Konoba - mjesto na kojem ćete iskušati tradicionalne specijalitete

U konobi se oduvijek vrhunski jelo, pilo i pjevalo. Brojni ugostiteljski objekti koji nalikuju konobama s razlogom ispred imena nose taj naziv

Autor fotografije: Shutterstock

U njoj se pjeva i plače. Ona je „lijek za mnoge probleme“. I ne samo to. U njoj se veliča poštovanje prema čovjeku, radniku, seljaku. Konoba je dio kuće, uglavnom podrum ili prizemlje, a domaćinima služi kao spremište pića. To je, reći će mnogi, sveto mjesto u kojem grožđe postaje vino. Glavnu ulogu u svakoj konobi ima vrijedan čovjek, a konoba je samo njegov odraz. A konobu najbolje opisuju riječi pjesme "Konobo moja, radosti sva, dušu san svoju, svu tebi da" koja se pjeva na svim zabavama... U njoj se uvijek dobro jelo i pilo, a brojni ugostiteljski objekti kojima je konoba inspiracija u stvaranju ugođaja s razlogom ispred imena nose taj naziv.


A takvih je u Hrvatskoj jako puno, posebno u Dalmaciji i Istri. Zateknete li se u Tribunju, svakako svratite u obiteljsku konobu Bepo koja postoji više od 40 godina. Prostor je vrlo ugodan, ukrašen predmetima koje su nekad koristile sve dalmatinske obitelji te ručnim radovima. Ponuda se temelji na izvornoj dalmatinskoj kuhinji s naglaskom na svježim sezonskim namirnicama, odnosno tradicionalnim jelima dalmatinske kuhinje. Osoblje gostima pruža autentično gastro iskustvo koje se temelji na kvalitetnoj hrani, prvenstveno ribi, na dobroj kapljici i, iznad svega domaćoj atmosferi.

- Ljudi nas već poznaju i znaju da je kod nas sve tradicionalno i domaće. Uvijek se trudimo da gosti na stol dobiju najbolje. Osim ribe, jako su nam tražene i mesne plate s janjetinom ili miješanim mesom - kažu nam u konobi Bepo i napominju da rade cijele godine, a da pauzu uzmu od siječnja do polovice veljače.

Konoba Bepo. Photo: Duško Jaramaz/Pixsell

Ako se pak nađete u drugom dijelu Hrvatske, u Umagu svakako svratite u konobu Buščina koja se nalazi u mjestašcu Buščina, po kojem je i dobila ime. Do mjesta Buščina možete doći kad putujete iz Umaga prema Plovaniji, odnosno dalje prema Italiji.

Nalazi se svega pet kilometara od Umaga. Konoba je uređena u starinskom - rustikalnom stilu i puna je detalja iz prošlih vremena. Kameni zidovi, drveni namještaj i kamin na kojemu pucketa vatra plijene pozornost svakoga gosta. Gostima nude maštovita domaća jela spravljena od svježih i lokalnih namirnica te vrhunska vina i birana maslinova ulja.

- Riba, meso... sve je svježe i domaće. Domaća istarska jela, jela od boškarina, jela s tartufima, jela pod pekom.. sve je u našoj ponudi. Spadamo u grupu restorana „Tartufo vero”, a to je oznaka izvrsnosti i certifikat kvalitete i jamac da se na tome mjestu tartufi pripremaju prema najvišim standardima - kažu u konobi.

Konoba Buščina. Photo: Duško Marušić/PIXSELL

Ako ste već na tom području, birati možete i između još jedne vrhunske konobe koja je udaljena svega 10-ak kilometara od Buščine. Na brdu iznad Brtonigle, makadamskim putem kroz vinograde i polja, put vas vodi do moderne konobe Morgan koja se ponosi tradicionalnom kuhinjom. Morgan je prije svega mesni restoran i ponosi se svojim teletinom, pijetlovima, raznim pekama, ukusno pripremljenim boškarinom.

- Gostima uvijek preporučimo ono što nam je sveže i friško i uvijek preporučimo da se naruče - kažu nam u konobi Morgan koja radi već 10 godina.

Konoba Morgan. Photo: Duško Marušić/Pixsell

Komentari