Ukusni smotuljci koji osvajaju i najzahtjevnije nepce

Sarma - to pravo zimsko jelo vole i domaći i turisti pa ga u svojoj ponudi imaju restorani diljem Hrvatske...

Autor fotografije: Shutterstock

Možeš je servirati i najzahtjevnijem gostu i bit će oduševljen, što će vam baš svi reći za dobro skuhanu sarmu koje se od milja naziva „kraljica zime“. Kulinarski znalci kažu kako ne valja da ovog slasnog zamotuljka mljevenog mesa u listu kiselog kupusa nedostaje u loncu. Sarme se rado jedu za novogodišnju noć i prvi ručak u siječnju, a na tanjuru ih uvijek ima i do blagdana Sveta tri kralja. To pravo zimsko jelo vole i domaći i turisti pa ga u svojoj ponudi imaju i restorani diljem Hrvatske. „Ma, ništa bez sarme, to se jelo obožava, posebno uz kuhani krumpir“, kažu nam ugostitelji. Sarma unosi toplinu kad je vani hladno, naglašavaju.

Photo: Shutterstock

Ako ste u posjetu Zagrebu, i ako idete prema tunelu Grič, na početku Mesničke ulice proći ćete pokraj kultnog zagrebačkog restorana Stari Fijaker, mjesta gdje se osjeća dobri stari duh Zagreba. Danas se u 'Fijaker', restoranu koji ime duguje kočiji za gospodu, dolazi na gablec (kultni pojam zagrebačke gastronomije). Jela na žlicu u Fijakeru ne nedostaje pa tako ni sarmi.

- To pravo zimsko jelo se jednostavno obožava. Tijekom zime uvijek ga imamo u ponudi i naručuju ga domaći i turisti – kažu nam u Fijakeru.

A nije Dalmacija samo na moru jer gostionica Dalmacija je i na ulazu u Samobor, na cesti prema Bregani, samo desetak kilometara od Zagreba. Svakodnevno nude nekoliko vrsti kuhanih gotovih jela, a pripremaju i sezonska jela poput, npr., sarme, punjene paprike, bunceka, krvavice, sekeli gulaša i nadaleko poznatih špek fileka.

- Sarme uvijek imamo u ponudi, ali ne baš svaki dan pa zato gostima uvijek preporučujemo da nas nazovu prije da provjere jesu li taj dan na meniju. Jako su tražene jer je to naše tradicionalno jelo koje svi jedemo i doma. Također, gosti koji se najave mogu ih i prije naručiti, posebno ako ih više dolazi – kažu nam u gostionici Dalmacija.

Photo: Shutterstock

A ako ste u Splitu, mjesto koje će vas oduševiti hranom i pogledom je restoran Lučica. Smješten je u lučici Spinut pa pogled s terase puca na jahte vezane u marini. Jela se pripremaju isključivo od najsvježijih i najkvalitetnijih sastojaka te su osvojila mnoga srca. Budite uvjereni da nećete ostati ravnodušni.

- Sarme imamo u ponudi tijekom cijele zime, ali ne svaki dan. Zato našim gostima uvijek preporučujemo da nazovu. To je omiljena zimska hrana naših gostiju – kažu u Lučici.

U bilo kojem dijelu Hrvatske da boravite, sarme ćete tijekom zime pronaći u brojim restoranima. Jer je to jelo koje se obožava!


Vaš Gourmet365!

Komentari