekla nam je kuharica Silvija iz kuhinje hotela Lug.

Hladni dani zovu na jela na žlicu, a nađete li se u ravnoj, zlatnoj i raskošnoj Slavoniji, boljeg odabira od domaćeg čobanca naprosto nema. Neka je u slast!

Komentari