Ukusna jela i darežljiva priroda grada na četiri rijeke

Karlovac je važno prometno središte za sve koji putuju Hrvatskom. Svakako zastanite u njemu jer zbilja imate što vidjeti.

Autor fotografije: Shutterstock

Karlovac je poznat kao grad parkova i grad piva. Smješten na dodiru nizinske i gorske Hrvatske, važno je prometno križanje putnicima koji prelaze Hrvatsku. Zato svakako zastanite u njemu jer zbilja imate što vidjeti. Priroda karlovačkog kraja uistinu je čudesna i darežljiva. Rijeke Kupa, Korana, Mrežnica ili Dobra pune su riba ponajprije štuke, pa smuđa, soma i šarana.

A kako su tek ukusne kaše od žitarica i variva od povrća ili grahorica, posebno gljiva, a tu su i domaći rezanci, savijače... Tradicionalna kuhinja pomiješana je u neobičnu mješavinu svih kultura koje su imale utjecaj na Karlovac, od austrijske, mađarske, turske do talijanske kuhinje, uz dodatak okusa Dalmacije, Zagorja, Slavonije i Like. Ako u restoranima naiđete na neobične nazive poput „ajngemahtes“, „štrukle“, „čušpajz“, „štrudla“... budite uvjereni da naručujete pravu stvar.


Na 185 metara nadmorske visine smješten je stari grad Dubovac koji svakako morate posjetiti. Slikoviti dvorac iz 13. stoljeća predstavlja jedan od najljepših i najbolje sačuvanih spomenika feudalnog graditeljstva Hrvatske. Smjestio se ondje i Bistro Kastel, utočište za gurmane s kojeg puca veličanstveni pogled na grad s četiri rijeke te kratku šetnicu. Hrana će vas zasigurno oduševiti, kao i meso koje na dodir vilice samo pada s kosti, topi se u ustima i svakim zalogajem otkriva priču o vještini kuhara.


- Stalno nam dolaze turisti i uvijek traže da im se ponudi nešto naše, tradicionalno. Sviđa im se povijest dvorca i cijeli ambijent. Preporučimo da probaju smuđa i štrudle - kažu nam u bistrou Kastel.

Bistro Kastel. Photo: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

U šumarku nadomak Karlovca nalazi se restoran Lovački rog koji je sve ono što si svaki ljubitelj jela od divljači može poželjeti. Specijaliteti od divljači se kreću od jelena preko veprova i srna, i dolaze u svim oblicima, od naravnih odrezaka, pljeskavica, medaljona, pa do lovačkih umaka, ili onog od gljiva. Najbolje je poslušati osoblje i njihovu dnevnu preporuku pa ćete nekad naletjeti na gulaš, nekad na paprikaš, a nekad i na srneći file u umaku od vrganja.

Restoran Lovački Rog. Photo: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

- Teško je reći što se najviše traži, jer naši gosti vole zapravo sve što je u našoj ponudi - kažu u Lovačkom rogu.


Jako dobru ponudu naći ćete u restoranu u sklopu hotela Korana Srakovčić. Dobar je izbor jela od divljači, a ondje će vam pripremiti i vrhunsku pastrvu.

Hotel Korana Srakovčić. Photo: Kristina Štedul Fabac/Pixsell

U Karlovcu svakako posjetite i slatkovodni akvarij Aquatika gdje posjetitelji mogu razgledati bogatstvo života u rijekama i jezerima, odnosno primjerke više od stotinu slatkovodnih ribljih vrsta, od čega 40-tak endemskih.Komentari